Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Palau Martorell

Palau Martorell

Carrer Ample, 11
08002 Barcelona
Tel. 680 709 373info@palaumartorell.comVisitar website

Palau Martorell

L'edifici que acollia l'Antiga Societat del Crèdit Mercantil, situat al carrer Ample 11 va ser construït entre el 1886 i el 1900, sota la direcció de l'arquitecte Joan Martorell i Montells. Aliè a les excentricitats modernistes, Martorell va projectar un edifici neoclàssic en el qual s'intueixen els elements noucentistes que varen dominar Barcelona des de principis del s. XIX, sobretot en l'ús mesurat dels elements ornamentals.

El Mercantil va ser adquirit el 1917 pel Banc de Barcelona, en un procés que va durar gairebé dos anys. Tanmateix, el 1920, el Banc de Barcelona, primer banc privat espanyol, va fer fallida tot causant considerables pèrdues a accionistes i clients.

Cap el 1930, l'edifici va ser adquirit per la Càmara de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona i es varen dur a terme reformes al seu interior que no van alterar els elements més destacats. Afortunadament, l'edifici no va haver de lamentar danys significatius durant la Guerra Civil (1936-1939), tot i trobar-se ubicat a un barri durament castigat per l'Aviazione Legionaria italiana.

L'any 1901 l'immoble va obtenir el primer premi del Concurs Anual d'Edificis Artístics que concedia l'Ajuntament de Barcelona que, a més de l'estètica, premiava la funcionalitat de l'edifici i la qualitat de la seva construcció; en aquest cas destacava el treball fet en pedra.

La combinació de monumentalitat i solemnitat de l'edifici transmet els valors que la institució volia reflexar mitjançant la sencillesa i l'absència d'elements recarregats o barrocs. L'edifici destaca per les seves grans proporcions, la seva simetria i la distribució dels elements decoratius en el cos central de la façana principal.

Situat davant de la Plaça de la Mercè, l'edifici ofereix unes viste fantàstiques de la Basílica de la Mare de Déu de la Mercè. L'estructura en alçat de la casa, de planta rectangular, comprèn semisoterrani, planta baixa, dos pisos, àtic i terrat.

La façana de l'edifici és tota una demostració d'arquitectura neoclàssica. En ella observem un gran equilibri dibuixat per cinc obertures, distribuïdes de forma uniforme i simètrica al mur. Al cos central, la composició presenta dos alçats de columnes molt diferents: un dòric, que arrenca al balcó del pis principal i comprèn dues plantes, i un altre nivell d'inspiració jònica des de la cornisa sobre la primera planta, fins a l'entaulament que tanca l'obra amb una gran cornisa superior.

L'entrada a l'edifici està presidida per un cap de lleó, símbol de fortalesa i protecció, omnipresent a tota l'arquitectura neoclàssica. A la porta doble de fusta de l'entrada es poden veure les inicials C.O.I., en referència a la Càmara Oficial d'Indústria.

A l'alçada del primer pis i al cos central, estan presents les figures al.legòriques al Comerç i la Indústria que reforcen la funció de la Societat de Crèdit Mercantil. Finalment, abans d'entrar, destaca l'excel.lent treball de forja de la barana, d'estil floral, que integra el símbol del caduceu i les inicials S.C.M de la Societat de Crèdit Mercantil.

Exposicions

De dimarts a diumenge 10.00 – 20.00 (últim accés a les 19h)
Divendres i dissabte 10.00 – 21.00 (últim accés a les 20h)
Dilluns tancat

Categoria:
Exposicions i activitats culturals

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X