Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Festes de Santa Eulàlia 2019

· Quan? Del 8 al 12 de febrer de 2019
· Dies? Dilluns, Dimarts, Divendres, Dissabte, Diumenge

Festes

Les Festes de Santa Eulàlia són la Festa Major d’hivern de Barcelona. Dies carregats d’activitats plenes de tradició per celebrar la festa de la segona patrona de la ciutat.

Ciutat Vella es converteix en el centre de la festa i a La Rambla trobareu moltes activitats. Aquí les teniu:

Del 3 al 10 de febrer, de 10.00 a 20.00 h

Exposició:Gegants de Corpus vs. Gegants de Carnaval. 100 anys dels Gegants nous i 160 anys dels Gegants vells de la Casa de Caritat ​
Palau de la Virreina (la Rambla, 99)

 L’Hereu i la Borda, els Gegants nous de la Casa de la Caritat o de Corpus, al llarg del 2018 i el 2019 celebren el seu primer centenari, i en Rodanxó i la Rodanxona, els Gegants vells de la Casa de la Caritat o del Carnestoltes, ja han fet els 160 anys. Per celebrar aquesta doble efemèride, els podrem veure exposats en companyia de convidats provinents d’altres indrets de Catalunya i del País Valencià, com els Gegants del Carnaval de Solsona, els de Montblanc, els d’Igualada i els de Castelló de la Plana.

La gegantona Laia, protagonista de les festes, presidirà l’exposició, en la qual també es podran veure els caps originals dels Gegants vells, unes escultures de gran valor artístic, històric i patrimonial, que van ser donats al Museu Etnològic de Barcelona. Els Gegants vells o de Carnestoltes pertanyien a la Societat Carnavalesca del Born i van ser els primers que es van construir amb una finalitat exclusivament lúdica, festiva i laica. Van aparèixer públicament per primer cop a les festes del Carnestoltes del 1859.

Dissabte, 9 de febrer

Ruta-concert dels orgues de Ciutat Vella

Una oportunitat única per conèixer i escoltar sis dels principals orgues de Ciutat Vella que es van salvar de la guerra i que han estat restaurats els darrers anys. Diversos organistes professionals ens explicaran els secrets d’aquests preuats instruments i ens oferiran un breu concert. La ruta inclou els orgues del Palau de la Música, el Palau Güell, la basílica de Sant Just i Pastor, Santa Maria del Mar, la Mercè i la Catedral de Barcelona.

Palau de la Música,10 h: Palau de la Música Catalana, orgue romàntic Walcker.Restaurat per Gerhard Grenzing. Organista: Juan de la Rubia

11.30 h Catedral de Barcelona. Orgue de 1538, reconstruït per Gabriel Blancafort. Organista: Josep M. Escalona i Canyet

12.30 h Sant Just i Pastor. Orgue construït per Miquel Beltran el 1907 i restaurat per Joan Carles Castro i Albert Blancafort. Organista: Bernat Bailbé

15 h Santa Maria del Mar. Autor desconegut, reconstruït per Gerhard Grenzing. Organista: Neil Cowley

16 h Basílica de la Mercè. Orgue de Gerhard Grenzing. Organista: Héctor París

17 h Palau Güell. Orgue de saló d’Albert Blancafort. Places exhaurides.Organista: David Malet

Diada Bastonera de Santa Eulàlia

 11:00h

Mostra de balls: 11.00 h, a l’avinguda de la Catedral

Cercavila: 11.45 h. Recorregut: plaça Nova, carrer dels Arcs, Portal de l’Àngel, carrer de Santa Anna, carrer de la Canuda, plaça de la Vila de Madrid, carrer de Francesc Pujols, carrer del Duc, plaça de la Cucurulla, carrer del Pi, plaça de Sant Josep Oriol, carrer de la Palla, carrer dels Banys Nous, baixada de Santa Eulàlia, plaça de Sant Felip Neri, carrer de Montjuïc del Bisbe, carrer del Bisbe i plaça de Sant Jaume.

Mostra de balls: 13.30 h, plaça de Sant Jaume

Les colles bastoneres de Barcelona volen donar a conèixer els diversos balls de bastons que conviuen a la ciutat i també han convidat altres colles de Catalunya i de fora que ens mostraran la diversitat i la riquesa d’aquest ball i d’altres danses que hi estan relacionades. Enguany, les colles convidades són la Colla Bastonera de Londres, els Bastoners de Gavà, i el Ball de Pastorets de Vilafranca i el de Tarragona.

Les colles barcelonines amfitriones que participen a la Diada són els Bastoners de Barcelona, els de l’Esbart Català de Dansaires, els de Gràcia, els del Poble-sec, els del Casc Antic, els del Raval, els de Ballets de Catalunya, el Ball de Bastons del Clot, els d’El Bastó de Sarrià i la Colla Bastonera de l’Eixample.

Els batecs de la Laia. VIII Trobada de Tabalers

17:00h

Cercavila: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (arribada, cap a les 18.00 h)

Els tabalers de les colles de diables i bestiari de foc de Barcelona s’apleguen a la plaça Reial amb motiu de la VIII Trobada de Tabalers per evocar, amb els seus repics eixordadors, els batecs del cor de santa Eulàlia. Serà una gran tabalada per escampar el ritme i el so de la festa pels carrers del barri Gòtic.

Cercavila Kamerino de l’Enginy

17:30h

Recorregut: la Rambla (davant del Gran Teatre del Liceu), pla de l’Os, la Rambla, carrer de Ferran, carrer d’en Rauric (aturada a El Ingenio), carrer de n’Alsina, placeta del Pi, plaça de Sant Josep Oriol, plaça del Pi, carrer de Petritxol, carrer de la Portaferrissa, carrer del Pi, carrer de la Palla, carrer dels Banys Nous, carrer de la Boqueria, carrer d’en Rauric (El Ingenio).

El Ingenio, l’emblemàtica botiga i taller d’imatgeria festiva, màgia i articles de festa fundada el 1838 i que va haver de tancar fa més d’un any, celebra la seva esperada reobertura. Una cercavila de màscares, capgrossos, gegants i altres elements festius evocarà la història del mític establiment del carrer d’en Rauric de Barcelona. Un nou gegant, construït al taller d’El Ingenio en els darrers mesos i inspirat en els anys trenta, durant la Segona República, encapçalarà el seguici. L’acompanyarà un dimoni gros i banyut amb forma de capgròs modelat per a l’ocasió.

Correfoc dels petits diables i bèsties petites

18.15 h, plaça de Sant Jaume

Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer de Ferran, la Rambla, passatge de Colom i plaça Reial (final, cap a les 20.00 h)

Correfoc de Santa Eulàlia

20.15 h, plaça Nova

Recorregut: plaça Nova, carrer del Bisbe i plaça de Sant Jaume (final, cap a les 21.00 h)

Quan ja és fosc, les bèsties de foc i els diables surten al carrer esperonats pel repic eixordador dels tabals i es reuneixen per iniciar una cercavila de disbauxa i pirotècnia. Inauguren els actes de foc els nens i les nenes, amb el correfoc dels petits diables i bèsties petites de dissabte al vespre, fet a la seva mida. Més tard, comença el Correfoc de Santa Eulàlia: el Drac, la Víbria, la Tarasca, la Mulassa, el Bou, l’Arpella i el Dofí dansen entre flames i guspires amb els diables de la Kinta Forka, els del Barri Gòtic i els Tarascaires, fins a arribar a la plaça de Sant Jaume i al final del correfoc, on les colles participants ofereixen un espectacle de trons i flamarades.

Diumenge, 10 de febrer

Matinada de grallers

08:00h

De bon matí, la música dels grallers que desfilen pels carrers del barri Gòtic us recordarà que la ciutat celebra la festa major d’hivern. Feu cas de la crida i sortiu al carrer per gaudir de les festes de Santa Eulàlia.

XXXVII Trobada de Gegants a Ciutat Vella i Seguici de Santa Eulàlia

10.30 h, trobada a la plaça Reial; 11.30 h, inici del Seguici

12.00 h Ball de Santa Eulàlia i ofrena floral, baixada de Santa Eulàlia

13.15 h Balls de la Laia, de l’Àliga i dels Gegants de la Ciutat, i Ball de Santa Eulàlia, plaça de Sant Jaume

Recorregut: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla, carrer de la Portaferrissa, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia, carrer dels Banys Nous, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (arribada, cap a les 12.45 h)

Els gegants de totes les colles geganteres de Barcelona i les seves convidades es reuneixen en aquesta gran trobada a la plaça Reial per després integrar-se al Seguici de Santa Eulàlia, l’acte més antic i un dels més solemnes de la festa major d’hivern. La primera edició, que es va celebrar l’any 1983, amb només dues colles, va ser l’origen de les festes de Santa Eulàlia contemporànies.

La gegantona Laia i el penó de Santa Eulàlia encapçalen la cercavila, seguits de l’Àliga, el Lleó i els altres membres del bestiari històric i festiu. A continuació, encapçalats pels Gegants de la Ciutat, la resta de gegants, nans i gegantons concentrats a la plaça se sumen al Seguici, que els portarà fins a la plaça de Sant Jaume. A les 13.15 h, aproximadament, se celebren els balls de la Laia, de l’Àliga i dels Gegants de la Ciutat i, per acabar, el Ball de Santa Eulàlia, a càrrec dels Gegants nous de la plaça Nova.

Desfilades musicals i big band

12:00h

Banda Simfònica Roquetes - Nou Barris de Barcelona: Recorregut:plaça de Catalunya, Portal de l’Àngel, carrer dels Arcs, plaça Nova, carrer dels Boters, plaça de la Cucurulla, carrer del Pi, plaça de Sant Josep Oriol, plaça del Pi, carrer del Cardenal Casañas, la Rambla, carrer de Sant Pau, rambla del Raval i avinguda de les Drassanes (13.30 h)

Banda del Col·legi Pare Manyanet de Barcelona: Recorregut: plaça de Catalunya, la Rambla, carrer de l’Hospital, rambla del Raval i avinguda de les Drassanes (13.30 h)

La Banda Simfònica Roquetes - Nou Barris i la Banda del Col·legi Pare Manyanet es concentraran a la plaça de Catalunya per desfilar separades en dues cercaviles i es retrobaran al Museu Marítim, on actuaran conjuntament com una big band.

A continuació la Banda del Col·legi Pare Manyanet de Barcelona tocarà al Moll de Bosch i Alsina (Moll de la fusta), davant el pailebot Santa Eulàlia, com a cloenda de les celebracions del centenari del vaixell.

Dilluns, 11 de febrer

Laies, les gegantes

de 10.00 a 20.00 h.

La gegantona Laia, la Laia i la Laieta de la plaça Nova, la Laia dels Gegants de Pi, la Lola del Raval o la Maria la Neta de la Barceloneta, entre altres gegantes, i només gegantes, de la ciutat, es reuneixen al Palau de la Virreina per reivindicar santa Eulàlia com a patrona de Barcelona i retre homenatge a totes les barcelonines. El dimarts 12, Diada de Santa Eulàlia, desfilaran plegades en la passejada i el ball de les Laies.

Dimarts, 12 de febrer

Laies, les gegantes

de 10.00 a 18.00 h

La gegantona Laia, la Laia i la Laieta de la plaça Nova, la Laia dels Gegants de Pi, la Lola del Raval o la Maria la Neta de la Barceloneta, entre altres gegantes, i només gegantes, de la ciutat, es reuneixen al Palau de la Virreina per reivindicar santa Eulàlia com a patrona de Barcelona i retre homenatge a totes les barcelonines. El dimarts 12, Diada de Santa Eulàlia, desfilaran plegades en la passejada i el ball de les Laies.

La passejada i el ball de les Laies

18:45h

Recorregut: la Rambla, carrer del Cardenal Casañas, plaça del Pi i trobada de gegantes a la plaça de Sant Josep Oriol.

Cercavila: 19.30 h.

Recorregut: carrer del Pi, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia, carrer dels Banys Nous, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (Ball de Santa Eulàlia, cap a les 20.25 h).

Per la diada de Santa Eulàlia, totes les gegantes de Barcelona canvien de nom i passen a dir-se “Laia” per celebrar un dels actes més antics i significats de la festa major d’hivern. Després de trobar-se a la plaça de Sant Josep Oriol, les gegantes inicien una processó encapçalada per les Laies de la plaça Nova i del Pi i per la gegantona Laia, en una passejada que les durà fins a la plaça de Sant Jaume.

Abans, però, cap a tres quarts de vuit del vespre i quan passa per la baixada de Santa Eulàlia, la comitiva s’atura davant la imatge de la patrona per fer-li una ofrena floral i ballar, amb la música dels grallers, el Ball de Santa Eulàlia, a càrrec de la Laia i la Laieta, les gegantes de la plaça Nova. A la plaça de Sant Jaume, un cop tot el seguici ha desfilat sota el penó de Santa Eulàlia col·locat al balcó de l’Ajuntament, les mateixes gegantes repeteixen el ball —en versió llarga per a cobla— al mig de la plaça, acompanyades per la Cobla Ciutat de Barcelona.

Bona Festa Major!

 

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X