Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

"El Taxidermista de la Plaça Reial", un projecte per publicar un llibre amb la història de l'emblemàtic establiment de la Plaça Reial

28 de juny de 2021

Miquel Carandell ha escrit una crònica que recull la història del comerç singular que va obrir a finals del segle XIX a la Plaça Real,  un relat explicat des d’una triple perspectiva, la històrica, l’emotiva de la mà de Núria Viladevall Palaus, besneta de Soler Pujol, i la construïda amb diferents testimonis.

A la vegada, la de la botiga és una història de ciència a la ciutat, una història que ens mostra la importància dels espais com les botigues pel desenvolupament científic, especialment, per generar espais de trobada i debat entre especialistes, professionals i no professionals. Alguns d’aquest últims van ser aficionats, col·leccionistes i artistes tant coneguts com Josep Maria de Segarra, Lluís Doménech i Torres (net de Doménech i Muntanter), Josep Pons Oliveras, Salvador Dalí, Gabriel Garcia Márquez, Pere Pruna, Jorge Wagensberg o els mateixos Joan Miró i Lluís Llach que s'aturaven davant els seus aparadors.

Qui està davant d’aquest projecte?

La idea de recopilar en un llibre la llarga història del “Museo Pedagógico de Ciencias Naturales” va sorgir de, Núria Viladevall Palaus, besneta de Lluís Soler Pujol, fundador de la botiga museu. El text rememora les meves vivències a partir de les olors que es generaven amb l’activitat de l’establiment. Aquest relat es complementa amb el text de Miquel Carandell, doctor en Història de la Ciència, que explica com Soler Pujol i els seus descendents van fer d’aquesta botiga singular un referent en el món de la taxidèrmia i, alhora, un espai de difusió de la història natural, de la ciència, un punt de trobada de col•leccionistes, científics, aficionats i curiosos. A més, el llibre que volem editar compta amb el testimoni de diverses persones que van conèixer l’establiment com l’escriptor i periodista Lluís Permanyer; el poeta i escriptor Vicenç Altaió; la directora de la Fundació SETBA, Cristina Sampere, Artur Ramon ; galerista d'art, entre d’altres.

Miquel Carandell Baruzzi (Barcelona, 1981) és doctor en Història de la Ciència per la Universitat Autònoma de Barcelona. Especialista en la història de la ciència a Barcelona, ha publicat el llibre Barcelona, ciència i coneixement, amb Albertí Editor, i ha creat Històries de Ciència (www.historiesdeciencia.cat), des d’on ofereix rutes científiques i culturals per Barcelona, dirigides tant al públic en general com a instituts i associacions. Ha treballat a UAB Divulga; ha guanyat la Historical Archives Fellowship de la Wenner-Gren Foundation 2015, per treballar l'arxiu personal de Josep Gibert i Clols; el Premi Uriach d'Història de la Medicina 2017; i ha classificat l'arxiu personal d'Antoni Jonch i Cuspinera, director del Zoo de Barcelona durant trenta anys, sobre el que ha publicat el seu segon llibre De les gàbies als espais oberts. Història i futur del Zoo de Barcelona, amb l'editorial Alpina. Actualment treballa al Museu de Ciències Naturals de Granollers i com a professor associat al Centre d'Història de la Ciència de la Universitat Autònoma. L'any 2018 va guanyar la Beca Montserrat Roig pel projecte d'aquest llibre sobre la botiga de ciències naturals de la plaça Reial.

Núria Viladevall Palaus (Barcelona, 1960) és la besneta de Lluís Soler Pujol i Carme Boix i la neta d’Anna Soler Boix i Josep Palaus, els principals protagonistes d'aquest llibre.... mestra de Ciències Naturals i Matemàtiques, sempre ha estat molt vinculada amb el Museo Pedagógico de Ciencias Naturales. La seva infantesa la viu a la botiga. Prepara col•leccions de minerals, lepidòpters i insectes en general, va al taller a buscar els animals taxidermitzats dels clients…. A l'estiu, al jardí de la casa del besavi, caça abelles, bombus, aranyes, libèl•lules, paplilios, etc... i després, durant les tardes caloroses prepara els insectes als seus estenedors. Era la dècada dels seixanta i setanta.

Com podeu col·laborar en el projecte?

Ara podeu col·laborar per fer possible aquest projecte entrant al verkami del projecte i fent la vostra aportació. Teniu únicament 12 dies per fer-ho i totes les aportacions tenen diferents recompenses en el moment en el que es publiqui el llibre.

Més Informació i col·laboracions

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X