Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Discurs de Fermín Villar a l'acte de lliurament dels Guardons de Ramblista d'Honor 2016

24 d'octubre de 2016

Il·lustríssimes regidores i regidors, Senyor San Agustín, membres del jurat dels Guardons de Ramblista d’Honor, i amics de la Rambla que ens acompanyeu, bona tarda.

En primer lloc, agrair a l’Arturo San Agustín la seva presència i que torni un cop més a la Rambla que, com ell va escriure ja fa uns anys, “a pesar del minuto transcurrido, ya son otras Ramblas”.
L’entrega dels guardons de Ramblistes d’Honor tanca les Festes del Roser de la Rambla. Unes festes amb les quals volem reivindicar i reforçar la presència de les flors al nostre passeig, negant-nos a acceptar realitats alternatives.

Els guardons que avui lliurem reconeixen, des de ja fa anys, un compromís, una feina i una vinculació, no només amb la Rambla, sinó amb tota Barcelona.

Em permetreu doncs que feliciti els Ramblistes d’Honor d’aquest 2016.

A John Hoffman, per situar Barcelona com a referència global de les noves tecnologies; thank you for placing Barcelona as Global reference for new tecnologies.

La Fundació Tot Raval, com a entitat de treball incansable en benefici de la gent menys afortunada.

Francisco Ibáñez, per fer riure però també per fer somiar a diferents generacions.

I Las Golondrinas perquè, igual que per a molts visitants la Rambla és el primer que troben quan arriben a Barcelona per mar, per a molts de nosaltres el primer cop que vam navegar va ser amb Las Golondrinas.

A tots l’enhorabona i la demanda de que mai no perdeu els vincles amb la nostra ciutat i la nostra Rambla.

Una Rambla en la que estem doblement d’estrena. A Amics de la Rambla, ja que hem estrenat junta directiva fa pocs mesos. I la veritable estrena, la que feia anys que desitjàvem i per la qual molta gent hi ha treballat abastament és la del Pla Especial d’Ordenació de la Rambla. Va ser aprovat el passat mes de maig i avui volem agrair l’ampli consens polític que ho va fer possible.

Ja tenim el Pla Especial, i aquesta fita és un nou inici. L’inici d’un calendari de millores que s’han de posar en marxa de forma imminent per adequar el passeig més emblemàtic de Barcelona a les noves realitats. Sabem sobradament que el que passa a la Rambla és sempre un preludi i un avançament del que acaba passant a Barcelona. I el desenvolupament del Pla Especial ha d’ajudar, entre moltes altres coses, a fer que l’èxit turístic de la ciutat pugui conviure amb el dia a dia dels ciutadans.

I això s’ha d’aconseguir amb modificacions urbanístiques i de normatives, però també fent que aquestes normatives es compleixin. La Guàrdia Urbana i els tècnics del districte fan una feina impressionant. Però massa sovint no arriben a tot. Per ajudar a uns i altres necessitem més guàrdia urbana, necessitem més inspectors i necessitem agents cívics amb capacitat sancionadora.

La Rambla, per sort, és plena d’activitat lúdica i comercial, i al mateix temps, de gent que hi viu. I no pot ser que qui fa les coses bé rebi crítiques per situacions generades per activitats, molts cops il·legals, que incompleixen normatives ja existents, especialment per la nit. Sabem que aquest repte no és pas fàcil. Però igual que des d’Amics de la Rambla treballem amb l’Ajuntament pel Pla Especial i també pel dia a dia, hem de seguir amb la feina conjunta en benefici de la ciutat.
Amb el Pla Especial ha de començar també el camí per a fer de la Rambla el cinquè barri de Ciutat Vella. Ara per ara, un espai històric com la Rambla administrativament pertany a dos barris. Convertir-la en cinquè barri del districte significarà sancionar una realitat ja existent, però, a més, ens farà disposar de més eines per a gestionar un espai tan i tan intens. Eines tan necessàries com, simplement, un cens veïnal actualitzat.

Però primer, cal desenvolupar el Pla Especial. Hi haurà actuacions que potser trigaran; però n’hi de moltes que no tenen motiu d’espera. Per això demanem a les forces polítiques coratge i immediatesa, així com el mateix consens abans esmentat.

La Rambla uneix Gòtic i Raval, uneix l’Eixample i el port, i uneix Barcelona amb el Mediterrani. La Rambla uneix perquè està viva. Cuidem-la entre tots, perquè—al final—tots som Ramblistes.

Fermín Villar Chavarria
President d'Amics de La Rambla

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X