Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

La Fundació Setba presenta "Dones Invisibles" al Palau Robert

· On? Palau Robert
· Quan? Del 8 de març al 7 de maig de 2023
· Dies? Dilluns, Dimarts, Dimecres, Divendres, Dissabte, Diumenge
· Adreça: Passeig de Gràcia, 107
· Organitza: Fundació Setba

Exposicions

Coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, la Fundació Setba va inaugurar l’exposició “Dones Invisibles” a la sala 4 del Palau Robert. “Dones Invisibles” és una mostra immersiva sobre el projecte fotogràfic Traspassant l’objectiu, dirigit per l’artista i activista Marta Fàbregas i adreçat a dones internes en centres penitenciaris.

A l’exposició s’hi poden veure les diferents fases del procés. S’hi parla d’empoderament, de comunicació, de visibilització, de noves oportunitats. S’hi presenten treballs de les recluses que han participat als tallers, així com retrats que Marta Fàbregas n’ha fet i fotografies dels espais interiors de Brians 1, de Laura Gálvez-Rhein i un reportatge de Camila Oliveira, el cas d’èxit del projecte.

Fotografies, plafons, un audiovisual i una pantalla amb dades infogràfiques ens il·lustren sobre el projecte i els seus resultats. Algunes de les internes ens hi expressen les seves sensacions i els seus sentiments. La vida de la població reclusa femenina és dura, però, mitjançant activitats culturals com la fotografia és enriquidora i esperançadora .

L’exposició, que és gratuïta i d’accés lliure, es podrà veure a partir del dia 8 de març i fins al 7 de maig.

El projecte

Traspassant l’objectiu és un projecte de fotografia per a dones internes en Centres Penitenciaris de Catalunya, que vol millorar la seva autoestima a través de la imatge i l’adquisició de nous coneixements, tot generant oportunitats de feina i visibilitzant el col·lectiu, que representa el 6% de la població penitenciaria.

Des del 2020 i fins al desembre de 2022, el projecte s’ha dut a terme als centres de Brians, a Sant Esteve Sesrovires, i Wad-Ras, a Barcelona. Cent catorze dones –el 24% de la població penitenciaria femenina– han participat als tallers proposats. S’han dut a terme seixanta sessions i noranta hores de formació, i les participants han fet al voltant de 20.000 fotografies.

Durant les sessions, les internes treballen en parelles, fent de fotògrafes i de models, reben apunts de teoria fotogràfica i disposen de càmeres reflex i platós fotogràfics. En el decurs de la darrera sessió, són retratades per l’artista i directora del taller, Marta Fàbregas, en una sessió que compta amb un equip de professionals del maquillatge i estilisme.

A més, en aquest projecte col·laboren com a mentores la fotoperiodista Sandra Balsells i la fotògrafa Tanit Plana, amb la finalitat de crear una comunitat de dones fotògrafes connectada amb el col·lectiu de dones internes en presons.

L’objectiu del projecte és empoderar, transformar i donar veu a un col·lectiu invisibilitzat, que pateix una triple condemna: social, personal i penitenciària.

 

Mapa de Localització

Passeig de Gràcia, 107, 08008, Barcelona (41.396068, 2.159414)

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X