Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Festes de Santa Eulàlia 2018

· Quan? Del 9 al 12 de febrer de 2018
· Organitza: Ajuntament de Barcelona

Festes

Divendres 9 comencen les Festes de Santa Eulàlia, la Festa Major d’hivern de Barcelona que aquest any commemora el seu 35é aniversari amb una celebració de cultura popular d’arrel tradicional carregada de vitalitat i força creativa.

En aquest aniversari, la Festa ha volgut tenir un record per Maria Aurèlia Capmany que va ser una de les impulsores de la recuperació de les festes que tenen a la gegantona Laia com a protagonista acompanyada de gegants, diables, dracs, castellers i demés elements de la cultura popular.

El centre de la ciutat és converteix en el cor de la celebració i La Rambla és un dels escenaris on millor es pot gaudir d’aquesta celebració. A la pàgina web de les Festes de Santa Eulàlia trobareu tota la informació, però aquí us oferim un resum del que passarà a La Rambla o a prop de La Rambla.

Exposició: “1568-2018: 450 Anys de la Mulassa de Barcelona”
Del 3 al 12 de febrer
De 10 a 20 h
Palau de la Virreina
La Mulassa de Barcelona compleix 450 anys i, per celebrar-ho, el Palau de la Virreina acull aquesta exposició de mulasses arribades d’arreu de Catalunya, que posa en valor el paper de les mulasses com una de les peces més antigues del bestiari festiu i possiblement la més representada després dels dracs. La Mulassa de Barcelona està acompanyada en aquesta mostra per la Mula Baba de Girona i les mulasses de Falset, Montblanc, Reus, Tarragona, Vic i Sant Feliu de Pallerols, a més de l’Haca Traca Almalafa de Castelló, la Mulasseta de Montblanc i la Somera de Falset.

Dissabte, 10 de febrer

Titelles dins la panxa de la Mula Baba
11 h
Palau de la Virreina
La mulassa de Girona és ben especial. La seva gran panxa és també un petit teatre on sovint es representen espectacles de titelles.

X Trobada de Gegantons Infantils d’Escola i de les Colles de Barcelona
11:00h
11.30 h. Cercavila.
Recorregut: carrer dels Àngels, carrer del Pintor Fortuny, la Rambla (descendent), carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (arribada, cap a les 12 h).
Per Santa Eulàlia, els més petits són els protagonistes, i els nens i nenes de les colles geganteres i de les escoles de Barcelona construeixen, en dimensions reduïdes, els seus propis gegants i altres figures. Una manera de conèixer la cultura popular des d’una particular visió de la imatgeria festiva que culmina amb aquesta desfilada pels carrers i les places de la ciutat.

Correfoc dels petits diables
18.15 h, plaça de Sant Jaume
Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer de Ferran, la Rambla (ascendent), passatge de Colom i plaça Reial (final, cap a les 20 h)

Diumenge, 11 de febrer

Matinada de grallers
08:00h
De bon matí, la música dels grallers que desfilen pels carrers del barri Gòtic us recordarà que la ciutat celebra la Festa Major d’hivern. Feu cas de la crida i sortiu al carrer per gaudir de les festes de Santa Eulàlia.

XXXVI Trobada Gegants a Ciutat Vella i Seguici de Santa Eulàlia
Commemoració dels cent anys del naixement de Maria Aurèlia Capmany
10.30 h, trobada a la plaça Reial; 11.30 h, Seguici «Ball de Santa Eulàlia» i ofrena floral, 12 h, baixada de Santa Eulàlia Balls de la Laia, de l’Àliga i dels Gegants de la Ciutat, i «Ball de Santa Eulàlia», 13.15 h, plaça de Sant Jaume
Recorregut: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla (lateral ascendent), carrer de la Portaferrissa, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia, carrer dels Banys Nous, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (arribada, cap a les 12.45 h)
L’acte més antic i un dels més solemnes de la Festa Major d’hivern vol recordar enguany Maria Aurèlia Capmany, que des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona va tenir un paper clau en la recuperació de les festes de Santa Eulàlia modernes, l’any 1983. Per commemorar els cent anys del seu naixement i, alhora, celebrar el 35è aniversari de les festes, els gegants de totes les colles geganteres de Barcelona es reuneixen en aquesta gran trobada a la plaça Reial per després integrar-se en el Seguici de Santa Eulàlia. La primera edició d’aquest esdeveniment, que es va celebrar l’any 1983, va ser l’origen de les festes de Santa Eulàlia contemporànies.
La gegantona Laia i el Penó de Santa Eulàlia lideren la cercavila, seguits de l’Àliga, el Lleó i altres membres del bestiari històric i festiu. A continuació, encapçalats pels Gegants de la Ciutat, la resta dels gegants, nans i gegantons concentrats a la plaça se sumen al seguici, que els portarà fins a la plaça de Sant Jaume. A les 13.15 hores, aproximadament, se celebren els balls de la Laia, de l’Àliga i dels Gegants de la Ciutat, i per acabar, el «Ball de Santa Eulàlia», a càrrec dels Gegants Nous de la plaça Nova.

Desfilades musicals i big band
12:00h
Banda Simfònica Roquetes-Nou Barris de Barcelona: plaça de Catalunya, Portal de l’Àngel, carrer dels Arcs, plaça Nova, carrer dels Boters, plaça de la Cucurulla, carrer del Pi, plaça de Sant Josep Oriol, plaça del Pi, carrer del Cardenal Casañas, la Rambla, carrer de Sant Pau, rambla del Raval i avinguda de les Drassanes (13.30 h)
Banda del Col·legi del Pare Manyanet de Barcelona: plaça de Catalunya, la Rambla, carrer de l’Hospital, rambla del Raval i avinguda de les Drassanes (13.30 h)
La Banda Simfònica Roquetes-Nou Barris i la Banda del Col·legi del Pare Manyanet es concentraran a la plaça de Catalunya per desfilar separades en dues cercaviles i es retrobaran al Museu Marítim, on actuaran conjuntament com una big band.

Cercavila i mostra de balls
17 h
Palau de la Virreina
L’exposició acabarà amb una desfilada de les mulasses per la Rambla i el carrer de Ferran, fins a arribar a la plaça de Sant Jaume, on aquestes bèsties tan significades mostraran els seus particulars balls.

Portes obertes
Diferents edificis i museus, entre ells Arts Santa Mònica, CCCB, La Capella, MUHBA, Museu Marítim de Barcelona... obren les seves portes i altres com la Aquàrium o el Palau Güell fan activitats, us aconsellem mirar el programa per saber horaris i condicions.

TALLS DE TRÀNSIT A LA RAMBLA

Algunes de les activitats faran que la Guàrdia Urbana talli o limiti l’accés de vehicles a La Rambla. Són aquestes:

Dissabte 10
Cercavila. 11:30 descendent
Correfoc Petits Diables. 18:15 ascendent

Diumenge 11
Gegants. 11 ascendent
Mulasses 17 descendent

Més Informació

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X