Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

"Desexili". Jean Wyllys a la Virreina Centre de la Imatge

· On? La Virreina Centre de la Imatge
· Quan? Del 22 d'octubre de 2022 al 15 de gener de 2023
· Dies? Dimarts, Dimecres, Dijous, Divendres, Dissabte, Diumenge
· Adreça: La Rambla, 99
· Organitza: La Virreina Centre de la Imatge

Exposicions

 

Aquesta mostra aplega gairebé un centenar de dibuixos, composicions i collages realitzats per Jean Wyllys (Alagoinhas, Brasil, 1974) durant l'exili. Es tracta d'una mena de bitàcola amb què l'artista narra la seva subjectivitat, els seus records, les seves mitologies i les seves maneres de prendre la paraula i polititzar l'existència.

Després d’exercir com a diputat federal amb el Partit Socialisme i Llibertat (PSOL) entre el 2010 i el 2018, Jean Wyllys (Alagoinhas, Bahia, Brasil, 1974) es va exiliar —fins avui— per haver patit amenaces de mort i persecucions homòfobes i racistes, a base de fake news, en el context de la candidatura i posterior presidència al Brasil del polític d’extrema dreta Jair Bolsonaro.

Wyllys, destacat activista pels drets LGTBI+, durant la seva etapa parlamentària va tenir un paper crucial en la revocació d’alguns articles del Codi civil brasiler que reglamentaven els matrimonis entre persones del mateix sexe i el reconeixement dels drets laborals de les treballadores sexuals. També va proposar legalitzar i regular la producció de marihuana, així com el finançament governamental de les cirurgies de reassignació sexual i tractament hormonal per a persones transgènere.

Val a dir que el desterrament forçós de Wyllys, juntament amb el d’altres intel·lectuals i artistes com Marcia Tiburi, Wagner Schwartz i Débora Diniz, s’emmarca dins de l’assetjament contra qualsevol discrepància ideològica impulsat des del bolsonarisme, i que trobaria la seva expressió més terrible amb l’assassinat el 2018 de Marielle Franco, regidora de Rio de Janeiro i una de les veus més destacades en les reivindicacions dels drets de les dones negres al Brasil. Wyllys, Franco, Tiburi, Schwartz i Diniz avui representen una nova cultura política no solament a l’escena brasilera, sinó també per a tot el continent sud-americà.

Així, després d’un període a Berlín, Jean Wyllys s’instal·la a Barcelona, ​​ciutat on elabora una tesi doctoral sobre la creació i propagació de fake news com a tecnologia de govern, amb un èmfasi particular en l’última dècada informativa al Brasil.

Desexili aplega gairebé un centenar de dibuixos, collages i composicions que són una mena de bitàcola al voltant de la vida quotidiana de l’artista, sobre els seus records, opinions, mitologies o diàlegs amb allò que està passant i amb el que configura la seva subjectivitat crítica. Des dels retrats de personatges procedents de la cultura popular fins a les al·legories dissidents, des de bolquers, bosses de paper o diaris fins a cafè, cera o aquarel·les, en l’obra plàstica de Wyllys hi observem una pressa per prendre la paraula, una irrupció urgent, intempestiva i inajornable.

L’exposició té com a epíleg un dels capítols de Resistències. Paraula i art per lluitar contra la difamació política, sèrie fílmica creada per Francesc Badia i Dalmases i Jean Wyllys, dirigida per la cineasta Cristina Juliana Abril i produïda per openDemocracy.

 

 

L’exposició  pot visitar gratuïtament de dimarts a diumenge i els festius d’11 a 20 h. Els dies 25 i 26 de desembre i el dia 1 de gener, la Virreina Centre de la Imatge està tancat.

 

 

DESEXILI

Jean Wyllys

 

Del 22 d’octubre de 2022 al 15 de gener de 2023

 

LA VIRREINA CENTRE DE LA IMATGE

 

La Rambla, 99

08002. Barcelona

 

Web de La Virreina Centre de la Imatge

https://ajuntament.barcelona.cat/lavirreina

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X