Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Amics de La Rambla impulsa un nou model d'objectes de record amb la col·laboració d’Elisava

28 de maig de 2025

Estudiants de l’escola de disseny han presentat els seus projectes que estaran exposats al Museu Marítim fins l’11 de juny

Com a part de la iniciativa La Rambla Inventa, impulsada per Amics de La Rambla, alumnes de l’Escola Elisava han presentat, al Museu Marítim, diferents peces que han creat com a objectes de record vinculats a La Rambla i a Barcelona. Es tracta d’una presentació acadèmica enfocada a reflexionar i a generar debat sobre el propi objecte de record, aquell que volem que representi la ciutat. En acabar, els dissenys, elaborats amb diferents materials, estaran exposats fins l’11 de juny al mateix museu.

Aquesta mostra presenta una col·laboració entre Amics de la Rambla i Elisava, Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona (UVic-UCC) en el marc de la iniciativa La Rambla Inventa i de l’assignatura Projecte Context: Gift Collection, del tercer curs del Grau en Disseny i Innovació. Vint-i-un joves dissenyadors i dissenyadores han repensat el concepte de souvenir a través de la tradició cultural catalana, el simbolisme, la narrativa i la materialitat com a motors del disseny, generant una col·lecció d’objectes per al record que reflecteixen l’essència i l’autenticitat local de Barcelona, i en particular La Rambla. Per enriquir el procés de disseny i enfortir la connexió amb l'artesania local, l’alumnat participant ha treballat amb 4 artesans, que han ofert els seus coneixements i recursos per a produir els prototips funcionals: Llenas Natur pel suro, Pròsper Riba Vilardell (The Glass Apprentice) pel vidre, Olga Serral pel paper i Julen Ussia per l’argila.

  • El nas de La Mercè - Encapsuladors de memòries: conjunt de 4 ampolles de formes orgàniques que actuen com petits en­capsuladors de records, cadascuna amb una aroma que representa un aspecte essencial de la ciutat. Autors: alumnes Oihana Gómez Segura i Ruth Soler Martí, l’artesà de vidre bufat Pròsper Riba Vilardell i el perfumista Ramón Monegal.

  • Memory Matters – El passat a les teves mans: col·lecció de postals fetes amb paper reciclat, elaborat artesanalment, que incorporen materials relacionats amb la història del lloc. Autors: alumnes Eugenia López i Anna Contreras, i l’artesana del paper reciclat Olga Serral.

  • Esmicolar – Trenca la coberta, no la tradició: és una cullera de vidre pensada espe­cíficament per trencar la capa de sucre caramel·litzat de la crema catalana. Autors: alumnes Júlia Vilas, Jökull Þór Ellertsson i Kitty Hiscox, i l’artesà de vidre bufat Pròsper Riba Vilardell.

  • Arrels – Fer créixer les arrels de la tradició: en homenatge a l’acte senzill de comprar flors als quioscos de La Rambla, s’ha creat un gerro de vidre bufat artesanalment que connecta passat i present a través del simbolisme i la funció. Autors: alumnes Nora Castellblanque i Gustav Lyager, i l’artesà de vidre bufat Pròsper Riba Vilardell.

  • Colla – Apilats en unitat: el producte està format per gots i safates de fang apilables que, quan s’ajunten, formen la silueta d’un castell humà. Quan es desmunten, es converteixen en un joc de vermut funcional. Autors: alumnes Tristan Cardinal i Laia Durall, i l’artesà d’argila tornejada Julen Ussia.

  • Regalimar – Testimoni de sobretaula: una gerra de ceràmica que vol fer visible allò que normalment s’amaga: la taca al mantell, la gota que cau, el petit ac­cident. Autors: alumnes Jara Beso i Júlia Feixa, i l’artesà d’argila tornejada Julen Ussia.

  • Brot – De la terra al cor: pro­ducte format per dues peces que dialoguen entre elles, una vareta metàl·lica, concebuda per introduir-se dins l’ampolla i refredar el vi de manera eficient, i un tap de suro que no només segella, sinó que tam­bé permet abocar-lo amb precisió i elegància. Autors: alumnes Arnau Amado i Núria Tió, i l’artesà de suro i metall Lluís Llenas.

  • Canaleta – Beure per tornar: gerro d’aigua, inspirat en la Font de Canaletes. Autors: alumnes Carmen Clotet i Daniel Aviñó, i l’artesà d’argila tornejada Julen Ussia.

  • Fragments – Traduir l’essència: col·lecció de quatre gerros fets amb paper maixé, cadascun inspirat en un element arquitectònic emblemàtic de la ciutat. Autors: alumnes Ivet Lopez i Laura Sanz, i l’artesana de paper maixé reciclat Olga Serral.

  •  Pom – Un gest que t’apropa la ciutat: projecte centrat en els Panots de Barcelona, les rajoles urbanes de principis del XX. Les formes de la superfície del panot es traslladen a la superfície de l’objecte, un pom fet amb suro. Autors: alumnes Leonor Santos i Cristina Riera, i l’artesà de suro tallat amb CNC Lluís Llenas.

Paral·lelament, s'ha desenvolupat una peça editorial col·lectiva on els i les participants han presentat el seu treball acompanyat de reflexions sobre els temes clau abordats en els seus projectes.  

“És un orgull per a nosaltres que Amics de La Rambla i l’Ajuntament de Barcelona ens hagin encarregat aquest projecte. Amb aquesta col·laboració volem proposar un nou objecte de record pensat i dissenyat a Barcelona, creat a la ciutat i que ens representi, explica Luis Eslava d’Elisava, responsable del projecte i representant de l’equip acadèmic.

Aquesta presentació s’emmarca dins la iniciativa impulsada per Amics de La RamblaLa Rambla Inventa”, l’objectiu de la qual és ser l’altaveu de les veus creatives del barri i de la ciutat. Es tracta de transformar i renovar l’oferta comercial de la Rambla i la seva zona d’influència, mitjançant el disseny d’un objecte de record de La Rambla, dissenyat i creat localment i dirigit a tothom; tant pel local com per al visitant.

La Rambla Inventa

Es tracta d’una iniciativa a llarg termini que ha de permetre transformar i equilibrar l’oferta comercial de La Rambla i de la seva zona d’influència. Mitjançant la crida a la participació (concursos, fires de productes innovadors, reflexió sobre el disseny del producte, exposicions conjuntes, mostres creatives...), es volen crear productes nous que representin millor La Rambla i la ciutat, per tal d’aconseguir un nou objecte de record i de qualitat.

"La Rambla Inventa" és part del projecte "La Rambla, Un nou model de turisme urbà 2023-2027" impulsat per Amics de La Rambla amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, GetYourGuide i la Generalitat de Catalunya. El projecte vol reflexionar al voltant del model de turisme i millorar la seva gestió.

Els productes resultants, com la col·lecció Pòsters de La Rambla que es va llançar el 2024, es venen a algunes botigues de La Rambla i a la web d’Amics de La Rambla: https://www.amicsdelarambla.cat/cat/botiga-online.html

L’objectiu d’Amics de La Rambla és augmentar el valor i el disseny del producte, que estigui més arrelat al territori i que reflecteixi una Barcelona creativa, mitjançant l’ajuda de les escoles de disseny de la ciutat i el ric teixit cultural proper al disseny de producte.

 

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X