Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

El Museu Marítim de Barcelona retira temporalment la rèplica del submarí Ictineo I

8 de febrer de 2023

La rèplica, sense valor patrimonial però amb gran valor sentimental i icònic, ha esdevingut un símbol del Museu Marítim els darrers anys, i fins i tot un símbol de la ciutat de Barcelona. La direcció del Museu ha resolt retirar l’estructura a causa de les deficiències que presenta, amb la voluntat de tornar a exhibir-la en un futur.

Els últims mesos, la rèplica de l’Ictineo I presentava un estat de conservació tan deficient, que fins i tot podia presentar perill per als visitants del Jardí del Museu. Per aquest motiu, especialistes de l’equip del  Museu Marítim, i també persones externes, han estudiat les diferents possibilitats i han arribat a la mateixa conclusió: la rèplica de l’ Ictineo I no es pot recuperar.

El procés de desballestament de l’Ictineo I va començar el dilluns 3 de febrer i s’allargarà fins el divendres 10 de febrer. Es recuperaran algunes parts aprofitables com ara l’hèlix, els vidres, i ulls de bou, i s’eliminaran les parts deteriorades. La direcció del Museu es plantejarà la construcció futura d’una rèplica amb una estructura sòlida, accessible, i recoberta d’un material sintètic que permeti la seva conservació davant els agents atmosfèrics i del propi pas del temps.
 
En paraules del director general del Museu Marítim, Enric García: “Retirem la rèplica de l’Ictineo I per a reconstruir-la. No desapareix per sempre, però malauradament no podem fixar una data exacta per al seu retorn”.
 
Una mica d’història

La primera rèplica de l’Ictineo I es va construir per a la pel·lícula Monturiol, el senyor del Mar (Francesc Bellmunt, 1993). Es van fabricar dos models de submergible com a decorats, pensants per utilitzar-los durant el llargmetratge, i sense cap vocació de continuïtat. Tot i així, la Diputació de Barcelona els va adquirir i durant anys un d’ells va formar part de l’exposició permanent de Museu; i  l’altre (l’Ictineo II) va formar part del paisatge del Port Vell.
 
L’Ictineo I del Museu Marítim estava tan deteriorat que l’any 2013 es va plantejar fer-ne una segona versió, nova, amb una expectativa de vida més llarga. Malauradament, la segona versió que es va construir no va superar les mancances i defectes de la primera versió.

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X