Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Lliurament dels guardons de Ramblista d'Honor 2014

· On? Saló de Cent. Ajuntament de Barcelona
· Quan? 23 d'octubre de 2014
· Organitza: Amics de la Rambla

Actes

El proper dijous, 23 d'octubre i en un acte institucional, presidit per l'Alcalde de Barcelona, Amics de La Rambla lliura els guardons de Ramblista d'Honor.

Un jurat format per Àngel Casas, Carles Duarte, Xavier Marcé, Isabel Martí, Joan Oliveras Bagués, Enric Pantaleoni, Lluís Pasqual, Eva Rexach, Catalina Serra, Claret Serrahima i Roser Tiana, ha decidit que els Ramblistes d'Honor del 2014 siguin: Joan Colom, Nazario i l'Ateneu Barcelonès.

L’Associació d’Amics de La Rambla va convocar els guardons de Ramblista d’Honor l’any 1962, amb l’objectiu de distingir a les persones, entitats, institucions o empreses que hagin contribuït amb la seva activitat i esforç, a millorar, divulgar o promoure el prestigi de la Rambla. Enguany Amics de La Rambla ha volgut que el guardó reorienti el seu objectiu per tal de distingir a les persones, entitats, institucions o empreses que hagin contribuït amb la seva activitat i esforç a millorar, divulgar o promoure el prestigi de Barcelona.

Aquests guardons volen consolidar-se com un esdeveniment ciutadà que visualitzi La Rambla com el Passeig amb vocació i trajectòria de centralitat en la vida barcelonina tal com posa de manifest la seva història de síntesi, en sentit social i cultural, de totes les Barcelones possibles. És per això, que el guardó de Ramblista d’Honor, vol constituir-se en la màxima expressió del reconeixement que la societat civil barcelonina atorga.

ELS GUARDONATS

El jurat ha decidit atorgar els guardons de Ramblista d'Honor a Joan Colom, Nazario Luque i l'Ateneu Barcelonès.

JOAN COLOM

Joan Colom (Barcelona, 1921) és el fotògraf de La Rambla. Pioner del fotoperiodisme a casa nostra i un dels grans renovadors de la fotografia catalana de la postguerra va fer del passeig el seu estudi i de la seva gent, els artistes.

Ell com ningú ha estat capaç de captar tot allò que normalment les ciutats amaguen però que alhora mostren sense més. Amb la càmera per sota de la cintura, per no cridar l'atenció, amb respecte i sense interferir mai, ha fotografiat el carrer en estat pur, esdevenint la seva obra un llegat testimonial únic de la vida de La Rambla i els seus voltants durant aquest darrer segle.

L'obra de Colom, del blanc i negre al color, de la Rambla de la postguerra a la Rambla post olímpica reflecteix l'ànima d'un passeig vital i estimulant per a tots els sentits, on aliens a la presència de qualsevol objectiu indiscret, els personatges que el poblen es mostren tal qual són i tal qual actuen; nens que juguen, prostitutes que exerceixen els seus dots de seducció, gent que passeja, borratxos que veuen la vida fora de registre, gent que viu i gent que sobreviu... gent que fa el carrer.

I és que Joan Colom ha dit sempre haver-se dedicat a la recerca d'imatges que li provoquessin emocions. I d'aquest objectiu i passejos amunt i avall de La Rambla, el Raval, el Born o el Somorrostro són les prop de 9.000 fotografies i més de 7.300 negatius que conformen el seu llegat, cedit per l'artista al MNAC l'any 2012 i que sempre restaran com a document testimonial d'una Rambla viva i en moviment.

Amics de La Rambla concedeix el guardó de Ramblista d'Honor a Joan Colom en reconeixement a la seva obra i a la seva decisió en vincular estretament la seva trajectòria artística a La Rambla, al Raval i a Barcelona.

La genialitat de la seva obra ha fet mereixedor a Joan Colom de la Creu de Sant Jordi (2006), el Premi Nacional de les Arts Visuals de la Generalitat de Catalunya (2004), la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona (2003) i el Premi Nacional de Fotografia del Ministeri de Cultura.

NAZARIO LUQUE

Dibuixant, pintor, escriptor i fotògraf. Nazario Luque Vera, Nazario, és un dels artistes més controvertits i provocadors de la història recent de Barcelona. Nascut el 1944 a Castilleja del Campo (Sevilla) va arribar a la capital catalana amb 28 anys amb una vitalitat que sembla no haver-li abandonat mai.

Definit pels crítics com un dels pares, sinó el pare, del còmic underground espanyol, s'ha distingit des dels seus inicis per ser un artista contracultural, retratista de baixos fons, del frenesí marginal i un agitador moral sense complexos.

El seu nom va lligat a la de la revista "El Víbora", al més famós dels seus personatges, el detectiu travesti Anarcoma i a La Rambla, la Plaça Reial i la Barcelona més desinhibida i provocativa. Aquesta ciutat transgressora i canalla ha estat un pou d'inspiració sense fons per a Nazario en tota la seva evolució artística, esdevenint protagonista en major o menor forma de les seves obres, les més antigues de les quals -els còmics- considerades ja avui, una icona de la cultura marginal de l'època del final del franquisme i inici de la transició i motiu de reconeixement nacional i internacional i d'un bon grapat d'exposicions, el Museu Reina Sofia inclòs.

En els darrers temps, Nazario ha canviat el llapis del còmic i el pinzell de la pintura per una càmera de fotografiar i des de la finestra del seu pis a la Plaça Reial ha exercit de "franctirador" de la realitat quotidiana, recopilant centenars d'imatges que evidencien l'evolució d'un dels espais més emblemàtics de la ciutat de Barcelona i per al que Nazario demana atenció per tal d'aturar la seva pèrdua identitària progressiva que no dubte en denunciar.

Amics de La Rambla atorga el guardó de Ramblista d'Honor a Nazario per la seva trajectòria artística i la seva vinculació vital amb La Rambla i, sobretot, amb la Plaça Reial.

ATENEU BARCELONÈS

Des de la seva fundació l'any 1872, l'Ateneu Barcelonès ha esdevingut referència d'intel·lectualitat i servei a la cultura i a la societat civil de la nostra ciutat i del nostre país.

Nascut del neguit compartit dels seus fundadors per contribuir al ressorgiment polític i cultural de Catalunya després d'anys convulsos i just en un moment en què Madrid s'imposava, l'Ateneu ha aixoplugat sota el mateix paraigua figures d'àmbits molt diversos que legitimaren des del primer moment aquesta entitat com l'epicentre del compromís cultural a la nostra ciutat.

La seva seu, primer a La Rambla i després a tocar del passeig, al carrer Canuda, ha estat al llarg de la història punt de trobada i debat contribuint de forma directe a l'evolució de la nostra societat.

Va ser des d'aquesta entitat d'on van sorgir, a principis del segle XX, les primeres veus a favor de l'enfortiment dels governs de les ciutats; i, també, des d'on, als anys 30, es demanaven més llibertats públiques.

L'Ateneu és artífex de l'històric Premi Crexells de literatura i va ser escenari ja el 1895 d'un discurs històric, el del seu president en aquell moment, Àngel Guimerà, a favor de la llengua catalana.

Amb els anys s'ha constituït com l'Escola d'Escriptura més important de l'Estat i el seu fons bibliogràfic, en la Biblioteca civil privada més important de Catalunya, amb un 40% del seu contingut únic.

Actualment i després dels anys difícils de la postguerra i el franquisme, l'Ateneu no ha deixat de moure fitxa per ressituar-se i ho fa, com sempre ho ha fet, brindant-se com a altaveu plural, lliure i democràtic al servei de l'opinió ciutadana, la cultura i el país.

Amics de La Rambla concedeix el guardó de Ramblista d'Honor a l'Ateneu Barcelonès per la seva llarga trajectòria històrica de servei a la cultura de la ciutat.

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X