Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

El mosaic de Joan Miró del Pla de l'Os, coprotagonista d'una exposició

30 d'abril de 2014

El proper dijous, 8 de maig de 2014 a dos quarts de vuit del vespre, la Fundació Joan Miró inaugura de De Miró a Barcelona, una exposició sobre l'obra de Joan Miró a l'espai públic de la ciutat.

La mostra, comissariada per Rosa Maria Malet, presenta el treball artístic preparatori de Joan Miró per a la creació de les quatre obres que va concebre per a la ciutat: el Mural de l’aeroport, el Mosaic del Pla de l’Os de la Rambla – un encàrrec de l'Associació d'Amics de La Rambla -, una escultura monumental per al Parc Cervantes i la Fundació Joan Miró.

En el centre del Pla de l’Os es troba el dibuix de Joan Miró format per més de sis mil peces en paviment hidràulic de llosetes realitzades amb mescla de ciment blanc tenyit amb vidres de color triturats. Les peces de ceràmica van ser fetes per l’artista Llorens Artigues, col·laborador habitual de Joan Miró, i el seu fill Joan Gardy-Artigas. Les peces  tenen una mida de 10 per 10 centímetres.

Joan Miró va acceptar l'encàrrec d'Amics de La Rambla i, finalment, el 23 de desembre de 1976, l’alcalde de Barcelona, José María Socías Humbert inaugurava el mosaic. A la inauguració hi van participar tots els components de la junta directiva d’Amics de la Rambla encapçalada pel seu president, Amadeu Bagués.

L’exposició es pot veure del 9 de maig al 2 de novembre de 2014 a la sala octogonal de la Fundació. Seguint la voluntat de Joan Miró de donar aquestes obres a la ciutat de Barcelona, la mostra es podrà visitar gratuïtament.

La mostra presenta els dibuixos preparatoris, les maquetes, la documentació relacionada i la correspondència vinculats a cadascun dels regals de Miró a Barcelona. Al mateix temps analitza el context històric i social que motiva l’artista a fer aquestes donacions, estudia el concepte de l’art en l’espai públic i la vigència d’aquestes peces com a símbols de la ciutat.

Joan Miró va concebre les quatre obres per a l’espai públic de Barcelona com a símbols de modernitat i d’obertura internacional de la ciutat. Per a totes elles Miró va compartir la visió de l’arquitecte Josep Lluís Sert de fer les ciutats més humanes i l’art més accessible.

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X