Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Festes de Sant Josep Oriol

· Quan? Del 18 al 26 de març de 2023
· Dies? Dilluns, Dimarts, Dimecres, Dijous, Dissabte, Diumenge
· Organitza: Associació d'Amics dels Gegants del Pi

Festes

El barri del Pi celebra la seva Festa Major del 18 al 26 de març. 

Com a prèvia, divendres 17 de març a les 18 h es presentarà el conte ‘Els Gegants del Pi. L’origen de la cançó’ a la Casa dels Entremesos.

Dissabte, 18 de març

L’inici de la festa serà dissabte 18 pel matí, amb el Toc d’Inici a les 10:30 h i amb el Pregó de les Festes a càrrec del sr. Joan Anton Maragall, director de la Sala Parés del carrer de Petritxol i veí del barri. El pregó tindrà lloc a la Plaça del Pi a les 11 h

A continuació es realitzarà la tradicional Remembrança del miracle de les monedes de Sant Josep Oriol, l’Anunci del Baladrer, la Tronada d’inici de les Festes, la Cercavila anunciadora i el Ball dels quatre Gegants originals del Pi, unes figures del segle XIX que només surten al carrer aquest dia.

A la tarda, a partir de les 17 h,  hi haurà la Diada Castellera amb els Castellers de Barcelona, la Jove de Barcelona i els de Cerdanyola, i al vespre, a partir de les 19 h,  el Retaule de Sant Josep Oriol, que enguany estrena director i presentarà diverses novetats.

Diumenge, 19 de març

L’endemà diumenge, arriba el moment de “Bestieses. Els convidats del Lleó i la Mulassa de Barcelona”. En aquesta edició, el Lleó convidarà l’Àliga de Mataró, que surt en comptades ocasions de la seva ciutat. La Mulassa, per la seva part, rebrà les Mulasses de Vilanova i la Geltrú, unes de les bèsties més emblemàtiques de Catalunya.. A les 9 tindrà lloc la plantada, a les 10:45 h la Cercavila i a les 11:15 la ballada. Finalment, a les 11:55 h es farà una cercavila de comiat que passa per La Rambla.

Aquest és el recorregut: Plaça del Pi, Cardenal Casañas, Rambla, Portaferrissa, Boters, Plaça Nova, Bisbe, Pietat, Santa Clara i Plaça del Rei.

Al migdia hi haurà la benedicció de les campanes que a la tarda es pujaran al campanar

Dijous, 23 de març

Dijous 23, diada de Sant Josep Oriol, a partir de les 19:30 h, serà el torn del Toc Solemne de Campanes i l’Ofici de Festa Major amb la ballada dels quatre Gegants originals del Pi amb la música de l’orgue de la basílica, així com el cant de l’Himne de Sant Josep Oriol (del 1909).

Divendres, 24 de març

El divendres 24, a partir de les 18 h,  hi haurà la Cercavila infantil amb les escoles del barri i tota la canalla que vulgui portar el seu gegantet, bèstia o capgròs. Tot seguit, a les 19 h, sessió de contacontes amb un rondallaire que, com a novetat, comptarà amb un servei d’interpretació en llengua de signes catalana. A la nit, a partir de les 21:30 h, tindrà lloc l’Emmulassa’t!, un dels actes més bojos de les festes, i el Ball de Festa Major amb el DJ Jordi Sayol.

Dissabte, 25 de març

Arriba un dels dies més esperats. Començarà a les 11:15 h amb la tradicional Passejada dels Oriols (els gegants de Ciutat Vella) que, convidats pel gegant Oriol del Pi fan l’ofrena floral a Sant Josep Oriol mentre els veïns llancen monedes de xocolata.

Aquestes monedes de xocolata són la menja típica de les Festes i es fan fer expressament: per una cara duen un gravat que fa referència a la llegenda dels raves i les monedes de Sant Josep Oriol, i per l’altra tenen la imatge històrica del gegant del Pi. Enguany se’n faran 12.000 unitats.

La passejada dels Oriols passa per La Rambla (el recorregut és Palla, Banys Nous, Boqueria, Rambla, Portaferrissa, Pi i Plaça de Sant Josep Oriol.

A les 13 h, l’actuació del més que centenari Esbart Català de Dansaires i a la tarda, els Jocs infantils i els aclamats Atracaments d’en Perot lo lladre. A més, cap a les 20.30 h els centenaris Gegants de Tafalla (Navarra) faran acte de presència a les festes i executaran una mostra dels seus singulars balls. Ja a la nit, hi haurà el Ball de Festa Major amb el grup “Canya d’Or”.

Diumenge, 26 de març

Diumenge 26 caldrà llevar-se d’hora i d’això se n’encarregaran les gralles i tabals d’arreu de la ciutat que faran les Matinades. Cap a les deu, la plaça de Sant Josep Oriol, centre neuràlgic de la festa, començarà a omplir-se. Gegants, bèsties, capgrossos i balls tradicionals arribaran d’arreu de Catalunya per acompanyar els Gegants del Pi, el Lleó i la Mulassa de Barcelona en l’acte més multitudinari de la celebració.

Al matí hi haurà també la Diada Falconera amb els Falcons de Barcelona, que un any més no han volgut faltar a la cita. A les 11.15 h hi haurà la mostra de balls d’alguns convidats i a les 11.45 h sortirà la Cercavila de Festa Major. Hi prendran part molts dels gegants de Ciutat Vella i altres convidats destacats com el Ball de Bastons de l’Arboç, l’Àliga petita de Reus, els Gegants vells de Palamós, el Ball de Cavallets de Tàrrega, els Capgrossos de Premià de Mar, els Gegants del carrer de la Merceria de Tarragona, Ascó i Tafalla.  El recorregut passa per La Rambla: Plaça de Sant Josep Oriol, Pi, Boters, Plaça Nova, Bisbe, Plaça de Sant Jaume, Ferran, La Rambla, Cardenal Casañas, Plaça del Pi i Plaça de Sant Josep Oriol.

Les Festes finalitzaran amb la Tronada que s’enlairarà el diumenge 27 a les 13.45 h des del Campanar de la Basílica del Pi i que anirà a càrrec de la Pirotècnia Estalella.

A més dels actes al carrer, s’han treballat diverses activitats paral·leles, com ara l’exposició dels cartells participants al Concurs de les festes. A més, torna “La Ruta dels Atracaments”, una gimcana en que les famílies podran atracar els comerços i descobrir on s’amaga en Perot lo lladre. Com l’any passat, també es podrà fer una segona gimcana, que estarà dirigida a descobrir més sobre la història del barri, de les festes i del Sant, i que està organitzada per La Casa dels Entremesos sota el títol “El Joc de Sant Josep Oriol”.

Com cada any, la festa és possible gràcies a la col·laboració de més de 50 comerços, associacions de veïns i simpatitzants del barri, que treballen juntament amb els Gegants del Pi, el Districte de Ciutat Vella, la Basílica de Santa Maria del Pi i les entitats del barri.

Com els darrers anys s’organitzarà un concurs de fotografia a Instagram fent servir l’etiqueta #ConcursSJO23. Les bases es poden consultar a www.gegantsdelpi.cat. Tota la programació es pot consultar al web www.gegantsdelpi.cat

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X