Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Rambla Sant Josep

En paraules de Cirici Pellicer: "Quinta essència de Barcelona, la seva bellesa canviant és pròpia de totes les estacions de l'any". Durant el segle XIX era l'únic lloc de Barcelona on es venien flors i, a les tertúlies que es formaven a les parades entorn de floristes de gran bellesa, el pintor Ramon Casas, introductor de l'impressionisme a Catalunya, va trobar la seva millor model, que més tard esdevindria la seva muller.

Baixant per la rambla Sant Josep (o de les Flors)

El mercat de flors està en l' actualitat acompanyat de grans quioscos de llibres, revistes i diaris nacionals i estrangers, com els que trobem tot al llarg de la Rambla. També es coneix aquesta part de la Rambla com rambla de Sant Josep, per la proximitat a la plaça que porta aquest nom.

Una mica més avall del carrer de la Portaferrissa, gairebé al seu davant, tenim el Palau de la Virreina. Aquest palau va ser construït pel que fou virrei del Perú, Manuel Amat i Junyent, marquès de Castellbell, qui morí prematurament. El palau va rebre aleshores el nom de Palau de la Virreina, en convertir-se en residència de la seva vídua.

Les obres del palau havien començat l'any 1772 i foren acabades al cap de tres anys. Els plans ja existien l'any 1770, però no es coneix amb certesa qui els va fer. S'atribuiexen a Josep Ribes. Les obres foren dirigides per l'arquitecte i escultor Carles Grau (1717-1798).

Al costat del Palau hi trobem una botiga estreteta i molt antiga : la Casa Beethoven, on s'amunteguen tota mena de partitures musicals, antigues i modernes. Passat el Palau de la Virreina ens trobem amb el centenari mercat de la Boqueria, encara que el seu nom oficial és Mercat de Sant Josep. L'arquitectura del mercat és harmoniosa, però queda amagada sota la seva construcció de ferro; ha conservat la seva tradició de mercat principal de la ciutat al llarg de moltes dècades.

Tornem a la Portaferrissa i ens endinsem en el carrer Petritxol, carrer alhora recollit i ple de vida, "un carrer dolç" - en paraules de l'escriptor i periodista Josep Maria Huertas -, on podem trobar sales d'exposicions, com la Sala Parés, orfebres, llibreries, comerços de moda i les tradicionals xocolateries típiques d'aquest carrer. Va ser obert l'any 1465 a les finques d'un ciutadà d'aquest nom i moltes de les seves cases van ser construïdes durant els segles XVII i XVIII; conserva nombrosos plafons que recorden efemèrides que hi van esdevenir, i té un record ciutadà i literari entranyable en la figura del popular dramaturg del segle XX Àngel Guimerà (1846-1924), que va viure a la casa del número 4.

Al número 88-94 de la Rambla s'aixeca el Palau Nou de la Rambla, edifici d'alta tecnologia on hi ha instal.lat un pàrquing robotitzat d'onze plantes subterrànies. Aquest edifici comercial, construït per l'equip Martorell-Bohigas-Mackay-Puigdomènech i per Jordi Frontons, és del 1992 i la seva estructura permet, a través d'una obertura de grans dimensions a la façana, veure el campanar de l'església del Pi.

Després d'aquest edifici ens sorprèn una construcció d'estil orientalitzant, coneguda com la Casa dels Paraigües, on trobem un drac (imitació de drac xinès) a la façana i dins la qual cal remarcar el mobiliari modernista que es conserva a l'oficina bancària que ocupa la planta baixa.

Trobem altres punts d'interès al llarg de La Rambla Sant Josep: A l'Hotel Bagués - que ocupa el lloc de l'antiga botiga de la marca - trobareu una col·lecció de joies de Bagués-Masriera. També podeu visitar el Museu de l'Eròtica o deixar-vos temptar pels dolços de la Pastisseria Escribà.

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X