Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Aquests són els Ramblistes d'Honor del 2013

30 de setembre de 2013

L’Associació d’Amics de La Rambla convoca els guardons de Ramblista d’Honor, que va crear l’any 1962, amb l’objectiu de distingir a les persones, entitats, institucions o empreses que hagin contribuït amb la seva activitat i esforç, a millorar, divulgar o promoure el prestigi de la Rambla. Enguany Amics de La Rambla ha volgut que el guardó reorienti el seu objectiu per tal de distingir a les persones, entitats, institucions o empreses que hagin contribuït amb la seva activitat i esforç a millorar, divulgar o promoure el prestigi de Barcelona.

Aquests guardons volen consolidar-se com un esdeveniment ciutadà que visualitzi La Rambla com el Passeig amb vocació i trajectòria de centralitat en la vida barcelonina tal com posa de manifest la seva història de síntesi, en sentit social i cultural, de totes les Barcelones possibles. Es per això, que el guardó de Ramblista d’Honor, vol constituir-se en la màxima expressió del reconeixement que la societat civil barcelonina atorga.

Per tal de valorar la idoneïtat dels guardonats, hem cregut necessari crear un jurat representatiu de la societat civil de la nostra ciutat.

EL JURAT

El jurat que ha escollit els ramblistes d'Honor d'aquest any està format per Vicenç Altaió, Gemma Amat, Hermann Bonnin, Xavier Bru de Sala, Anna Maria Bordas, Marius Carol, Iosu de la Torre, Beth Galí, Pepa Masó, Joan Oliveras Bagués, Enric Pantaleoni, Lluís Pasqual, Jaume Peral, Claret Serrahima, Benedetta Tagliabue, Roser Tiana i Vicenç Villatoro.

En un acte institucional, presidit per l'Alcalde de Barcelona, Amics de La Rambla lliurarà els guardons de Ramblista d'Honor el proper dilluns, dia 7 d'octubre a les 19 h al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona . Aquest any Amics de la Rambla ha volgut atorgar un guardó especial a títol pòstum a Antoni Tàpies. Els Ramblistes del 2013 són, Eduardo Mendoza, Joan Matabosch i el Bar Cañete.

ANTONI TÀPIES, UN GUARDÓ MOLT ESPECIAL

La Junta d'Amics de La Rambla va voler rendir homenatge a Antoni Tàpies amb un guardó especial a títol pòstum per la seva trajectòria artística que ha situat Barcelona i Catalunya com a referent universal en el món de l'art.

Aquest guardó és un reconeixement molt especial i emotiu a aquest català universal, tant per part de la Junta d'Amics de la Rambla com per part del Jurat dels Guardons. Per aquesta raó, Amics de La Rambla ha volgut centrar l'acte de lliurament dels guardons en aquest reconeixement.

Per glosar la figura d'Antoni Tàpies, el poeta, traductor i crític literari Pere Gimferrer ens oferirà una xerrada sobre l'artista i la seva obra. Pere Gimferrer és autor d'una amplíssima obra poètica i assagística. Un dels seus assajos, relacionat amb l'artista és “Antoni Tàpies i l'esperit català”. Pere Gimferrer ha rebut el Premio Nacional de Literatura, el Premi de la Crítica Serra D'Or, el Premi Ciutat de Barcelona, el premi Reina Sofia de Poesia Iberoamericana i el Premi Nacional de les lletres Espanyoles entre d'altres distincions.

EDUARDO MENDOZA

Eduardo Mendoza és un escriptor de referència, un dels autors més llegits de casa nostre i un barceloní universal. Nascut a la capital catalana l'any 1943, ha localitzat de forma intermitent durant tota la seva carrera bona part de les seves històries a Barcelona, aconseguint portar la singularitat d'aquesta ciutat i la seva gent a tots els racons del món .

Des del seu primer llibre, "La verdad sobre el caso Savolta" - considerat la primera novel·la de la transició a la democràcia- passant per bona part de la seva obra, com "La Ciutad de los Prodigios", traduïda a més de 20 idiomes, "Sin noticias de Gurb", "El misterio de la cripta embrujada" o la més recent, "El enredo de la bolsa y la vida", Barcelona esdevé protagonista, destacant per sobre de tot. l'extraordinària capacitat de l'autor per retratar la identitat col·lectiva d'aquesta ciutat.

Mendoza a més, és reconegut arreu pel seu mestratge literari i excel·lent pràctica de la sàtira i l'humor a les seves obres, però també, i sobretot, per la seva gran facilitat de barrejar situacions quotidianes amb una mica d'irrealitat i humor, aconseguint no només, el divertiment del lector, sinó afavorint el desenvolupant del seu sentit crític respecte al seu entorn més proper.

La genialitat de la seva obra ha fet mereixedor a aquest autor de nombrosos premis , com el Planeta 2010, el Premi de Crítica 1975 o el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 2013, entre molts altres.

EL Jurat dels guardons Ramblistes d'Honor ha decidit atorgar el títol de Ramblista d'Honor 2013 “Per la seva trajectòria professional, per la seva obra i per la vinculació que, tant ell com la seva obra, han tingut amb Barcelona”.

JOAN MATABOSCH

Dedicació, passió i ímpetu són alguns dels adjectius que defineixen la trajectòria professional de Joan Matabosch, el director artístic del Gran Teatre del Liceu aquests darrers 15 anys. Nascut a Barcelona l'any 1961 ha estudiat piano, cant i harmonia. És llicenciat en Ciències de la Informació per la UAB i en Sociologia per la Universitat Complutense de Madrid.

Vinculat des de fa més de dos dècades al Gran Teatre del Liceu, s'ha responsabilitzat des de 1997 de la seva direcció artística i programació, aconseguint el reconeixement majoritari per la seva extraordinària capacitat per trobar l'equilibri entre les propostes més innovadores i avantguardistes i els muntatges més tradicionals de les òperes de repertori. Al capdavant de la direcció artística del Gran Teatre del Liceu, Matabosch ha estat l'artífex de la programació dels millors cantants, directors d'orquestra i d'escena del moment, aconseguint situar el teatre de la Rambla entre els capdavanters del món. Això ha afavorit l'impuls de les coproduccions amb els grans teatres internacionals i mig centenar de projectes audiovisuals propis.

A més, en la seva decidida aposta per obrir el Liceu a nous públics, Matabosch ha impulsat projectes com els cicles dirigits als més petits i ha afavorit, també, la participació de directors d'escena catalans, com Calixto Beito, La Fura dels Baus, Núria Espert, Comediants, Mario Gas,  Lluís Pasqual, José Luis Gómez, Rafel Duran, etc .

Fundador i president d'Opera Europa, l'associació de teatres d'òpera més important del continent, Joan Matabosch rep del Jurat, el títol de Ramblista d'Honor “en reconeixement a la seva llarga trajectòria professional com a director artístic del Gran Teatre del Liceu i la seva relació amb La Rambla”.

BAR CAÑETE

Tot just fa tres anys que va obrir les seves portes i avui el Bar Cañete del carrer Unió, s'ha fet amb un nom propi en l'oferta gastronòmica de la ciutat. El seu gran èxit ha estat aconseguir fer un bar de tapes per a la gent de Barcelona, que en aquest poc temps ha esdevingut clientela fidel i assídua d'aquest establiment.

El Cañete és un bar de tota la vida, però amb detalls contemporanis de gran qualitat on es conjuga tradició guarnida amb modernitat i també servei diferenciat. El seu concepte de negoci, i la seva manera de fer esdevé a ulls de la crítica un immillorable exemple què la renovació i la tradició poden no només caminar de la mà, sinó que poden aconseguir l'excel·lència sense necessitat de buscar-la.

Convertit per als seus clients en un aparador gastronòmic barceloní, el Cañete ha aconseguit donar un gir a la proposta clàssica de bars de la ciutat i reservar per als veïns i veïnes de Barcelona un espai proper i agradable on dedicar-se a la popular afició del tapeo. El seu èxit ha propiciat la inauguració d'un local annexe, on s'ha ampliat el negoci sota les mateixes directrius d'oferta de qualitat, cuina de proximitat i servei professional.

El Jurat dels guardons Ramblistes d'Honor atorga el títol de Ramblista d'Honor, “Per la seva aposta per la qualitat, el bon servei i la innovació sense oblidar les arrels”

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X