Barcelona Oberta celebra amb èxit el seu primer Summit
1 de desembre de 2015
El 30 de novembre Barcelona Oberta va organitzar el primer Summit de Barcelona Oberta a El Molino per debatre sobre Barcelona, comerç i turisme. La trobada va ser un èxit tant a nivell d'assistència com en el tractament dels diferents temes relacionats amb Barcelona, el seu comerç i el turisme.
L'acte tenia com a objectius visualitzar la importància del comerç i el turisme en la generació de llocs de treball, redefinir la relació comerç-turisme-Barcelona, parlar d'un nou model de turisme per la ciutat i posicionar els eixos comercials com a organitzacions amb capacitats per afrontar els reptes del comerç de la ciutat.
L'acte va començar amb la benvinguda de Felip Puig, conseller d'empresa i ocupació de la Generalitat de Catalunya, que va destacar al comerç i al turisme com a motors de creixement a Catalunya i va reclamar una aposta per la qualitat.
La primera taula, “Comerç, Ocupació i Barcelona” va comptar amb les intervencions de Elvira Vazquez, consellera delegada de El Molino i Presidenta de la FEM i del periodista i cronista de Barcelona Lluís Permanyer.
En la seva intervenció, Elvira Vazquez va destacar el paper de les microempreses i els autònoms com a generadors d'ocupació. També va reclamar als empresaris un compromís amb la contractació.
Lluís Permanyer va parlar de Barcelona i la seva relació amb el turisme i també va parlar molt de La Rambla. En aquest sentit va expressar la seva preocupació per la paralització del Pla Especial de La Rambla i va reclamar que es continués treballant per millorar el trànsit dels vianants al passeig. També va reclamar a l'Ajuntament la desaparició de les antigues parades d'ocells de La Rambla ara reconvertides. Finalment va concloure que la ciutat és la gent, és el comerç... i que el comerç dóna vida a la ciutat.
La segona taula, “Turisme i Barcelona. Reptes i oportunitats” va comptar amb Enric Truñó, regidor responsable dels Jocs Olímpics de 1992 a Barcelona i coordinador i director del Pla Estratègic de Turisme de Barcelona (2010 – 2015). Enric Truñó va destacar que Barcelona és la ciutat europea on el turisme ha crescut més els darrers 25 anys, i que, tot i que aquest fet ha generat alguna disfunció i cert descontentament, cal continuar apostant per una oferta de qualitat.
Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta, va ser l'encarregat de tractar la tercera taula amb el títol de “Comerç i Barcelona. Debat i conclusions.” Gabriel Jené va reclamar per a la ciutat un acte central d'encesa de llums de Nadal. També, i en contra del monocultiu de las grans marques, va destacar el petit comerç local que dóna singularitat al comerç de Barcelona i va demanar solucions urgents per el problema de la venda ambulant. Jené també va reclamar que es superés l'estat de paràlisi en el que es troben plans necessaris per a la ciutat com el Pla Especial de La Rambla.
L'acte es va tancar amb la intervenció del regidor d'Ocupació, Empresa i Turisme de l'Ajuntament de Barcelona, Agustí Colom.
Barcelona Oberta està formada pels següents eixos comercials de la ciutat, amb més de 1633 establiments comercials associats i 5400 botigues en total. La contractació de les botigues representades suposa el 20% de la contractació a Barcelona (més de 25.000 treballadors) i una part molt important del patrimoni històric comercial i cultural de Barcelona.
Associació d’Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla i Plaça Catalunya
Associació comerciants del carrer Pelai, Plaça Universitat i Rodalies
Federació d’associacions de Barna Centre
Associació Rambla Catalunya i Travessers
Associació Amics del Passeig de Gràcia
Associació Fundació El Molino FEM
Associació comerciants i empresaris Gaixample
Associació de comerciants Born Comerç
Agrupació de comerciants i industrials de Barceloneta – ACIB
Eix Comercial Cor Eixample
Associació comerciants Gaudi Comerç
Socis col·laboradors:
Gremi de Restauració de Barcelona
Gremi de Hotels de Barcelona
Comertia