Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Discurs de Joan Oliveras Bagués, president d’Amics de la Rambla, al Sopar de Ramblistes d’Honor 2012

18 d'octubre de 2012

Per a tots aquells que no ens veu poder acompanyar en el Sopar de Ramblistes d’Honor del 2012, aquí us deixem el discurs del nostre president, Joan Oliveras Bagués.

“Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, excel•lentíssim Alcalde de Barcelona, autoritats, senyores i senyors, molt bona nit.

En la cruïlla més sensible des de fa molts anys, pel que fa a la espectacular eclosió dels moviments ciutadans, com s’ha posat de manifest a tot Europa i molt particularment a Catalunya, avui ens trobem tots en una celebració ben especial.

Perquè, quin és el sentit últim, d’aquests guardons que avui compleixen 50 anys? De fet, i per damunt de tot, l’expressió d’un reconeixement a aquelles persones, institucions o empreses, que s’han distingit pel seu compromís amb la Rambla, d’una manera o altra, que és una manera inequívoca de compromís amb Barcelona.

Però.., La Rambla no és un passeig qualsevol. La Rambla probablement pot no ser ni una ubicació geogràfica, entesa urbanísticament parlant, perquè la Rambla forma part de les geografies del cor.

Vull dir, que la Rambla ha estat a Barcelona una declaració permanent de llibertat i pluralisme. I aquesta circumstància espontània, col•lectivament interioritzada, conforma una geografia singular en el cor d’aquest país que es mou sempre en l’equilibri creatiu del seny i la rauxa.

La Rambla doncs, és un espai de sentiments, en un equilibri també, però, imperfecte, que és l’unic equilibri possible en el món de les emocions.

I síntesi,... La Rambla també és síntesi, per això és tan de tots. La Rambla és indubtablement la singular síntesi de totes les Barcelones possibles, socialment parlant, és clar.

I per això mateix, per aquesta capacitat de penetració emocional, per aquesta realitat de síntesi, i perquè, a més, en l’altra geografia, la urbanística, tot això succeeix en l’espai més central de Barcelona, s’hi manifesta cada dia, el debat real sobre els èxits i els fracassos de la nostra ciutat al llarg de la història.

Avui, sens dubte, Barcelona és una ciutat d’èxit, i a més, la capital d’un país que avui també, centra l’atenció d’una part important del món.

I La Rambla, n’és un testimoni i un protagonista de primer ordre. Els més de 70 milions de visitants que cada any s’hi endinsen a la recerca de les seves ombres i de les seves clarors, ho posen de manifest.

70 milions... Cap altre espai, indret, monument, de tota la ciutat, és capaç de sumar aquesta gentada impressionant. Imagineu-vos, no hi ha cap altre element amb més capacitat de dibuixar el perfil de la ciutat, allò que és i allò que hi passa, en l’imaginari dels nostres visitants, de dins i de fora.

Indubtablement, la única paraula que pot descriure això, és la paraula èxit.

Ara bé, a rebuf de l’èxit, quan aquest és tan gran, hi ha les transformacions que genera l’èxit. En aquesta conjuntura de l’impacte del boom turístic de Barcelona, la Rambla i els barris de les que actua d’eix vertebrador, es troben en una situació de estrès social que no podem menystenir.

Estrès social, que posa de manifest necessitats importants que cal considerar amb urgència, perquè ja no fa quatre dies que la corba de l’estrès creix i creix. I l’estrès social genera desequilibris i degrada els models. Estrès social agrejat per una conjuntura econòmica, que en un entramat social tan complexa com Ciutat Vella, converteix l’aventura de la supervivència en la constatació de que les oportunitats son un bé escàs.

Ho hem dit ja moltes vegades, i tinc la sensació, inclús la certesa, de que compartim entre el govern de la ciutat, la majoria dels diferents grups municipals, i Amics de la Rambla, la diagnosi, i inclús una bona part dels remeis necessaris.

Ens apreta però el calendari, i a vegades la realitat, s’entossudeix a discutir els ritmes dels calendaris polítics. És bo fer-ne cas, de la realitat, sempre.

Hem de poder desenvolupar amb més velocitat el pla especial que aquest passeig necessita. El pla on els aspectes relatius a habitatge, reordenament del passeig, vialitat, impediment dels processos de monopolització comercial, serveis i usos diversos, junt amb la neteja i seguretat, retornin a la Rambla l’equilibri imperfecte, i la tornin a dotar de les condicions que assegurin que els visitants i els ciutadans puguin recuperar-ne el gaudi del passeig.

No es tracta de posar en qüestió el model, es tracta de perfeccionar-lo. El debat entre la Barcelona turística i la Barcelona barcelonina, és un debat fals. Barcelona és i només pot ser, una ciutat de vocació internacional. Però les ciutats internacionals que evolucionen bé, aquelles que creixen de manera sostenible, son sempre aquelles que segueixen tenint el seu ciutadà en l’objectiu del model.

S’estan fent coses. I algunes estant donant el seu fruit. I per a exemple, una dada que no és menor. Aquest darrer estiu, hi ha hagut un 11% menys de furts al carrer. Òbviament aquesta és una dada que contribueix netament a la disminució de l’estrès social.

I s’han reubicat les estàtues humanes, amb un pla per a dotar-les de certs continguts culturals. O bé, fa pocs dies, en plena festa major, el millorament dels darreres degradats de les parades de les floristes amb la col•laboració de l’Escola Massana.

No hi ha prou. Fins que no afrontem el desenvolupament del Pla Especial, aprofitant això si, l’experiència i l’impuls que ha significat el treball previ al voltant del Pla Cor que ha liderat la regidora Mercè Homs, si no afrontem doncs el Pla Especial, no ens situarem en la via de les solucions integrals.

Amics de la Rambla va néixer amb la voluntat de lluitar per la preservació d’aquest espai central de Barcelona. Central, urbanística i emocionalment. Avui segueix entossudida en aquesta lluita. I permeteu-me que més enllà de les evocacions familiars als orígens de l’Associació en la figura d’Amadeu Bagués, i de l’agraïment a tots els presidents i juntes que ens han precedit, agraeixi especialment als meus amics de la Junta Directiva i del Consell Assessor el seu treball generós i savi, que tinc l’honor de compartir, sense el qual avui no ens hauríem trobat per a festejar l’esperança i el compromís al voltant de la Rambla. Un gràcies també a en Xavi i la Mercè, per un dia a dia inesperadament intens.

Així mateix, felicitar als guardonats d’aquest any, Ferran Adrià, Tricicle i Llibreria Documenta, que encara que ja ho fossin, avui renoven els seus vots, espero, com a ambaixadors extraordinaris de la Rambla i de Barcelona. Ambaixada aquesta, a la que us demano que us incorporeu tots vosaltres també, si és que no hi éreu.

I tingueu la seguretat, de que de totes les Rambles de la història, la millor de totes, és la que encara hem de fer entre tots. Moltes gràcies.”

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X