Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

El Tablao Flamenco Cordobés i Tarantos presenten la Plataforma Tablaos Emblemàtics per visibilitzar la situació del flamenc a Catalunya

30 de juliol de 2020

Els tres tablaos flamencs més antics de Barcelona: TARANTOS, TABLAO FLAMENCO CORDOBÉS i TABLAO DE CARMEN, (amb 57, 50 i 32 anys d'història respectivament) s'uneixen per crear la Plataforma Tablaos Emblemàtics.

La iniciativa vol reivindicar el valor patrimonial cultural del flamenc català i sol·licita l'ajut i el recolzament de las institucions en aquests moments tan crítics, on les conseqüències de les mesures sanitàries adoptades contra el Covid19 poden suposar el tancament definitiu d'aquests tres espais històrics de la cultura de la ciutat.

Els responsables de tots tres espais, Maria Rosa Pérez Casares (copropietària del TABLAO FLAMENCO CORDOBÉS, bailaora, advocada i CEO del tablao), Mimo Agüero (copropietària i directora del TABLAO DE CARMEN, filla del guitarrista Juan Antonio Agüero i de la fundadora del tablao, Sunchy Echegaray) i Joan Mas (propietari del tablao LOS TARANTOS, fundador del Grup Masimas, propietari de les sales Moog i Jamboree, figura clau de l'escena musical de Barcelona) uneixen esforços per tal de visibilitzar la situació i proposar diàleg i propostes amb els actors responsables de la cultura de la ciutat i el país per tal de trobar solucions al complex i difícil context que planteja la pandèmia.

Barcelona i Catalunya, una plaça flamenca històrica

El flamenc, declarat per la Unesco com a “Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat”, és un dels valors patrimonials de Catalunya. Va néixer professionalment a principis del s. XIX i des de llavors Barcelona ha estat sempre una de les capitals mundials del flamenc. Catalunya no ha deixat d'atraure els millors representants de l'escena flamenca ni de donar a llum a artistes de primer ordre. Barcelona té una molt notable i reconeguda cantera d'artistes flamencs de la màxima qualitat. I molts d'ells, sorgeixen i es forgen als tablaos locals, que juguen un paper fonamental.

Els tablaos emblemàtics, història i valor per a la ciutat

Cal posar en context els tres tablaos que conformen la Plataforma:

LOS TARANTOS (a la Plaça Reial) - amb una trajectòria sempre flamenca, avui dia presenta uns cartells artístics i una programació de gran qualitat, àgil i dinàmica.

TABLAO FLAMENCO CORDOBÉS (a La Rambla) - indiscutiblement reconegut com un dels millors tablaos del món per la crítica nacional i internacional. Amb un inqüestionable prestigi entre els artistes i la ortodòxia flamenca. Enguany, malauradament la pandèmia ha frustrat les celebracions del seu 50è aniversari.

TABLAO DE CARMEN (al Poble Espanyol) - presenta el flamenc tradicional en un local concebut en homenatge a Carmen Amaya, al mateix espai on aquesta gran figura del baile va actuar juntament amb la seva família durant la Setmana Andalusa de la Exposició Internacional de 1929.

¿Per què estan en risc els tablaos i el col·lectiu flamenc?

Aquests tres tablaos en la actualitat estan tancats, i la seva reobertura es veu molt llunyana donades les circumstàncies.

I no estan tancats només per la falta de turisme (en un 90% el seu públic més freqüent, de igual manera que passa amb els museus i altres espais culturals), sinó també per la seva natura i les seves característiques especials: els tablaos són –i han de ser- locals petits, íntims i tancats, amb aforaments, com a màxim, d'unes 100 persones de mitjana. Amb les actuals mesures de distanciament, que condicionen aquests aforaments, la seva viabilitat econòmica resulta encara més complicada del que ja ho era habitualment.

La Generalitat de Catalunya ha ordenat el tancament de sales de festes i locals d'espectacles per combatre la propagació del virus, i això òbviament aprofundeix encara més en la crisi d'aquests espais culturals. El darrer rebrot de contagis d'aquesta recta final del mes de juliol, que de nou ha comportat la prohibició de la cultura (al menys en espais tancats), suposa que els tablaos no es puguin plantejar reobrir fins la Pasqua del 2021. I el 90% dels artistes flamencs catalans depenen econòmicament dels tablaos. En la actualitat, anualment passen uns 300 artistes per aquests tres tablaos.

Per tant, la Plataforma considera que aquests espais de cultura i creació de l'art flamenc són necessaris per la continuïtat i la supervivència d'aquesta expressió cultural, perquè són enclaus socials, de trobada i d'intercanvi, unes “escoles” o “universitats” flamenques que, per bé no són acadèmiques, sí mantenen la cultura viva. No són mers locals d'explotació comercial, sinó que són un viver i un element transmissor indispensable que contribueix a difondre un important patrimoni cultural i la seva història.

Mesures sol·licitades per “Tablaos Emblemàtics”

La Plataforma “Tablaos Emblemàtics” sol·licita a les administracions, tenint en compte la situació, un programa d'ajuts que recolzi el sector dels tablaos flamencs, i en particular proposa les següents mesures de suport:

Dues sol·licituts al Govern d'Espanya:

  • el manteniment dels Erto fins que la pandèmia hagi estat superada mèdicament i la bonificació del 100% de las quotes de la Seguretat Social dels treballadors en Erto dels Tablaos.
  • Reducció en l'IVA de las entrades dels espectacles de flamenc (fins el 4%)

I a les administracions pertinents:

  • Cessió gratuïta d'espais públics a l'aire lliure per poder recuperar la seva activitat habitual.
  • Ajuts econòmics per a la dotació de mitjans tècnics que permetin l'emissió digital d'espectacles que tinguin lloc en directe als tablaos.
  • Creació, en col·laboració amb els tablaos, d'una campanya de difusió i reivindicació del patrimoni flamenc català adreçat a la població y molt especialment a les franges més joves.
  • Possibilitar la obertura de terrasses que puguin proporcionar alguna font d'ingressos.
  • Exempció del pagament d'impostos mentre els tres espais romanguin tancats.
  • Creació d'una línia d'ajuts econòmics destinats a ajudar als tablaos a fi de poder sostenir les seves despeses fixes (lloguers, consums, gestories, manteniment…) mentre romanguin tancats.
  • Esponsorització d'un Festival de Tablaos Flamencs.
LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X