Aquests són els Ramblistes d'Honor del 2015
23 d'octubre de 2015
En un acte institucional, presidit per l'Alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, Amics de La Rambla lliura el proper dimecres, 28 d'octubre, els guardons de Ramblista d'Honor.
El jurat que ha escollit els Ramblistes d' Honor d'aquest any està format per Ignasi Aragay, Iosu de la Torre, Sergi Dòria, Núria Llorach, Xavier Marcé, Rafael Nadal, Joan Oliveras, Enric Pantaleoni, Enric Pujadas, Enric Sierra, Àlex Susanna, Roser Tiana i Sergi Vicente.
Un cop valorades totes les candidatures presentades i després de quatre votacions, el Jurat dels guardons va decidir atorgar els guardons de Ramblista d'Honor del 2015 a:
Gremi de Llibreters de Catalunya. Per la seva tasca en pro de la cultura i, especialment, per la seva contribució decisiva a convertir el dia de Sant Jordi en la diada més especial per La Rambla.
Leopoldo Pomés. En reconeixement a la seva carrera artística sempre vinculada a la ciutat de Barcelona.
Així mateix el Jurat va acordar ratificar, a proposta de la Junta Directiva d'Amics de La Rambla, un guardó especial a títol pòstum a Raimon Martínez Fraile i un guardó especial a l'Escola Massana.
ELS GUARDONATS
Gremi de Llibreters de Catalunya
L'existència documentada de professionals llibreters a Catalunya es remunta a la segona meitat del segle XV, tot just un segle abans de la fundació, el 1553, de la Confraria de Sant Jeroni, de la qual l'actual Gremi de Llibreters de Catalunya se’n considera hereu directe.
Aquesta organització professional de caràcter democràtic i sense finalitat de lucre treballa des de llavors perquè les llibreries siguin porta d'accés popular a la difusió cultural a través del llibre, fomentant amb aquest objectiu, la participació d'aquests negocis en la vida pública de casa nostra, a més, evidentment, de promoure i representar els interessos professionals dels seus agremiats.
Al llarg de la seva història, el lligam del Gremi de Llibreters de Catalunya amb la ciutat de Barcelona ha estat estret i continuat, trobant en La Rambla, per exemple, el punt tradicional de referència del pols de la Diada de Sant Jordi. Ara, aquest lligam s'estreta, encara més, amb l'impuls per part d'aquest Gremi, juntament amb altres entitats, de la candidatura de la capital catalana a Ciutat de la Literatura de la Unesco. En cas de ser acceptada, Barcelona entraria a formar part de la Xarxa de Ciutats Creatives Unesco, que, plegades, treballen amb l'objectiu de fer de la literatura un estímul creatiu i sostenible per al progrés social, cultural i econòmic. I és que, el llibre ha estat des de temps immemorials, l’instrument més adequat per a l’emmagatzematge, la difusió de les idees i el coneixement, i això ha afavorit, sempre, el tan desitjat desenvolupament.
I és en aquest mateix sentit d'avanç cap al futur, que el Gremi es troba actualment immers en un important pla estratègic dirigit a assegurar l'eficiència dels llibreters catalans davant les noves tecnologies de la informació i la comunicació. Es tracta dels projectes E-Llibreries.cat, Libridata, Escola de Llibreria i Liberdrac, tot propostes innovadores que volen garantir la continuïtat de la professió i la vitalitat llibretera de casa nostra, projectant-los cap al futur.
Lluny però, de limitar aquí la seva missió, el Gremi ha treballat en els darrers temps en múltiples projectes que han permès a l'entitat donar un important pas endavant, aconseguint l'enfortiment de la seva gestió, la creació de nous serveis professionals per als seus agremiats i l'establiment d'un marc de diàleg interprofessional dins del sector, amb el I Congrés de Llibreters en Llengua Catalana, com una de les seves iniciatives més destacades.
Amics de La Rambla atorga el guardó de Ramblista d'Honor al Gremi de Llibreters de Catalunya per a la seva tasca en pro de la cultura i, especialment, per la seva contribució decisiva a convertir el dia de Sant Jordi en la diada més especial per La Rambla.
Escola d'Art i Disseny Massana
El 14 de gener de 1929, l'Escola d'Art i Disseny Massana iniciava la seva tasca pedagògica a la ciutat de Barcelona, i ho feia fruït del llegat del pastisser i filantrop barceloní Agustí Massana qui va somiar en la creació d'un centre municipal on els fills dels obrers poguessin estudiar art. Des d'aleshores, han passat 86 anys i per les aules d'aquesta escola, 900 professors i 70.000 alumnes.
Ubicada a l'antic Hospital de la Santa Creu, al Raval, la Rambla ha estat font d'inspiració continuada per a molts d'aquests alumnes i mestres, que al llarg de la història del centre han utilitzat el Passeig com a llenç, com a objectiu de les seves intervencions, i, també, com a estímul per a les seves creacions. Són un bon exemple, els mosaics de les estacions de metro de plaça Catalunya i Liceu, la decoració gràfica d'una quinzena de parades de flors de La Rambla, l'entusiasme participatiu dels alumnes en diferents concursos i projectes promoguts per Amics de La Rambla, o la disposició de la direcció i professors de l'Escola per col·laborar en projectes i iniciatives entorn de La Rambla, i per promoure acords amb empreses o institucions com la nostra que permeten als alumnes entrar en contacte amb projectes reals i el món laboral.
El fet, ara, que l'escola s'apropi encara més al passeig, amb la construcció de la seva nova seu a la Plaça Gardunya, garanteix el futur d'aquesta fructífera relació que Amics de La Rambla reconeix aquest any amb el guardó de Ramblista d'Honor per a l'Escola d'Art i Disseny Massana.
Actualment, i també abans, el prestigi de l'ensenyança a aquest històric centre educatiu de la ciutat traspassa les nostres fronteres, i són molts els artistes estrangers que s'han format en aquesta escola, portant el nom de Barcelona i també el de La Rambla com la via més emblemàtica, singular i propera al centre, a tots els racons del món.
El reconeixement de l'escola, però, no només es limita a la qualitat del seu programa formatiu, sinó, també, a la seva gran capacitat d'innovació que l'han convertit en centre pioner amb un Grau d'Arts i Disseny, l'única carrera universitària espanyola i una de les poques a tota Europa amb l'artesania com a especialitat.
És per tot plegat que Amics de la Rambla atorga el guardó de Ramblista d'Honor a l'Escola d'Art i Disseny Massana, en reconeixement a la seva aportació – al llarg de més de 86 anys - a la formació i a la cultura de la ciutat de Barcelona.
LEOPOLDO POMÉS
Barcelona, 1931
Una imatge val més que mil paraules i d'aquesta dita, Leopoldo Pomés ha fet un art. Barcelona ha estat fotografiada per grans artistes. Cada un d’ells ha destacat en la seva obra aspectes diferents de la nostra ciutat, esdevenint, però, especial, la capacitat del fotògraf, i publicista Leopoldo Pomés per retratar l’ànima i essència de Barcelona, per captar la quotidianitat i centrar-se en la vida de les persones anònimes que fan de Barcelona una gran ciutat.
En el seu ampli compendi de fotografies ha destacat sempre, La Rambla, com a punt referent. Durant la seva carrera, Pomés ha tret el cap infinitat de vegades al Passeig, aconseguint amb una habilitat única extreure de la gentada, personatges i situacions que donen sentit a la crònica de la ciutat del darrer mig segle. Moltes d'aquestes imatges han format part de les seves exposicions, la primera l'any 1955 a les Galeríes Layetanas. En aquella època, Pomés ja havia iniciat una estreta relació amb el grup Dau al Set que va projectar al món a la ciutat de Barcelona com a bressol de l'avantguarda de l'expressió artística i els artistes innovadors a mitjans del segle passat.
L'any 1961, Leopoldo Pomés va fundar, juntament amb Karin Leiz, "Studio Pomés" esdevenint un dels fotògrafs de publicitat més reconeguts de la nostra època, creador de "l'estil Pomés", que va revolucionar la publicitat a Espanya fent protagonista de les seves creacions a la sensualitat, l'elegància i la sofisticació. Ell és el creador de la "bombolla" Freixenet l'any 1966.
La seva gran capacitat per fotografiar l'essència de la ciutat de Barcelona, el va convertir en el director de la campanya d'imatge i la pel·lícula de la candidatura de la ciutat a seu dels JJOO'92 i del posterior documental final d'aquest gran esdeveniment. Abans, juntament amb Víctor Sagi, ja havia realitzat la Cerimònia Inaugural del Mundial de Futbol de 1982 a Barcelona.
Durant tota la seva carrera, Pomés ha compaginat la seva feina com a fotògraf i publicista amb la seva participació en nombroses exposicions individuals i col·lectives a diferents punts del país i a l'estranger, alhora que ha rebut múltiples premis per la seva feina, com un primer premi al Festival de Cannes, el Lleó d'Or del Festival de Venècia, el Premi Nacional d'Arts Plàstiques o la Creu de Sant Jordi, entre altres.
Amics de La Rambla concedeix el guardó de Ramblista d'Honor a Leopoldo Pomés en reconeixement a la seva carrera artística sempre vinculada a la ciutat de Barcelona.
RAIMON MARTÍNEZ FRAILE
San Cristóbal de la Polantera (León), 14 d'abril de 1947 - Barcelona, 29 de juny de 2015
El passat mes de juny ens va deixar Raimon Martínez Fraile, un entusiasta de la Rambla, soci de la nostra entitat i membre proactiu del Consell Assessor d'Amics de La Rambla, des d'on, els darrers anys, va desenvolupar, de forma altruista, una important tasca d'assessorament a l'associació.
Llicenciat en Filosofia i Lletres, especialitzat en Història Contemporània, i diplomat en Direcció d'Empreses per ESADE, Martínez Fraile va ser un dels fundadors del PSC, amb diversos càrrecs a l'Administració local, central i autonòmica i un paper destacat en l'impuls turístic de la ciutat de Barcelona.
Militant del Reagrupament Socialista i Democràtic de Catalunya va participar activament en el procés d’unitat socialista i va ser elegit regidor de l'Ajuntament de Barcelona en les eleccions municipals de 1979, moment a partir del qual no va deixar ja mai de servir ni a la ciutat, ni a Catalunya. Ho va fer com a tinent d'alcalde, com a membre del consell i del comitè rector dels Jocs de Barcelona, com a diputat per Barcelona al Congrés dels Diputats i com a delegat del Govern a Madrid.
Durant la seva època de tinent d'alcalde, Raimon Martínez Fraile va protagonitzar una acèrrima defensa del veïnat de Ciutat Vella i a favor d'una política d'habitatge respectuosa amb aquest col·lectiu de veïns de Barcelona. Estava convençut que les propostes del moment afavoririen el desallotjament del més desfavorits per lliurar els pisos, un cop rehabilitats, a les classes mitjanes que a finals dels 80 havien descobert ja, en aquesta part de la ciutat, un territori revelació. Martinez Fraile no va estalviar esforços perquè això no succeís.
El turisme va ser altre de les seves grans dedicacions. Ho va fer des de Turisme de Barcelona i també assessorant importants empreses del sector i presidint el saló de Turisme de Catalunya. Apostava per un turisme de qualitat i un turisme integrat en la planificació de la ciutat, entrelligat amb altres activitats com el comerç urbà. La seva tasca a favor d'aquests objectius li ha servit per a ser assenyalat com un dels artífexs de l'impuls turístic de Barcelona després dels JJOO'92 i de la creació i difusió de la marca "Barcelona, ciutat de compres", a tot el món.
És un acte obert a tothom, però com l'aforament és limitat. Cal inscripció prèvia (93 317 29 40 de dilluns a divendres).
LLIURAMENT DELS GUARDONS DE RAMBLISTA D'HONOR
Dimecres, 28 d'octubre de 2015 a les 18 h
SALÓ DE CENT
AJUNTAMENT DE BARCELONA