Els Origens
Quan ja feia sis o set generacions que els romans havien pres Tarragona i l'havien convertit en base militar permanent, versemblantment pels voltants de l'any 20 abans de Crist, van decidir crear una altra colònia permanent vora Montjuïc.
Això comportava l'edificació d'una ciutat residencial ran de mar, i d'un port on les naus poguessin ancorar fàcilment.
El terreny triat,d'unes deu hectàrees, era ubicat entre dues rieres.Al nord-est,la que a l'Edat Mitjana seria anomenada de Junqueres o Torrent de l'Olla i que avui és la Via Laietana;al sud-oest, la riera que, amb el decurs dels segles, duria el nom de Rambla.
S'ha cregut durant molt de temps que la Rambla no era altra cosa que l'antic curs de la riera dita"de Collserola",també coneguda com la de Sant Gervasi, o bé la riera d'en Malla,una de tantes que baixaven de la serra que tanca, pel nord, el pla de Barcelona.L'eminent geògraf Pau Vila opinava altrament, però l'aclariment d'aquesta qüestió l'hem de deixar en mans del erudits.
Fos com fos, el mot rambla no significa altra cosa que "torrent o riera, pel qual passa aigua quan plou".En la documentació catalana que es conserva dels segles X i XI després de Crist, els torrents o rieres que baixaven de la serra de Collserola, eran anomenats arenys, mot procedent del llatí. Però després de la conquesta de València per Jaume I, el mot àrab rambla-amb el qual els musulmans anomenaven allò que els cristians en deien areny- passà a ser incorporat a la parla dels catalans, segons el mestre lingüista Joan Coromines, i a designar el nostre passeig principal.
Tothom sap que la llera o les vores dels torrents i rieres, quan estan seques,són aprofitades com a lloc de pas pels pagesos, pastors, excursionistes o caminaires. És curiós tanmateix que en el vocabulari anglès modern figura el mot "ramble" que significa caminada,passejada, excursió a peu. D'on van treure el mot els anglosaxons no ho sabem.Però això potser ajuda a explicar la popularitat de la nostra Rambla entre els turistes britànics