Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Amics de La Rambla demana el compromís de tots per La Rambla del futur

11 de març de 2021

El passat dilluns 8 de març, una representació de la Junta Directiva d’Amics de La Rambla es va reunir a l’Ajuntament de Barcelona amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, la segona tinenta d’alcaldia, Janet Sanz, la regidora de comerç i mercats, Montserrat Ballarin, i el regidor del districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa.

L’actual situació de La Rambla amb la manca d’afluència pels efectes de la Covid-19, la preocupació de l’Associació per l’endarreriment del projecte de reforma i la manca de manteniment preventiu a La Rambla i l’alarma que els aldarulls de les darreres setmanes han provocat a veïns i comerciants, van motivar aquesta reunió que tenia com a objectiu aconseguir un compromís del govern municipal vers La Rambla i el seu futur.

 Amics de La Rambla va presentar un seguit de peticions consensuades amb els veïns, treballadors i comerciants de La Rambla que viuen l’actual situació amb molta inquietud, demanant que siguin tingudes en consideració amb la urgència que les circumstàncies actuals reclama:

  1. La reordenació de La Rambla prevista en el Pla Especial, aprovat l’any 2016, és més necessària que mai. Les urgències que ens van impulsar per demanar-la l’any 2012, s’han agreujat en els més de vuit anys que han passat d’ençà que Amics de La Rambla va decidir impulsar aquesta reordenació. Cal, però, adaptar-la a la situació actual i dotar-la de calendari i pressupost.
  2. Un compromís amb el calendari de les obres i que els llargs terminis previstos per dur a terme les obres, s’accelerin passant dels 7,5 anys a 5, i les fases d’execució passin de 5 previstes a 3 agrupant diferents trams per fer-ho possible.
  3. Davant de l’ajornament de l’inici de les obres de reforma, creiem que és possible i necessari retirar elements com les concessions municipals fora de normativa i altres elements de mobiliari urbà que han quedat obsolets com les cabines telefòniques, els armaris de connexions...
  4. Si volem que La Rambla sigui més habitable pels veïns, motiu d’orgull pels locals, exemple pels visitants i que uns i altres s’hi trobin a gust, la gaudeixin i la visquin amb intensitat, cal que, abans, durant i després de la reordenació de La Rambla, La Rambla estigui neta, ordenada i segura. És imprescindible mantenir La Rambla en perfecte estat (paviment, enllumenat, mobiliari urbà...) mitjançant un manteniment molt més intensiu del que s’ha fet fins ara. També cal intensificar la neteja i mantenir-la en perfecte estat (sobretot les pintades a mobiliari urbà i façanes). Pel que fa a la seguretat, La Rambla és el termòmetre de la seguretat de Ciutat Vella i de la ciutat. Una Rambla segura i generadora de sensació de seguretat, genera un benefici en aquest aspecte per la resta del barri i de la ciutat.
  5. Finalment és necessari afavorir la diversitat comercial aprofitant les circumstàncies actuals. La recent aprovació de la llei d’APEUs és una oportunitat per millorar el teixit comercial de La Rambla dotant-lo d’eines de regulació. La Rambla té les característiques necessàries per esdevenir un dels primers APEUs de Barcelona.

La reunió es va desenvolupar amb un clima de màxima cooperació i implicació per a superar l’actual moment d’estancament que viu La Rambla, el centre de Barcelona i la ciutat en general. Començar a treballar per a la recuperació de La Rambla és començar a treballar per la recuperació de Barcelona.

Dos línies estratègiques, sorgides del compromís assolit a la reunió, marcaran el futur del passeig:

  1. A curt termini (2021) l’Ajuntament té la intenció d’aprovar el projecte executiu de la reforma però, donat que la situació econòmica actual fa molt difícil l’inici de les obres, l’Ajuntament es compromet a millorar La Rambla eliminant les concessions municipals fora de normativa i portant a terme altres accions previstes en el Pla Especial d’Ordenació de La Rambla que són actualment de fàcil aplicació. També es compromet a millorar el manteniment actual revertint els efectes que el manteniment insuficient ha tingut en el passeig. Així mateix, l’Ajuntament ha començat a impulsar estratègies culturals i comercials amb la intenció de reforçar i millorar la situació actual. Des de l’Ajuntament es reforçaran aquestes dues estratègies. 
  2. A mig termini (2022 en endavant) es dotarà pressupostàriament la reforma de La Rambla i s’iniciaran les obres. Paral·lelament es seguirà treballant amb les estratègies ja iniciades en el 2021 i es mantindrà l’atenció sobre el manteniment dels trams del passeig no afectats per les obres.

Amics de La Rambla recull aquest compromís amb el convenciment de que és bo per La Rambla al resoldre satisfactòriament moltes de les propostes presentades pels veïns, comerciants i usuaris de La Rambla i amb la intenció de treballar conjuntament amb el govern de la ciutat, i també amb tots els grups municipals presents a l’Ajuntament de Barcelona, per fer-les possibles.

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X