Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

"ALPHA, Climate Shelter for Humans and Birds" al Santa Mònica

· On? Santa Mònica
· Quan? De l'1 de juliol al 29 de setembre de 2023
· Dies? Dilluns, Dimarts, Dimecres, Dijous, Divendres, Dissabte, Diumenge
· Adreça: La Rambla, 7
· Organitza: Santa Mònica

Exposicions

Davant les calorades de l’estiu, el Santa Mònica s’ofereix com a refugi climàtic i cultural per al veïnat i les persones usuàries del centre, i inaugura una instal·lació artística de TAKK per transformar la terrassa del centre en un espai més verd, confortable i refugi també per a ocells i altres espècies.

El Santa Mònica se suma enguany als 16 espais del Raval que ofereixen gratuïtament refugi climàtic, àrees de descans, wifi, climatització i aigua, espais per llegir, jugar o fer esport en el marc del projecte comunitari #RavalEstiuEducatiu. Aquesta és la tercera edició d’aquest projecte del Grup d’Educació Comunitària del Raval, dinamitzat per la Fundació Tot Raval, en el qual participen, de mitjana, sis-cents infants i joves del barri. Els diferents refugis climàtics es poden consultar en el mapa #RavalEstiuEducatiu i se sumen, gràcies al treball conjunt d’una quarantena d’entitats socioeducatives i equipaments, a l'habitual programació d’activitats per passar-ho bé i no passar calor al barri del 15 de juny al 15 de setembre.

A la ciutat, la gran acumulació de materials com l’asfalt i el formigó provoquen el que coneixem com a efecte illa de calor, que es tradueix en temperatures fins a 8 ºC més elevades en aquests ambients que en altres entorns rurals o naturals i contribueix així a l’escalfament global i afectant les diferents espècies que conviuen als nuclis urbans. Aquest fenomen és especialment intens a la Rambla de Barcelona durant l’estiu, per on passen 200.000 persones al dia i viuen fins a 15 espècies d’aus.

Amb l'objectiu de convertir el centre en un espai més resilient davant l’emergència climàtica, el Santa Mònica ha treballat amb l’estudi TAKK per dissenyar una instal·lació temporal a la terrassa capaç de suavitzar les condicions climàtiques de l’entorn de juliol a setembre, erigint-se com un refugi climàtic per a diferents espècies.

La proposta artística ALPHA, Climate Shelter for Humans and Birds es caracteritza per una gran coberta que genera un espai d'ombra i conté branques i elements naturals que poden ser utilitzats per les aus per acomodar els nius col·locats a les parts més altes de la instal·lació. Un jardí a la part central convoca insectes i pol·linitzadors alhora que refresca la temperatura del conjunt i un banc perimetral convida els usuaris a descansar i a establir relacions diferents de les habituals a la Rambla, generalment basades en el consum.

En paral·lel, el centre està treballant també per implementar una sèrie de mesures en sostenibilitat i ecoeficiència promogudes pel Distintiu de garantia de qualitat ambiental (DGQA), el programa català d’etiquetatge ecològic.

Mapa de Localització

La Rambla, 7, 08002, Barcelona (41.377229, 2.175683)

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X