Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

BCNegra 2021 – RamblaNegra. Taula rodona "Personatges de La Rambla"

· Quan? 24 de gener de 2021
· Dies? Diumenge
· Hora? De 10:00h a 11:00h
· Organitza: BCNegra

Activitat Online

El diumenge, 24 de gener, a les 10 h, i dins del Festival BCNegra 2021, podeu assistir per streaming a la taula rodona “Personatges de La Rambla”.

La Monyos, el Maradona, el xèrif de la Rambla i, fins i tot, l’ombra allargassada del mític Ocaña... Aquests són només alguns dels personatges, de vegades extravagants, de vegades sorprenents, de vegades de vides tan negres com una novel.la de gènere, que han marcat la vida a la Rambla barcelonina. Els coneix bé, perquè ha crescut entre alguns d’ells, Alicia Berlanga, una veïna de la Rambla de tota la vida que, amb les il.lustracions de Carmen Marcos, reviu històries poc conegudes i ens presenta uns personatges especialment populars que han travessat la història de la Rambla des del segle XVIII fins avui. El llibre que van escriure totes dues, i que es titula Personajes de la Rambla en el imaginario popular (2017), recupera la memòria d’aquests homes i dones, de la mateixa manera que La vieja cárcel de la calle Amalia (2020) fa reviure un espai avui gairebé oblidat: una antiga presó situada dins dels murs del que va ser un antic convent prop de la ronda de Sant Pau. Presó general del 1839 al 1904, a partir d’aquell any va ser presó de dones fins al seu enderroc l’any 1936. A més de recuperar la història d’aquell centre d’internament, Elsa Plaza reconstrueix la història del crim i dels mecanismes repressius del poder, entre finals del segle XIX i principis del segle XX. Segur que coneix la història de la presó, i la de molts dels personatges de la Rambla que apareixen al llibre d’Alícia Berlanga Xavier Theros, un autor que ha recorregut el passat de Ciutat Vella en diverses de les seves obres de no-ficció.

Hi participen:

Alicia Berlanga és llicenciada en Filologia Hispànica i en Comunicació Audiovisual. Viatja tant com pot (ara, no gaire) i ho explica a internet. Porta el blog “Living the Ramblas”, sobre aquesta avinguda barcelonina. L'Alicia és veïna de La Rambla i vocal de la Junta Directiva d'Amics de La Rambla.

Elsa Plaza és una il.lustradora, escriptora i historiadora de l’art, coneguda per El cielo bajo los pies, on busca la veritat que s’amaga darrere el cas d’Enriqueta Martí, “la vampira del Raval”. Ha publicat La vieja cárcel de la calle Amalia (2020).

Xavier Theros és l’autor de Barcelona a cau d’orella (2013) o Barcelona: secretos a la vista (2015). Va guanyar el premi Josep Pla 2017 amb la novel.la La fada negra i reviu les històries del Raval a La sisena flota a Barcelona (2010) o a Vida i miracles de la plaça Reial (2019).

Ho modera:

Víctor Fernández és periodista cultural, escriptor, gran coneixedor de l’obra de Federico García Lorca i la seva època. Ha escrit sobre Lorca, però també sobre Salvador Dalí, Miguel Hernández, Josep Pla o Pablo Picasso.

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X