Present de l'Associació
El present és un moment dolç per a la Rambla, han quedat enrere moments difícils que ara es poden observar amb una millor perspectiva. La senyora Mª Dolors Álvarez, coordinadora de l’Associació, resumeix els darrers anys de l’entitat: “ Fa setze anys –i quatre presidents– que segueixo el dia a dia de l’Associació. En aquest temps, he tingut l’oportunitat i la
sort de viure de prop el grau de compromís d’un grup de persones –veïns i comerciants– que han dedicat temps i esforços per fer reeixir la Rambla. En la meva opinió, l’Associació sempre ha tingut un tarannà dialogant i creatiu amb les diferents administracions amb les quals s’han de negociar els afers, per estudiar cada situació i cercar solucions. Exemples n’hi ha molts. A l’àmbit urbanístic, reptes importants van ser: aconseguir l’ampliació de les voreres, la remodelació del Mercat de la Boqueria, la modernització del mobiliari urbà, la remodelació i modernització dels quioscos de premsa, les parades de les floristes, les dels ocells, instal·lar més punts de llum al passeig i a les calçades, insistir –i molt– en la neteja, i molts d’altres que farien una llista interminable. I tot això sense oblidar que la Rambla és el gran aparador de Barcelona i la seva targeta de visita.
Una preocupació comuna a tots els presidents ha estat la rehabilitació integral dels edificis, ja sigui per a ús comercial, hotels, oficines i especialment per a habitatges. En aquest sentit, la presencia d’edificis institucionals ha estat un factor positiu en la recuperació urbanística de la Rambla, però la complicitat dels comerciants en aquest mateix objectiu ha estat el motor que l’ha fet possible, com queda sobradament demostrat amb la participació a Procinova i amb les importants inversions en millores dels establiments per adequar-los a les noves exigències del mercat: tanmateix, un grup de comerciants de l’Associació, ha participat en el patrocini del teló del Gran Teatre del Liceu. Des d’una altra vessant, l’Associació ha participat activament a les grans cites de la ciutat, com les olimpíades, la campanya “Barcelona posa’t guapa” i d’altres.
L’Associació desenvolupa un intens i constant programa d’activitats. Un capítol important és la promoció del comerç, també les campanyes d’il·luminacions nadalenques i les activitats pròpies d’aquestes festes. A l’àmbit cultural, l’Associació ha consolidat el Premi Periodístic Internacional Mary Santpere, que ja ha arribat a l’octava edició i el premi de pintura “La Rambla”, que també està a l’octava convocatòria. Una iniciativa que compta amb la simpatia de tothom són les Mostres de Puntaires que se celebren a la Rambla, amb representants de tota Catalunya. Paral·lelament a aquestes accions, mereix una especial consideració el capitol de servei al soci que ofereix l’Associació, donant assessorament, suport tècnic i de representació dels diversos col·lectius davant les administracions.
No hem vull oblidar dels Ramblistes d’Honor, guardó i reconeixement amb que l’Associació valora cada any l’esforç de ciutadans i entitats, que s’han significat en la seva estimació per la Rambla, ja sigui en el camp empresarial, cultural o social.
Crec que el futur de l’Associació passa per mantenir la Rambla com espai comercial, amb els millors serveis, un lloc de trobada de l’oci i la cultura, en consonància amb una ciutat moderna i dinàmica, i potser, quan la Rambla estigui en el punt de mira de nous inversors, el paper de l’Associació tornarà a ser el de la defensa dels valors i la personalitat, que segueixen essent els que eren quan es va fundar”.