Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

BCNegra 2021 – RamblaNegra. "La Mort d'Andreu Nin"

· Quan? 28 de gener de 2021
· Dies? Dijous
· Hora? De 16:00h a 17:00h
· Organitza: BCNegra

Activitat Online

Mestre, periodista, traductor del rus i una de les personalitats més destacades del marxisme a l'Espanya de la primera meitat del segle XX, Andreu Nin va ser membre de la CNT abans de viatjar a Rússia, on va ser testimoni directe de la revolució que vivia el país. En tornar a Barcelona, va ser un dels fundadors del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM), comunista però no estalinista, l'any 1935. Aquest partit, precisament, va tenir la seu durant els anys de la Guerra Civil a l'edifici nacionalitzat del Gran Hotel Falcón, el mateix immoble on se celebra aquesta taula. Els fets del maig del 1937 a Barcelona, durant els quals es van enfrontar de manera violenta els militants de la CNT-FAI i del POUM contra els partits que governaven la Generalitat (PSUC, ERC i la UGT), va provocar la il.legalització del POUM i la detenció dels seus dirigents, entre els quals Andreu Nin. Detingut a la seu del POUM de La Rambla, Nin va ser traslladat a València, però en el trajecte va desaparèixer. Torturat i assassinat per ordre d'Aleksandr Orlov, cònsol general de la Unió Soviètica a Barcelona, les circumstàncies exactes de la seva mort mai no van arribar a ser esclarides. En parlen l'escriptor, poeta i crític David Castillo i l'historiador, expert en la figura d'Andreu Nin, Pelai Pagès, en una taula rodona que, per la seva ubicació, té un notable pes històric.

Hi participen:

David Castillo fa de crític literari, però és un poeta, autor d'obres com El pont de Mühlberg (2000) o Doble zero (2011), i també un novel.lista que ha firmat obres com Barcelona no existeix (2014), El cel de l’infern, No miris enrere (1999 i 2002; totes dues reeditades el 2020) o El tango de Dien Bien Phués (premi Joanot Martorell 2019).

Pelai Pagès és doctor en Història Contemporània, professor d'aquesta assignatura a la Universitat de Barcelona i especialista en el POUM i en la figura d'Andreu Nin. Ha publicat llibres com Perseguint Andreu Nin (2019).

Aquesta activitat es fa amb la col·laboració de la Biblioteca Gòtic - Andreu Nin i Elisava. Escola Universitària de Disseny i Enginyeria.

 Veure Streaming

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X