Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

El Palau Martorell i el Reial Cercle Artístic, nous socis d'Amics de La Rambla

3 d'abril de 2023

Amics de La Rambla creix i referma la seva aposta per la cultura amb la incorporació de dos nous socis: el Palau Martorell i el Reial Cercle Artístic.

Palau Martorell

El Palau Martorell és el nou equipament cultural del barri de la Mercè. Situat al carrer Ample, davant de la Plaça de la Mercè, l'edifici que acollia l'Antiga Societat del Crèdit Mercantil, s'ha convertit en un modern i funcional edifici cultural.

L'edifici va ser construït entre el 1886 i el 1900 sota la direcció de l'arquitecte Joan Martorell i Montells. Martorell va projectar un edifici neoclàssic en el qual s'intueixen els elements noucentistes. Situat davant de la Plaça de la Mercè, l'edifici ofereix unes vistes fantàstiques de la Basílica de la Mare de Déu de la Mercè. L'estructura en alçat de la casa, de planta rectangular, comprèn semisoterrani, planta baixa, dos pisos, àtic i terrat.

La programació del Palau Martorell s'ha iniciat amb una interessantíssima exposició de Sorolla. L'espai vol convertir-se en un referent cultural que ajudarà a dinamitzar el barri de la Mercè.

Reial Cercle Artístic. Institut Barcelonès d'Art

El Reial Cercle Artístic de Barcelona és des de 1881 un espai on es troben artistes de diversos àmbits, no només el plàstic. L'entitat té la vocació de promoure la cultura barcelonina i catalana i d'intercanviar-la amb la resta de l'Estat i el món.

El Reial Cercle Artístic de Barcelona fusiona un intens passat, lligat al renaixement cultural de Barcelona el 1881, una decidida aposta de modernització que és present a la programació de les activitats que organitzen o acollen, i una aposta de futur que es basa en mantenir els objectius fundacionals i adjuntar-hi la tecnologia per contribuir a donar una dimensió internacional a la creació cultural catalana.

L'entitat ha tingut socis notables que han deixat la seva empremta en l'art català de finals del segle XIX i durant el XX: Hermen Anglada Camarasa, Ramon Casas, Enric Granados, Joan i Josep Llimona, Apel·les Mestres, Joaquim Mir, Santiago Rusiñol, Modest i Ricard Urgell, Joaquim Vayreda. Avui dia el RCA ha transcendit les arts plàstiques per adquirir una dimensió transversal, a voltes transgressora, una característica que sempre ha estat en el seu ADN. Un espai obert a cultura autòctona i també a expressions foranes instal·lades en una Catalunya que és una terra de barreja, cruïlla de cultures. A la segona dècada del segle XXI, i després d'una important reforma en l'edifici que conté el torrent d'energia que són els artistes del Cercle, ha arribat el moment d'anar més enllà, explorant nous camins i cercant en l'àmbit digital arribar en temps real a tots els racons del món.

Els primers fundadors del Cercle Artístic es reunien al Cafè de Novedades. Des d'aquells llunyans inicis, l'entitat ha tingut diversos emplaçaments, fins a quinze, entre els quals destaquen la Casa Rull a l'actual Gran Via; la Casa Lleó Morera del passeig de Gràcia; el desaparegut Palau Juncadella de la Rambla de Catalunya ; la Casa Roldós de la Rambla dels Estudis o la desapareguda seu de Plaça Catalunya.

El 1959 la institució adquireix la seu actual: el Palau Pignatelli i la Casa Bassols, del segle XVI. L'arquitecte Josep Fontserè i Domènech la reforma a principis del segle XIX.

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X