Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

El portal d'entrada al Mercat de la Boqueria ja està restaurat

2 de desembre de 2013

Un cop retirades les bastides, el portal d'entrada al Mercat de la Boqueria torna a lluïr com mai. L’operació de restauració integral es va iniciar, el passat 24 d’agost, amb la retirada dels mosaics de la part inferior, abans de la col•locació de les bastides i lones.

Es tracta d’un arc modernista decorat amb vitralls de disseny geomètric de color blau i cibes de colors grocs i marrons que descansa sobre dues columnes decorades amb trencadís de ceràmica projectat per l’arquitecte A. Falguera l'any 1913.

La intervenció ha implicat el desmuntatge, neteja i la substitució de peces malmeses i el muntatge del vitrall i del mosaic de la part inferior. També s'ha substituit tota la xarxa de plom que suporta els vitralls.

Tot el portal està format per una estructura de ferro de 12 metres d’amplada, 10 d’alçada i 25 centímetres de gruix que, des de l’última modificació arquitectònica del mercat, el 1996, ha hagut de suportar les inclemències meteorològiques, fet que ha exigit prendre les mesures necessàries per a la seva conservació.

D’acord amb l’anàlisi prèvia als treballs, els vidres semblaven en bon estat de conservació, tot i que alguns plafons presentaven bombaments provocats per la pressió produïda per l’oxidació del ferro. En pitjor estat es trobaven els mosaics dels pilars del portal, a causa de la corrosió i posterior inflament de la subestructura metàl•lica del seu interior. Un cop retirats, es van sotmetre a un procés de restauració, neteja i substitució de les peces ceràmiques danyades, a més del sanejament de l’estructura dels pilars.

Pel que fa a l’estructura de ferro, que presentava un bon estat de conservació, s'ha retirat la pintura deteriorada i les formacions d’òxid, s'han eliminat els elements no originals de l’obra, s'ha protegit de l’acció del rovell i s'han construït unes proteccions perimetrals per als mosaics de les dues bases.

El final de la reforma de l'arc a coincidit amb l'avançament de la porta de tancament que ara està a peu de La Rambla.

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X