Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

BCNegra 2021 – RamblaNegra. "La Mort d'Andreu Nin"

· Quan? 28 de gener de 2021
· Dies? Dijous
· Hora? De 16:00h a 17:00h
· Organitza: BCNegra

Activitat Online

Mestre, periodista, traductor del rus i una de les personalitats més destacades del marxisme a l'Espanya de la primera meitat del segle XX, Andreu Nin va ser membre de la CNT abans de viatjar a Rússia, on va ser testimoni directe de la revolució que vivia el país. En tornar a Barcelona, va ser un dels fundadors del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM), comunista però no estalinista, l'any 1935. Aquest partit, precisament, va tenir la seu durant els anys de la Guerra Civil a l'edifici nacionalitzat del Gran Hotel Falcón, el mateix immoble on se celebra aquesta taula. Els fets del maig del 1937 a Barcelona, durant els quals es van enfrontar de manera violenta els militants de la CNT-FAI i del POUM contra els partits que governaven la Generalitat (PSUC, ERC i la UGT), va provocar la il.legalització del POUM i la detenció dels seus dirigents, entre els quals Andreu Nin. Detingut a la seu del POUM de La Rambla, Nin va ser traslladat a València, però en el trajecte va desaparèixer. Torturat i assassinat per ordre d'Aleksandr Orlov, cònsol general de la Unió Soviètica a Barcelona, les circumstàncies exactes de la seva mort mai no van arribar a ser esclarides. En parlen l'escriptor, poeta i crític David Castillo i l'historiador, expert en la figura d'Andreu Nin, Pelai Pagès, en una taula rodona que, per la seva ubicació, té un notable pes històric.

Hi participen:

David Castillo fa de crític literari, però és un poeta, autor d'obres com El pont de Mühlberg (2000) o Doble zero (2011), i també un novel.lista que ha firmat obres com Barcelona no existeix (2014), El cel de l’infern, No miris enrere (1999 i 2002; totes dues reeditades el 2020) o El tango de Dien Bien Phués (premi Joanot Martorell 2019).

Pelai Pagès és doctor en Història Contemporània, professor d'aquesta assignatura a la Universitat de Barcelona i especialista en el POUM i en la figura d'Andreu Nin. Ha publicat llibres com Perseguint Andreu Nin (2019).

Aquesta activitat es fa amb la col·laboració de la Biblioteca Gòtic - Andreu Nin i Elisava. Escola Universitària de Disseny i Enginyeria.

 Veure Streaming

També et pot interessar

Pirates al Museu
Museu Marítim de Barcelona
Taller Les Flors a La Rambla! Rams de tardor
Espai Boqueria. Mercat de la Boqueria

LA RAMBLA DE BARCELONA

La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.

Carregant...
x
X