Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

"La Gata Perduda", la primera òpera comunitaria del Raval al Gran Teatre del Liceu

· On? Gran Teatre del Liceu
· Quan? Del 5 al 7 d'octubre de 2022
· Dies? Dimecres, Divendres
· Adreça: La Rambla, 51-59
· Organitza: Gran Teatre del Liceu

Música

Després de quatre anys de treball col·lectiu, el Liceu presenta La gata perduda, una nova òpera co-creada amb el barri del Raval. Aquesta és la primera producció resultant del programa ‘Opera Prima’, la línia de creació comunitària del Liceu, que té la premissa d’usar l’art com a pilar de transformació de les persones, així com amb la voluntat d’inclusió social a través de la cultura.

Com a organització cultural amb més de 175 anys d’història, el Liceu lidera amb aquest projecte un gran repte de ciutat i fa un pas endavant en el desenvolupament cap a una institució sensible i amatent a les realitats que succeeixen en plena tercera dècada del segle XXI.

Aquesta iniciativa compta amb la intervenció dels veïns i veïnes de la comunitat més eclèctica de Barcelona: més de 40 nacionalitats en 1,1km2 i on es troba la major densitat d’associacionisme de la Unió Europea. Hi han participat (de manera directa o indirecta) unes 1.000 persones entre persones individuals i entitats i organitzacions.

Unes 70 associacions i institucions del Raval han format part del projecte, amb l’estreta col·laboració de la Fundació Tot Raval i la complicitat del Districte de Ciutat Vella.

La creació comunitària implica que el barri s’ha inserit en tot el procés de creació artística, des de la dramatúrgia, la interpretació musical i coral i la construcció tècnica amb un diàleg permanent amb professionals de les diferents àrees.

En aquest sentit, Arnau Tordera I beu de les realitats musicals del barri per concebre la partitura i Victoria Szpunberg n’escriu el llibret després de quasi 20 entrevistes amb el veïnat del Raval. La direcció d’escena recau en Ricard Soler, amb vestuari de Montse Amenós i escenografia d’Adrià Pinar.

La gata perduda explica de la lluita d’un barri que no es resigna a ser manipulat i que es rebel·la contra els poders fàctics; el barri és en si mateix un personatge cabdal que serà interpretat per la massa coral dels cors amateurs del Raval.

La gata perduda s’ha concebut en el marc del projecte OPERA PRIMA, la nova línia de creació comunitària del programa social LiceuApropa. L’objectiu és elaborar una òpera de nova creació cada tres anys amb diferents comunitats arreu de Catalunya, per tal d’apropar aquest gènere a tots els ciutadans i públics.

La gata perduda forma part del projecte europeu TRACTION, Opera co-creation for a social transformation, projecte que apropa l'òpera a comunitats diverses a través de la innovació tecnològica. L’empresa Vicometch lidera la iniciativa amb l’objectiu de fer arribar l’òpera a través de la tecnologia a comunitats en risc de vulnerabilitat.

LA GATA PERDUDA

Dimecres, 5 d’octubre de 2022 a les 19 h

Divendres, 7 d’octubre de 2022 a les 19 h

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X