Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Tertúlia presentació de la Comunalitat de Ciutat Vella

· On? Radio Rambles
· Quan? 14 d'octubre de 2022
· Dies? Divendres
· Hora? De 12:00h a 13:00h
· Adreça: La Rambla, 114
· Organitza: Comunalitat Ciutat Vella

Xerrades

El pròxim divendres, 14 d’octubre, de 12 a 13 h, i dins del programa de la Biennal de Pensament de Barcelona, tindrà lloc la presentació de la Comunalitat “La Traginera” amb una tertúlia a Ràdio Rambles.

La Traginera’, la Comunalitat de Ciutat Vella, és un nou projecte de formació d'acompanyament per a la dinamització econòmica urbana, orientat a enfortir i ampliar el teixit econòmic comunitari i de proximitat.

Està impulsada per cinc entitats del districte de Ciutat Vella que són la Fundació Tot Raval, la Fundació Surt i les cooperatives Colectic, Impulsem, i La Boqueria estudi d’arquitectura.

El pròxim 14 d’octubre de 12.00 a 14.00 h se celebrarà una jornada de presentació amb una tertúlia a Ràdio Rambles en el marc del programa de la Biennal de Pensament de Barcelona en col·laboració amb la Línia Cultural Rambles. L’equip de ‘La Traginera’ explicarà l’origen i els motius de crear una Comunalitat al districte de Ciutat Vella per construir un territori socialment responsable.

La tertúlia ‘Perquè una Comunalitat de Ciutat Vella?’comptarà amb la participació d’en Josep Vidal, director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i la Laia Forné, membre de la Hidra Cooperativa. Forma part del programa de Comunalitats Urbanes destinat a protegir i potenciar la xarxa econòmica urbana per revertir els efectes de la covid-19 a través de l'economia de proximitat als barris i ciutats.

La Traginera, Comunalitat de Ciutat Vella

El nom de ‘La Traginera’ prové de l’antic ofici dels traginers, que van esdevenir principals elements dinamitzadors del territori i de relació entre poblacions amb el transport de mercaderies o d’informacions. Antigament, els traginers van tenir una funció social molt important. Per una banda, exercien un paper destacat com a element de relació entre comerciants, i per l'altra, eren rellevants difusors de notícies.

Al districte de Ciutat Vella, les organitzacions i la ciutadania s'han organitzat per resoldre les necessitats del veïnat treballant en xarxa i generant nombroses experiències de suport mutu.
La Comunalitat de Ciutat Vella neix del fort teixit associatiu i l’ampli bagatge comunitari del barri del Raval, un territori que, davant totes les crisis esdevingudes en els darrers deu anys, ha demostrat resiliència, creativitat i resistència. La voluntat és estendre la seva actuació a tot el districte, impulsar projectes relacionats amb l’àmbit de l’habitatge, l’alimentació, els espais comunitaris que donin suport a la dinamització econòmica.

L’habitatge digne, l’alimentació sostenible, la participació i els espais comunitaris Durant els pròxims dos anys ‘La Traginera’ treballarà al voltant de tres àmbits estratègics que vehicularan
totes les seves activitats i serveis sota els valors de la sostenibilitat, els drets socials i la salut, i que són:

L’Habitatge i la intercooperació

Fer de l'habitatge de Ciutat Vella un habitatge digne, saludable, energèticament sostenible i assequible, generant ocupació en el sector de la construcció des d'una visió d’economia col·laborativa.

L’alimentació i el suport mutu

Donar suport a l’ecosistema de projectes de l’àmbit de l’alimentació sostenible, enfortint el treball en xarxa i generant noves oportunitats formatives, laborals i econòmiques.

Els Espais comunitaris i la participació

Fer de l ́espai públic un espai segur i dignificat, que afavoreixi les relacions socials i el vincle entre les persones i promoure la millora de la imatge i la seguretat de a l’espai públic de Ciutat Vella.

Pel que fa als serveis que s'oferiran, se centraran en el diagnòstic i la detecció de necessitats de Ciutat Vella amb relació als béns comuns, la generació de nous projectes d’ajuda mútua a través de tallers, activitats i jornades, la formació i creació de projectes entre comuns urbans i ciutadania, l’assessorament i acompanyament tant individual i grupal com per empreses i entitats i el suport en la creació d’espais que generin nous models econòmics.

Comunalitats Urbanes

Les Comunalitats Urbanes és un nou programa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya per dinamitzar les xarxes d’economies locals des de la perspectiva del dret a la ciutat i de l’economia social i solidària.

El programa està conformat per 22 comunalitats arreu de Catalunya que treballaran per l’enfortiment dels béns comuns i de nous projectes d’ajuda mútua a partir del moviment veïnal i associatiu, del teixit cooperatiu, del petit comerç, de projectes autoorganitzats i de les xarxes de suport mutu. El programa generarà un impacte social i singular a cada territori, especialment per aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat, a través de la millora de l’ocupació i l’ocupabilitat, tot generant projectes d’economia local en una lògica cooperativista, comunitària i sostenible.

La Traginera, comunalitat al districte de Ciutat Vella de Barcelona, treballarà per enfortir el desenvolupament local a través de la participació ciutadana. Tot els gents presents al territori que ho desitgin –veïns/veïnes, petites empreses, entitats del tercer sector i entitats públiques– projectin una visió de futur compartida aportant solucions sostenibles en matèria ambiental,
econòmica i social, que incrementin el seu capital social i enforteixin el benestar col·lectiu.

Mapa de Localització

La Rambla, 114, 08002, Barcelona (41.382829, 2.172131)

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X