Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

El Festival Clàssics d'arts contemporànies i pensament porta a Abel Azcona a La Rambla

· On? Rambla Santa Mònica
· Quan? Del 23 al 28 de novembre de 2021
· Dies? Dimarts, Dimecres, Dijous, Divendres, Dissabte, Diumenge
· Adreça: La Rambla, 4
· Organitza: Festival Classics

Actes

Del 23 al 28 de novembre, i dins del Festival d’arts contemporànies i pensament “Clàssics”, l’artista Abel Azcona oferirà nou assajos visuals sobre el tema central del festival d’enguany: la ira.

Azcona activarà o reactivarà nou microaccions de càrrega visual senzilla però intensa, tant a nivell emocional com conceptual.

 LA PRIMERA ACCIÓ. Dimarts, 23 de novembre a les 17h.

Abel Azcona va crear les seves primeres obres als carrers de Pamplona l’any 2005, quan l’artista tenia 16 anys i era alumne de l’Escola d’Art de Pamplona. Aquell mateix any és ingressat durant un llarg període en dues clíniques psiquiàtriques, una a Barcelona i l’altra a Pamplona, a causa dels problemes mentals i d’un intent greu de suïcidi. En sortir dels centres, Azcona, totalment despullat i assegut en una cadira, talla el trànsit d’una de les avingudes centrals de Pamplona. A partir d’aquell moment realitza obres al carrer de manera periòdica, totes elles amb esperit crític i amb l’objectiu de denúncia en temàtiques com l’abandonament, la violència, la identitat o la sexualitat, i és detingut en diverses ocasions. Azcona converteix durant aquests primers anys les experiències traumàtiques viscudes en les seves primeres accions i obres artístiques. La primera obra activada en «Nou apunt i/o assajos visuals al voltant de la ira» serà una reactivació de la seva primera obra original, aquesta vegada a la Rambla de Barcelona.

CESSIÓ DE DRETS. Sense data concreta. Durant la setmana.

El resultat s’exposarà juntament amb les peces en viu. «Cessió de drets» és una obra creada originàriament per ser activada de manera paral·lela a la resta d’accions al voltant de la ira i la violència, com a activador curatorial de la resta de peces. Azcona anirà a un notari de Barcelona i firmarà una cessió d’un any de durada dels drets i beneficis de la seva obra a un dels homes que en va abusar sexualment durant la seva infantesa, un policia nacional que va acollir Azcona durant uns mesos al seu apartament quan aquest era menor d’edat, i que va propiciar que es prostituís i que patís abusos sexuals de visitants pedòfils. En el document de cessió dels drets de la seva obra durant un any Azcona explica en primera persona el pes que suposa un abús com el que va patir i que l’acompanyarà la resta de la seva vida.

LA IRA. Sense data concreta. Durant la setmana.

El resultat s’exposarà juntament amb les peces en viu. Acció activadora al voltant de la violència i de la ira en «Nou apunts i/o assajos visuals al voltant de la ira». En aquesta peça, mitjançant la sorpresa i el concepte de la ira, Azcona activarà una acció no esperada de confrontació amb el públic assistent i amb els vianants de la Rambla de Barcelona com principi i tancament del projecte i de les nou peces. En paral·lel amb les peces diàries activades a la Rambla de Barcelona.

LA MERCADERIA. Dimecres, 24 de novembre a les 17h.

La segona obra (de les peces diàries) activades dins dels «Nou apunts i/o assajos visuals al voltant de la ira» és una peça autocrítica en què Azcona critica des del concepte de la societat de l’espectacle de Guy Debord la seva pròpia creació com un espectacle sensacionalista de la seva pròpia vida o existència. Per mitjà de dos pedestals situats estratègicament en la Rambla de Barcelona diferents voluntaris mouran el cos anestesiat i inconscient de l’artista d’un pedestal a l’altre en una sobreexposició crítica.

L’ALTRE. Dijous, 25 de novembre a les 17h.

L’activació d’aquesta obra amb una peanya blanca central a la Rambla implicarà la cerca, per part d’Azcona, d’una persona en situació d’indigència i sense sostre a la mateixa Rambla de Barcelona. Després d’un pagament escàs i simbòlic aquesta persona contractada realitzarà l’acció d’una hora pujada a la peanya mentre l’artista abandonarà el lloc.

TORNAR AL PARE. Divendres, 26 de novembre a les 17h.

«Tornar al pare» no deixa de ser un viatge iniciàtic del creador Abel Azcona cap al restabliment dels vincles malmesos des de l’arrel. En aquesta obra de regressió, Azcona camina cap enrere fins a retrobar-se amb la figura paterna estipulada en el seu expedient d’adopció i en els papers d’abandó. Una figura paterna que en realitat no ho és, perquè només va ser la parella esporàdica de la seva mare biològica a qui va conèixer quan ja estava embarassada del mateix Azcona. Azcona ens hi planteja qüestions al voltant de la figura paterna i realitza, juntament amb Manuel, el mateix viatge que van fer tots dos quan Abel tenia 3 anys, en una retirada de custòdia en què ell va sostreure el nen i va desaparèixer durant uns quants mesos fins que fou trobat per la policia nacional en un petit poble d’Extremadura. En aquesta peça, Azcona i Manuel tornen a caminar, construir i desconstruir junts. En aquesta acció, una de les més doloroses d’Azcona fins al present, el germen del dolor i de la ràbia s’activarà de forma real a la Rambla de Barcelona dins de «Nou apunts i/o assajos visuals al voltant de la ira». Dos pedestals blancs i l’home que va marcar la seva història d’abús, maltractament i abandó de la mà de l’artista mesos després

LES VIOLÈNCIES. Dissabte, 27 de novembre a les 17h.

A través d’una peça amb violència activa, Azcona ens acosta a la seva història de violència personal, però culpant-ne directament l’espectador, representat per un boxador. En aquesta representació conceptual més àmplia colpejarà l’artista fins que caigui a terra.

DISCURSOS DE L’ODI. Diumenge, 28 de novembre a les 17h.

«Els discursos de l’odi» és una obra processual, discursiva i performativa creada per Abel Azcona l’any 2021 davant de l’auge de la ultradreta i de l’odi implícit i inoculat en tota mena de discursos ja no tan llunyans, sinó ben assentats en la nostra quotidianitat. En aquesta peça Azcona realitza una desena de conferències, mítings o trobades en què, de manera subtil i adequada als estàndards i modus operandi dels codis actuals, inclou diferents idees d’odi a través del reciclatge de discursos de líders nacionals i internacionals de l’extrema dreta, que se serveixen d’estratègies de blanquejament i disfressa de problemàtiques globals. La primera acció es va activar al Senegal, provocant la ira entre el públic. Un nou discurs, escrit per a Barcelona i adaptat a la situació política actual, serà actuat mitjançant un micròfon, un equip d’àudio i un pedestal a la Rambla de Barcelona

Les obres en paral·lel seran detallades i narrades per l’artista en la trobada i conferència a la Llibreria Ona dissabte 27 de novembre a les 12h.

Abel Azcona va néixer el dia 1 d’abril de 1988, fruit d’un embaràs no desitjat, en la Clínica Montesa de Madrid, institució regentada per una congregació religiosa adreçada a persones en situació de risc d’exclusió social i d’indigència. De pare desconegut, la seva mare, Victoria Luján Gutiérrez, una jove politoxicòmana que exercia la prostitució, el va abandonar a la mateixa maternitat pocs dies després de néixer.

Autèntica figura dins de l’art contemporani europeu, l’any 2014 va ser elegit per la premsa britànica com a millor artista internacional de performance. Amb més de dues-centes exposicions, és considerat un dels artistes més prolífics del panorama actual i se li ha atorgat el sobrenom d’«enfant terrible de l’art contemporani espanyol». L’any 2022 algunes de les seves peces censurades seran protagonistes del nou Museu de l’Art Prohibit a la Casa Garriga Nogués; com a avantsala, el Festival Clàssics convida l’artista a reflexionar sobre la ira des de la seva visió personal, performativa i radical.

Mapa de Localització

La Rambla, 4, 08002, Barcelona (41.377074, 2.176901)

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X