Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

"Dimonis" Cabosanroque a l'Arts Santa Mònica

· On? Arts Santa Mònica. Claustre Max Cahner
· Quan? Del 15 de maig al 13 de juny de 2021
· Dies? Dimarts, Dimecres, Dijous, Divendres, Dissabte, Diumenge
· Adreça: La Rambla, 7
· Organitza: Arts Santa Mònica

Exposicions

Cabosanroque és una parella d'artistes sonors (Laia Torrents i Roger Aixut) que neix com a col·lectiu musical en el 2001 a Barcelona. A cavall entre les arts visuals, arts escèniques i la música experimental, el seu treball gira al voltant de les capacitats performatives de la màquina, l'objecte i el so. Aquests tres eixos de treball i recerca han desembocat en la creació d'un relat artístic propi e únic, un llenguatge fàcilment identificable i intransferible.

Aquests dos investigadors incansables del món sonor, se serveixen de les llibretes escrites per Jacint Verdaguer entre el 1890 i el 1893 mentre assistia a sessions d'exorcismes en un pis de Barcelona, per reflexionar sobre el fenomen de la possessió i les seves implicacions socials, estètiques, biològiques i fins i tot teatrals. Textos profundament actuals que, amb la situació provocada per la crisis sanitària del Covid-19, ressonen encara amb més contundència.

Una aproximació a un text estrany, excepcional, mai corregit ni publicat (en vida del poeta), des de diversos nivells analítics, però amb un objectiu final: la instal·lació. Una manifestació artística integrada per 10 dispositius plàstics i sonors, resultat de l'exploració de cinc conceptes bàsics: l'acte comunicatiu, el ritual, la no correspondència entre continent i contingut, els paral·lelismes amb la biologia: els paràsits i els virus, i finalment les formes de possessió i la relació dramatúrgica que s'estableix entre ells.

Les paraules de Verdaguer, profundament actuals, són el nus que lliga dos mons paral·lels: el visible i l'invisible. L'home i la societat. L'individu i la seva comunitat.

Jacint Verdaguer (1845-1902), el poeta romàntic més important de la literatura catalana, en el punt més àlgid de la seva carrera, decideix arriscar la seva vida d'èxit i privilegis per dedicar-se als més desvalguts de la societat. Ho fa a les acaballes del segle XIX a Barcelona, en un moment d'una gran crisi social, també a Europa i a nivell mundial. Espiritisme, anarquisme, comunisme, darwinisme, Nietzsche, Freud... el món sencer bull, i l'església catòlica es veu qüestionada en molts fronts. És en aquest moment quan el poeta comença a participar en sessions d'exorcismes, i durant quatre anys pren notes amb regularitat que queden recollides en quatre quaderns.

cabosanroque s'aproxima al Verdaguer més desconegut i el rellegeix des de la contemporaneïtat, fent-ne una interpretació lliure, de la paraula al so, i del so a la imatge.

Dimonis és una obra polifònica on l'espectador acaba formant part d'una altra obra que el conté. Ésser posseït sense saber-ho i transmutar de subjecte-passiu d'una exposició a objecte-actiu d'una instal·lació o d'una obra teatral. El públic passa de la llibertat de moviments dins d'una reproducció de la planta del pis on Verdaguer assistia els exorcismes, a ser posseït per cabosanroque, i sense ser-ne conscient executa uns moviments orquestrats, una coreografia, per acabar completant l'obra.

La instal·lació es pot visitar tots els dies. Cada hora en punt, dins de l'horari habitual del centre podrà entrar un grup de fins a 20 persones. Es pot fer reserva online a artssantamonica@eurotomb.com

L'Arts Santa Mònica es pot visitar gratuïtament de dimarts a dissabtes d'11 a 21 h i els diumenges i festius d'11 a 19 h.

Mapa de Localització

La Rambla, 7, 08002, Barcelona (41.377229, 2.175683)

Santa Mònica

La Rambla, 7
08002 Barcelona
Tel. 93 567 11 10Visitar website

Santa Mònica

Categoria:
Institucions

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X