Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

El mercat de la Boqueria rep el Premi Nacional als Establiments Comercials Centenaris de la Generalitat pels seus més de cent cinquanta anys d’història.

18 de novembre de 2021

La Boqueria ha estat distingit amb el Premi Nacional als Establiments Comercials Centenaris de la Generalitat pels seus més de cent cinquanta anys d’història.

El 19 de març del 1840 es va posar la primera pedra del mercat, present a Barcelona des del segle XIII.

La Boqueria és un dels 33 comerços i mercats municipals guardonats enguany per la Generalitat de Catalunya. En total s’han premiat 24 comerços i mercats municipals catalans en actiu amb cent o més anys d'antiguitat, i d’altres 9 establiments comercials i mercats, amb cent cinquanta anys o més d'història.

L'objectiu d'aquests premis, que convoca anualment el Departament d'Empresa i Treball, és distingir els establiments comercials en actiu que al llarg de cent anys o més han ofert un servei de qualitat i personalitzat als clients, tot adaptant-se als canvis en les necessitats que s'han produït al llarg de les seves dècades d'existència. Enguany també s’han atorgat les distincions corresponents al 2019, que es van ajornar a causa de la pandèmia.

Salvador Capdevila, president de l’Associació de Comerciants del Mercat de la Boqueria, ha agraït aquest reconeixement i ha explicat que “durant aquests cent vuitanta-un anys la Boqueria mai ha deixat d’oferir servei a Barcelona i els seus ciutadans. Han estat dècades d’evolució constant, amb nous productes, noves fórmules comercials i noves maneres de relacionar-se amb els clients, el sector de l’hostaleria, els veïns de Ciutat Vella i d’altres barris de Barcelona, i els visitants de Catalunya i Espanya i de molts països del món. Estem orgullosos d’aquesta trajectòria i per això volem compartir aquest guardó amb tots els barcelonins i barcelonines, que són la nostra raó de ser”.

Altres dels establiments comercials de cent cinquanta anys o més distingits han estat la Casa Adroguer Nou (1870) de Solsona, l’Adrogueria-Celler - Porta Comerç de Montblanc, la Farmàcia Alsius (1760) de Banyoles, la Pastisseria Nicolau (1856) de Tàrrega (Urgell) o la cistelleria Cal Blanco (1850) de Valls.

L’acte de lliurament ha tingut lloc al Palau de la Generalitat, i ha estat presidit pel president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, acompanyat del conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i del conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró i Riba. També hi ha intervingut la directora general del Consorci de Comerç, Artesania i Moda, Agnès Russiñol i Amat i el director general de Comerç, Jordi Torrades i Aladrén. 

Més de 180 anys d’història

El 19 de març del 1840 es va posar la primera pedra del mercat de la Boqueria, present a Barcelona des del segle XIII. Fa cent vuitanta-un anys, doncs, que la Boqueria està situada en aquest punt de la Rambla, en un espai projectat per l’arquitecte Josep Mas i Vila que aviat es va haver d’ampliar amb el solar d’un antic convent i que va veure com el 1913 s’embellia amb l’icònic arc modernista de l’entrada i un any més tard es cobria amb una teulada metàl·lica.

Durant la dècada del 1990 i la primera quinzena del segle XXI va ser objecte de grans actuacions, com la remodelació de l’espai de venda, la construcció de la zona logística i d’aparcament i de la seva façana posterior, inclosa en el projecte d’urbanització de la plaça de la Gardunya.

En tot aquest temps i malgrat les vicissituds que han viscut el mercat i la ciutat, la Boqueria mai ha deixat d’oferir servei a Barcelona i els seus ciutadans. La seva arquitectura híbrida, la barreja d’activitats minorista i a l’engròs durant molts anys, o la vocació de ser pioner i avançat en l’evolució de la gastronomia que va inspirar la nova cuina catalana a Barcelona li han donat personalitat pròpia.

El mercat de la Boqueria és el mercat municipal del barri del Raval i és, a més, un referent indiscutible de la gastronomia de la ciutat. Amb més de 22.000 productes diferents a la venda, és un aparador d’aquesta gran diversitat d’aliments, un recinte únic on els barcelonins sempre han pogut trobar el que no trobaven enlloc.

La Boqueria forma part de la Xarxa de Mercats Municipals de Barcelona, composta per quaranta-tres mercats, alimentaris i no alimentaris, que donen servei a tots els barris de Barcelona.

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X