Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Un precedent: la Societat d'Atracció de Forasters

L’etapa d’Higini Feliu s’inicià en els moments en què Barcelona, per primer cop després de la guerra civil, ja disposava d’una Carta Municipal, com Madrid. Aquest instrument jurídic feia de l’alcalde un gestor absolut de la ciutat, però va propiciar a partir d’aleshores –amb un incipient turisme i una considerable inversió estrangera en la indústria-, que l’alcaldia potenciés la Fira de Mostres, els anomenats «salons» de nàutica, automòbil i altres sectors de la indústria i, sobretot, la construcció.

L’Associació fou convidada per l’Ajuntament, el maig de 1968, a ser present a l’acte de commemoració del 60è aniversari de la creació de la «Societat d’Atracció de Forasters». Fundada el 1908, aqueixa societat – probablement la primera d’Espanya de les seves característiques– havia estat ideada per Manuel Ribé, un funcionari de la Casa de la Ciutat, tot i que com a president hi figurà l’alcalde Domènec J. Sanllehy i Alrich (1847- 1911).

L’acte culminant d’aquella commemoració consistí en la col·locació d’una làpida a la façana del número 37 de la Rambla de Santa Mònica, on la Societat d’Atracció de Forasters havia tingut la primera seu. La Societat desaparegué en iniciar-se la Guerra Civil espanyola. Però, en certa manera, va servir d’inspiració a la recentment creada Associació de Veïns i Comerciants i la Plaça Catalunya.

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X