Barcelona dedica un faristol a la primera manifestació a favor de l’alliberament sexual a l’Estat. El faristol està ubicat a La Rambla Santa Mònica
1 de juliol de 2024
La Ponència del Nomenclàtor va aprovar posar un faristol de memòria per commemorar la primera manifestació a favor de l’alliberament sexual a l’Estat espanyol, celebrada a la Rambla el 26 de juny de 1977
El faristol s’ha instal·lat al final de la Rambla Santa Mònica, lloc on va tenir inici la històrica manifestació
En el marc de la celebració de la diada per l’alliberament sexual i de gènere, el passat dia 29 va tenir lloc la descoberta del faristol de memòria en commemoració de la primera manifestació de l’orgull LGTBI de l’Estat, celebrada a La Rambla l’any 1977. Instal·lat al final de La Rambla de Santa Mònica, lloc on va tenir inici la històrica manifestació, l’acte va estar presidit per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i va comptar amb la participació de representants d’entitats LGTBI de la ciutat, de representants d’Amics de La Rambla i del tinent d’alcaldia i regidor del districte de Ciutat Vella, Albert Batlle, i del comissionat de Promoció de la Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI, Javier Rodríguez.
L’alcalde ha remarcat que “no només el Govern municipal, sinó la immensa majoria de Barcelona està al costat de la lluita, la llibertat i la reivindicació LGTBI”. “Una llibertat que fa que a Barcelona no amaguem la bandera de l’orgull”, ha afegit. L’any 1977 La Rambla va ser l’escenari de la primera acció de la comunitat LGTBI, just al lloc on avui s’ha instal·lat el faristol, i l’alcalde ha volgut agrair “tots els col·lectius que avui segueixen el fil roig d’aquesta lluita”.
L’alcalde també ha volgut aprofitar l’acte per recordar l’anunci que Barcelona tornarà a ser pionera en la defensa dels drets de les persones LGTBI: “Serà la primera ciutat de l’Estat que tindrà una ordenança específica contra els delictes d’odi i discriminació.”
La manifestació celebrada el 26 de juny de 1977 a La Rambla de Barcelona és considerada la primera manifestació de l’Orgull LGTBI a l’estat espanyol, simbolitzant els inicis de la lluita per a la defensa dels drets civils del col·lectiu. La Rambla s’ha convertit des de les hores amb l’espai de reivindicació del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI a Barcelona. Per aquest motiu, les entitats del Consell Municipal LGTBI de la ciutat van proposar la instal·lació d’un faristol en el lloc on va tenir inici la històrica manifestació i així commemorar l’esdeveniment.
Una manifestació històrica a favor de l’alliberament sexual
El dia 26 de juny del 1977, pocs dies després de les primeres eleccions democràtiques des de la instauració de la dictadura i vuit anys més tard dels aldarulls de Stonewall de Nova York, el Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), encara a la clandestinitat, va convocar a La Rambla de Barcelona la primera manifestació a favor de l’alliberament sexual a l’estat espanyol.
Aquesta marxa, reunida sense autorització del govern, seguia l’estela de les reivindicacions del Gay Liberation Front americà. Així, sota el lema “Per una sexualitat lliure, derogació de la llei de Perillositat i Rehabilitació Social”, es va iniciar la lluita de la comunitat per demanar la retirada de la Llei de Perillositat Social, l’amnistia dels i les activistes empresonades, i la legalització del mateix Front d’alliberament gai de Catalunya (FAGC).
Durant el franquisme, milers de persones van ser reprimides per la seva orientació sexual. La Llei de perillositat i rehabilitació social (1970), com abans ho havia sigut la Ley de vagos y maleantes (1954), era un dels instruments jurídics del règim destinats a la repressió i control de les persones que practiquessin l’homosexualitat, considerades com “subjectes perillosos” i elements “antisocials”, i per a les que s’establien penes de fins a cinc anys de presó o internament psiquiàtric.
Aquesta manifestació, que va aplegar més de 5.000 persones, va comptar amb el suport de diferents activistes procedents del moviment feminista, els moviments veïnals, moviments obrers, estudiantils, sindicats i partits polítics, així com a persones heterosexuals compromeses amb la lluita antifranquista i antirepressiva. Entre els lemes i els eslògans que es van proclamar es trobaven el: “Nosaltres no tenim por, nosaltres som”, “Mi cuerpo es mío y hago con él lo que me da la gana”, “¡Amnistia sexual!” o “¡No somos peligrosos!”.
La marxa es va iniciar a les Drassanes i va pujar Rambla amunt fins a ser fortament reprimida per a les forces d’ordre públic just abans d’arribar a la font de Canaletes; acarnissant-se principalment, segons els testimonis, amb transsexuals i travestis. Finalment, la manifestació va acabar amb 3 manifestants ferits i una persona detinguda. Aquesta marxa reivindicativa va començar a mostrar la força del moviment LGTBI, que per primera vegada es va sentir unit i recolzat per la població civil.