Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

El Liceu presenta el projecte (ÒH!)PERA

11 de gener de 2022

El Gran Teatre delLiceu, la Regidoria de Turisme i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona, el Disseny Hub Barcelona i escoles de disseny de la ciutat (entre elles l’Escola Massana i ELISAVA) impulsen (ÒH!)PERA, un projecte per fomentar l’experimentació i aprenentatge de joves estudiants de diferents disciplines del disseny de la ciutat a través d’una experiència real de creació operística

L’aliança entre institucions i escoles es traduirà en la creació i estrena de quatre òperes de petit format que es representaran durant la mateixa vetllada en diferents espais del Liceu els dies 9 i 10 de juliol de 2022, un gran aparador per a mostrar el talent emergent de la ciutat i projectar-lo internacionalment

Àlex Ollé, Ramblista d’Honor i artista resident del Gran Teatre, lidera la direcció artística del projecte. Els compositors Marc Migó, José Río-Pareja, Núria Giménez-Comas i Fabià Santcovsky són els encarregats d’idear aquestes òperes de gran energia, d’uns 30 minuts de durada, que tractin de subjectes actuals. Els compositors i compositores es van seleccionar dins el projecte Barcelona Creació Sonora de l'ICUB

Per la posada en escena es buscarà la diversitat de propostes estètiques i cada microòpera comptarà amb un dels següents professionals de l’àmbit de la direcció escènica: Nao Albet, Alícia Serrat, Marc Chornet i Silvia Delagneau

En el projecte participen estudiants de les principals escoles d’art i disseny de la ciutat: Escola Massana, ELISAVA,  BAU, EINA i LCI.

Avui dimarts dia 11 de gener ha tingut lloc al Foyer del Gran Teatre del Liceu la presentació del projecte (Òh!)pera. Una iniciativa impulsada pel Gran Teatre del Liceu, la Regidoria de Turisme i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona, el Disseny Hub Barcelona i les principals escoles de disseny de la ciutat. La direcció artística del projecte estarà liderada per Àlex Ollé, artista resident del Gran Teatre del Liceu i Ramblista d’Honor.

L’objectiu del projecte (ÒH!)PERA és complementar la formació de joves de disciplines creatives de la ciutat de Barcelona i facilitar-los l’aprenentatge en un entorn real, tenint una experiència amb el gènere operístic i els professionals del mateix. La missió d’aquesta iniciativa comprèn l’acompanyament i el suport a la creació artística, posant a disposició espais i recursos que serveixin com a camp d’experimentació tenint com a base el rigor, l’exigència i la qualitat dels projectes.

El projecte inclou la creació de quatre òperes de petit format per ser representades durant la mateixa vetllada en diferents espais del Liceu (Sala Miralls, Teatrino del Conservatori i Foyer), els dies 9 i 10 de juliol de 2022. Aquest projecte de col·laboració i aliança entre institucions i acadèmia vol ser un aparador per a mostrar el talent emergent de la ciutat i projectar-lo internacionalment.

El Liceu ha seleccionat els compositors Núria Giménez-Comas, Marc Migó, José Río-Pareja i Fabià Santcovsky per idear òperes de gran energia, d’uns 30 minuts de durada, que tractin de subjectes actuals. Els noms escollits són una representació significativa dels autors i autores actuals que treballen música escrita. És una instantània del moment actual de la ciutat en l'àmbit de la composició, un moment molt ric i divers, amb unes noves generacions formades en un context cultural i històric renovat i inserides en l'entorn global, un fet que afecta les estètiques musicals dels artistes, així com l'impacte i el posicionament de la nova creació musical a Barcelona. Els compositors i compositores es van seleccionar dins el  projecte Barcelona Creació Sonora de l'ICUB amb l’objectiu que aquests creadors s’acostin a l’òpera, proporcionant-los la seva primera oportunitat en el gènere i apostant per l’estrena de nous repertoris a grans institucions musicals de la ciutat.

L’encàrrec té com a particularitat que es compta amb un màxim de 6 artistes a escena, entre cantants i instrumentistes, que col·laboraran en el projecte gràcies al suport de la Fundació Ferrer Salat – Fundació Conservatori Liceu.

Per la posada en escena es buscarà la diversitat de propostes estètiques i cada microòpera comptarà amb un dels següents professionals de l’àmbit de la direcció escènica: Nao Albet, Alícia Serrat, Marc Chornet i Silvia Delagneau.

En el projecte participaran estudiants de disseny de diferents centres d’ensenyament de l’àmbit de les indústries creatives. Les escoles, que han estat seleccionades per la Direcció de Promoció del Disseny de l’Ajuntament de Barcelona, són: BAU, ELISAVA, EINA, LCI i Escola Massana.  La col·laboració es materialitzarà en la participació de quatre escoles en la creació de la posada en escena de les quatre microòperes. Es crearan equips d’estudiants de grau i màster de les diferents disciplines del disseny que treballaran en aspectes com el disseny de l’espai escènic, el vestuari, la il·luminació i el disseny d'audiovisuals. Una cinquena escola dissenyarà la imatge, la comunicació i el màrqueting del projecte.

(ÒH!)PERA és un dels projectes que s’emmarca a les estratègies de la Mesura de Govern d’Impuls de les Indústries Creatives. Una de les seves línies prioritàries és la promoció del talent. Amb aquest objectiu, des del 2019, s’han posat en marxa diversos projectes amb les escoles de grau d’art i disseny de Barcelona que han vinculat alumnat amb el teixit empresarial de les indústries creatives i altres sectors de l’economia. Iniciatives que busquen acostar als estudiants de darrers cursos de les escoles de disseny a una pràctica amb objectius de ciutat. El 2022, el Disseny Hub Barcelona continua impulsant aquests projectes entre els que destaquen el Barcelona Fashion Forward que vol impulsar i acompanyar a dissenyadors, dissenyadores i marques de moda emergents en la seva professionalització;  el Sustainable Challenge que busca aportar solucions a favor de la sostenibilitat de la indústria de la moda; Dissenyem comerç que uneix centres de formació i eixos comercials de Barcelona per a elaborar propostes de reactivació del comerç de proximitat dels barris; o els tres nous espais d’exposicions pop up del Disseny Hub Barcelona on tindran un gran pes els projectes sorgits de les escoles de disseny.

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X