Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Vine a conèixer el nostre patrimoni arquitectònic. Open House Barcelona a la Rambla

· Quan? 19 d'octubre de 2013
· Organitza: Altres

Actes

El proper cap de setmana – 19 i 20 d'octubre - es celebra el Open House Barcelona, la principal cita de la ciutat de Barcelona amb l'arquitectura, un cap de setmana de portes obertes a més de 150 edificis de tot tipus, forma i mida.

'Open House' ofereix l'oportunitat d'experimentar l'arquitectura de forma excepcional i completament de franc. Les activitats de l'Open House conviden a tothom a explorar i entendre el valor d'un espai ben construït i dissenyat. Aquest esdeveniment, va començar a London l'any 1992, i des de a les hores 'Open House' s'està introduint arreu del món: New York, Dublin, Galway, Tel Aviv i ara Barcelona.

A la Rambla hi ha diferents edificis que podreu visitar:

CERCLE DEL LICEU
La Rambla, 51-59

Diumenge, de 10 a 13 h
Entrada de grups de 25 persones, cada 15 min, per ordre d'arribada

Inaugurat sis mesos després del Gran Teatre del Liceu, hi destaquen les seves dependències de decoració modernista. A més a més del mobiliari i de l’interiorisme, el Cercle és una mostra viva de l’art dels millors artistes catalans de l’època. Té un interès particular la decoració amb murals d’Antoni Martí i l’important conjunt modernista constituït pels vitralls d’Oleguer Junyent, els elements decoratius de Josep Pascó i Alexandre de Riquer i, sobretot, els dotze plafons de Ramon Casas al saló de la Rotonda.

HOTEL ESPAÑA
Sant Pau, 9-11

Dissabte de 11 a 12.30 h i de 17 a 18 h i diumenge de 11 a 12.30 h
Entrada de grups de 25 persones, cada 10 min, per ordre d'arribada

L’Hotel Espanya va obrir les portes originalment amb el nom de Fonda d’Espanya i posteriorment fou reformat per l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, al principi del segle xx, amb la col·laboració d’Eusebi Arnau i Ramon Casas. El projecte de rehabilitació al qual es va sotmetre l’any 2010 ha recuperat l’esperit amb què el va concebre en el seu moment Domènech i Montaner. Els espais modernistes s’han rehabilitat tal com van ser projectats inicialment, alhora que es diferencien de l’obra nova que cobreix les necessitats actuals.

PALAU DE LA VIRREINA
La Rambla, 99

Dissabte i diumenge de 12 a 19 h
Entrada de grups de 18 persones, cada 10 min, per ordre d'arribada

Palau exponent del barroc civil català, encarregat com a residència per felipe manuel d’amat i de junyent, virrei del Perú. la seva mort prematura va fer que fos la seva vídua la que gaudís de “la casa de la rambla”, la qual, des d’aleshores, va quedar rebatejada com el palau de la virreina. l’edifici s’estructura a l’entorn de dos patis interiors, un dels quals dóna accés a la planta noble amb una escala doble que arrenca del vestíbul.

PALAU MOJA
Portaferrissa, 1

Dissabte de 11 a 19 h
Entrada de grups de 20 persones, cada 10 min, per ordre d'arribada

Palau senyorial que va fer edificar el marquès de Moja i que ocupava una de les torres de la Porta Ferrissa, oberta a les muralles de la Rambla. El seu estil mostra els darrers moments del barroc junt amb influències del neoclassicisme francès. Al final del segle passat el palau fou adquirit pel Marquès de Comillas i després d’un llarg abandó durant el qual patí un parell d’incendis, el 1984 fou rehabilitat i adaptat com a seu de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

PALAU SAVASSONA (Ateneu Barcelonès)
Canuda, 6

Dissabte d'11 a 18 h
Visites cada hora, en grups de 60 persones. A partir de les 10.45 h es repartiran tickets per les visites de les 11, 12 i 13 h, i a partir de les 13:45 h es repartiran tickets per les visites de les 14, 15 i 16 h. Visites a càrrec de Mateu Barba i Álex Grávalos (Setarquitectes)

Des del 1907 acull la seu de l’Ateneu Barcelonès, prestigiosa entitat cultural de la ciutat. Construïda el 1796, és obra del mateix baró Josep Francesc Ferrer de Llupià. Posteriorment ha sofert moltes transformacions, entre les quals cal esmentar la reforma del 1906, en la qual participà Josep M. Jujol i Gibert. Les parts més interessants de la construcció són l’accés pel carrer de la Canuda, amb un ampli pati d’escala coberta; la decoració d’alguns salons i de la biblioteca, i l’original jardí a l’altura del pis principal.

SALA PARES
Petritxol, 5

Dissabte de 11 a 14 h i de 16.30 a 19 h i diumenge de 11.30 a 14 h

La Sala Parés és la galeria d’art més antiga de l’Estat espanyol (1840). L’any 1987 va ser objecte d’una renovació, que lligava tradició i modernitat. Respectar el seu aire i la seva essència són prioritats fonamentals, però també la transformació en una nova arquitectura. Els quatre pilars de ferro i la gran lluerna central es converteixen en protagonistes al voltant dels quals s’organitza l’espai, del qual es respecta i guarda la serenitat clàssica.

TEATRE PRINCIPAL
La Rambla, 27

Dissabte i diumenge de 11 a 19 h

El seu origen es remunta al segle XVI, quan es coneixia com a Teatre de la Santa Creu i depenia de l’hospital del mateix nom. Després de l’incendi que va patir el 1845, va ser profundament remodelat, ja com a Teatre Principal, per Francesc Daniel Molina, dins un estil romàntic. L’edifici va tancar les seves portes el 2006, i ara es reobre després d’una primera fase de rehabilitació que pretén convertir els diferents edificis que componen l’equipament en un espai multidisciplinari.

TORRE COLOM
Portal de Santa Madrona, 10-12

Diumenge de 11 a 13.30 h
Entrada de grups de 17 persones, cada 30 min, per ordre d'arribada

Resultat del boom especulatiu en la construcció d’edificis d’oficines a la Barcelona de la dècada de  1960, la Torre Colom s’emmarca en el cànon brutalista, corrent que s’inspirava en l’aleshores incipient cultura pop. Les seves façanes, guerxes i inclinades, estan revestides de plafons d’agregat de formigó. Coronant l’edifici hi ha una piràmide invertida de formigó, els costats de la qual descriuen un gir de 45 graus respecte de les façanes, i converteix la torre en una referència visual al costat de la ciutat medieval.

Més Informació

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X