Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

"La Gata Perduda. El Procés" a l'Escola Massana

· On? Escola Massana
· Quan? Del 10 de novembre de 2022 al 13 de gener de 2023
· Adreça: Gardunya, 9
· Organitza: Escola Massana

Exposicions

Fins el 13 de gener podeu veure a l’Escola Massana l’exposició “La Gata Perduda. El Procés” amb molts dels elements creatius de la primera òpera comunitària co-creada pel Gran Teatre del Liceu amb el barri del Raval.

Després de quatre anys de treball col·lectiu, el Gran teatre del Liceu i el barri del Raval van estrenar els dies 5 i 7 d’octubre LA GATA PERDUDA, una òpera co-creada amb el barri. Aquesta és la primera producció del programa “Opera Prima”, del programa social LiceuApropa, que vol utilitzar l’art com a pilar de transformació social amb una clara voluntat d’inclusió social a través de la cultura.

Aquest projecte ha suposat una transformació transversal de la institució que passa per activar processos de participació i co-creació, així com sinèrgies comunitàries, promoure la vertebració social del territori a través de la creació artística, apropar l’òpera des de la participació activa i oferir als professionals del Liceu una experiència enriquidora.

Aquesta iniciativa ha comptat amb la intervenció dels veïns i veïnes de la comunitat més eclèctica de Barcelona: més de 40 nacionalitats en 1,1km2 i on es troba la major densitat d’associacionisme de la Unió Europea. Hi han participat (de manera directa o indirecta) quasi 1.000 persones entre persones individuals i entitats i organitzacions.

Unes 70 associacions i institucions del Raval han format part del projecte, amb l’estreta col·laboració de la Fundació Tot Raval, Comuart i la complicitat del Districte de Ciutat Vella.

La creació comunitària implica que el barri s’ha inserit en tot el procés de creació artística, des de la dramatúrgia, la interpretació musical i coral i la construcció tècnica amb un diàleg permanent amb professionals de les diferents àrees, tot garantint l’excel·lència artística.

La comparsa de la gata, element escenogràfic que apareix al final de l’òpera ha estat creat per José Menchero en col·laboració amb els següents alumnes en pràctiques de l’Escola Massana: Albert Gràcia, Elena Villalba, Marianna Bellmunt i Samuel Colominas, sota l’atenta mirada de Joan Navarro.   

Els dissenys de la imatge de La gata perduda, que inclou cartell, programa de mà, i altres elements físics i digitals de presentació i promoció de l’òpera han estat co-creats per un grup format per: creatius del Centre Ocupacional Sínia i alumnes de l’Escola Massana, acompanyats en el procés per l’artista Curro Claret i equips d’ambdues entitats. Les alumnes de la Massana co-autores dels cartells han estat: Aina Andrés, Alba Abellán, Alba Castelló, Alba Panyella, Ariadna Planchart, Joana Massó, Montserrat Calle i Sílvia Rosell.  Els creatius de Sínia han estat: Elena Carcedo, Jaume Solé, Jordi Desquens i Oriol MB, amb l’acompanyament de Roseta Marí, Eli Vico i Valle Grande.

La lluita d’un barri que no es resigna a ser manipulat i que es rebel·la contra els poders fàctics; el barri és en si mateix un personatge, interpretat per la massa coral dels cors amateurs del Raval.

La gata perduda desborda tant talent i tanta passió que la converteix en un esdeveniment artístic i humà únic. Enhorabona a tothom qui l’ha fet possible.

Mapa de Localització

Gardunya, 9, 08001, Barcelona (41.381162, 2.170969)

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X