El Mercat de la Boqueria presenta els actes del seu 180 aniversari
17 de gener de 2020
Aquest any, la Boqueria ha preparat un ampli programa d'activitats per commemorar el seu 180è aniversari.
Totes les activitats es van presentar el dijous 16 de gener amb la presència de Jaume Collboni, primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, de Salvador Capdevila, president de l'Associació de Comerciants del Mercat de la Boqueria i d'Òscar Ubide, gerent de l'Associació de Comerciants del Mercat de la Boqueria, organisme que ha tingut la iniciativa de portar a terme i organitzar aquesta commemoració.
El 19 de març del 1840 es va posar la primera pedra en l'espai que encara ocupa en l'actualitat, projectat per l'arquitecte Josep Mas i Vila que aviat es va haver d'ampliar amb el solar d'un antic convent i que va veure com el 1913 s'embellia amb l'icònic arc modernista de l'entrada i un any més tard es cobria amb una teulada metàl·lica. En tot aquest temps i malgrat les vicissituds que han viscut el mercat i la ciutat, la Boqueria mai ha deixat d'oferir servei a Barcelona i els seus ciutadans. Han estat 180 anys d'evolució constant, amb nous productes, noves fórmules comercials i noves maneres de relacionar-se amb els clients.
Un aniversari que la Boqueria vol celebrar amb els barcelonins a través d'un ampli programa d'activitats que giren al voltant de tres grans eixos: l'alimentació, la gastronomia i el producte. Per això, el leitmotiv al voltant del qual s'articula és ‘180 anys alimentant Barcelona' i proposa activitats de cuina, com no podria ser d'altra manera, però també de conversa, perquè la base del mercat són les relacions humanes.
Per commemorar aquests 180 anys la Boqueria compta amb la participació de persones de dins i de fora del mercat, però també d'entitats, institucions, organismes i locals emblemàtics veïns amb qui el mercat ha reforçat la col·laboració. Així, l'equip humà involucrat en aquest aniversari està format per xefs, restauradors, gastrònoms, investigadors, acadèmics o periodistes, en una llista llarga que inclou xefs com Carme Ruscalleda, els Germans Torres, Nandu Jubany, Christian Escribà, German Espinosa, Romain Fornell o el trio del restaurant Disfrutar, entre d'altres; gastrònoms com Toni Massanés i Núria Bàguena; escriptors con Carlos Zanón i Toni Iturbe; periodistes com Tana Collados i Òscar Broc; acadèmics com Manuel Guàrdia i, entre molts d'altres. I la complicitat de locals com la cocteleria Boadas, els bars Marsella, Thonet, Muy Buenas i Casa Almirall, els restaurants Bodega Sepúlveda i Bar Leopoldo, la pastisseria Escribà i la gelateria Rocambolesc.
Tot un any d'activitats
Les activitats es duran a terme al llarg de tot l'any 2020, amb una aturada durant els mesos d'estiu, i estan organitzades en tres grans blocs: seriades, puntuals i amb partners. Les primeres tenen dos eixos, la cuina i la conversa. La cuina es compon de tres blocs de sessions: Cuines del Món, amb el xef Isma Prados, Cuina de Barcelona, amb el xef Marc Ribas, i El Xef Convidat, amb la presència d'Albert Raurich, Rafa Zafra, Germán Espinosa o Romain Fornell entre d'altres. La segona és el cicle de xerrades ‘180 anys alimentant Barcelona', en el qual parelles de persones de dins i fora del mercat repassaran què menjàvem quan es va inaugurar el mercat i què mengem en l'actualitat.
També al voltant de la cuina girarà La blogueria, les converses trimestrals entre bloguers gastronòmics que, amb el mercat com a marc, revisaran la gastronomia, la cuina de casa i el mercat com a institució, amb presència de Luisa Ramos, Sílvia Soto o Òscar Gómez, entre d'altres. I al voltant del producte ho farà el cicle Boqueliciosa, que vol convertir la Boqueria en l'aparador a Barcelona del producte del territori català i la seva cuina.
Crims, espelmes i gastronomia
Entre les activitats puntuals, destaquen Boqueria Negra, la incorporació del mercat en la programació de la BCNegra 2020 amb els escriptors Carlos Zanón i Toni Iturbe, el xef Isma Prados i la silueta de Pepe Carvalho de fons, 180 espelmes, una festa d'aniversari de caràcter popular per al dia 19 de març, Primera plana, una taula rodona amb periodistes o una nova edició, amb el nom nou de GastroBoqueria, de la fira gastronòmica a preus populars en el marc de les festes de la Mercè que el mercat ja va dur a terme l'any passat.
Finalment, entre les activitats amb partners, s'està treballant per fer realitat Ben Acompanyats, un programa d'accions conjuntes amb entitats i organismes ciutadans tan diversos com La Virreina, el Museu Marítim, l'Ateneu Barcelonès, el Palau Güell, el MACBA, la sala Sidecar, els Castellers de Barcelona, el Teatre Goya, el Liceu o les escoles del barri del Raval.
Revista i web Boqueria180
Per informar la ciutadania de tota la programació, el mercat publica Boqueria180, una revista de caràcter trimestral que es pot obtenir de manera gratuïta al Punt d'Informació, i posa en marxa una pàgina web, Boqueria180.barcelona, que permet conèixer les activitats i inscriure-s'hi. Els interessats a participar en alguna de les activitats es poden inscriure també al Punt d'Informació del mercat.
A més d'aquestes plataformes i de les xarxes socials del mercat – Facebook, Twitter i Instagram- l'aniversari comptarà amb la presència de Tres Ambaixadors digitals per difondre les activitats entre la ciutadania: Òscar Gómez del blog ‘DeCuina', José María Toro, del ‘Blog Hedonista' i Marta Casals, del blog ‘Que Se Cuece en BCN'.
El gran programa d'activitats ha estat possible gràcies a la col·laboració d'empreses, entitats i organismes com Estrella Damm, Aigües de Barcelona, Parlem, Saba, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, l'Institut Municipal de Mercats de Barcelona, Castey, DO Penedès, el Casal dels Infants, la Generalitat de Catalunya, l'Escola Massana, Tot Raval i la Diputació de Barcelona.
La Rambla 91, Mercat Boqueria, Edif. Direccio 2a.pl
08001 Barcelona
Tel. 933040270Visitar website
Categoria:
Alimentació