El Teatre Capitol reobrirà les portes sota titularitat municipal
14 d'abril de 2025
L’Ajuntament de Barcelona obté per a la ciutat l’emblemàtic teatre, en una iniciativa que reforça la centralitat cultural de La Rambla
En la seva nova etapa sota titularitat municipal, l’equipament mantindrà les dues sales, amb un aforament de 402 i 198 butaques respectivament
La gestió del Capitol es decidirà per concurs, en la línia d’altres espais culturals municipals com El Molino o Paral·lel 62
A més del seu ús teatral, l’edifici acollirà en un futur les Oficines de Serveis Centrals del Consorci de Biblioteques de Barcelona, que no es mouen de La Rambla
L’Ajuntament de Barcelona ha presentat avui la reobertura del Capitol, l’emblemàtic teatre de LA Rambla, que va baixar la persiana fa cinc anys. Amb aquest anunci, l’Ajuntament dona resposta a una llarga reivindicació d’Amics de La Rambla que sempre ha demanat la continuïtat de l’activitat teatral al Club Capitol.
L’equipament reobrirà les seves portes sota titularitat municipal, en una iniciativa que reforça La Rambla com a pulmó cultural de la ciutat. En la seva nova etapa, l’edifici combinarà la seva activitat d’espai teatral amb les funcions administratives. En un futur, l’espai acollirà també les oficines de Serveis Centrals del Consorci de Biblioteques de la ciutat, que n’ocuparan les dues últimes plantes.
Després de les obres d’adequació necessàries per a la reobertura, que segons les primeres previsions estaran enllestides la tardor del 2027, el Capitol disposarà de dues sales: una de 402 butaques, i una segona de 198. D’aquesta manera, es dotarà la ciutat de dos nous espais escènics en ple centre, que ajudaran a satisfer la necessitat del sector teatral de guanyar aforaments en un moment amb xifres rècord d’espectadors.
Pel que fa al model de gestió, es farà per concurs convocat per l’Ajuntament, en l’estela d’altres equipaments municipals com El Molino o Paral·lel 62.
En l’àmbit específic de La Rambla, la recuperació del Capitol per a un ús cultural serà també revulsiu per al futur de la nova Rambla i el nou paper cultural de La Rambla a la ciutat, que després de la reforma urbanística vol potenciar nous usos que permetin atreure de nou la ciutadania de Barcelona, l’àrea metropolitana i tot l’àmbit local. Amb el nou Capitol, La Rambla es reforça per poder generar noves dinàmiques i col·locar-la de nou al centre de la ciutat i a l’agenda cultural habitual dels barcelonins i barcelonines.
La nova titularitat municipal del Capitol també permetrà reubicar en un futur les oficines des serveis centrals del Consorci de Biblioteques. Actualment, el Consorci de Biblioteques té les seves oficines repartides en dos locals llogats a la tercera planta de l’immoble situat al número 88 de La Rambla.
Després de trasllat al Capitol, aquesta despesa s’eliminarà, alhora que es millorarà l’espai disponible per a oficines, despatxos, sales de treball i formació. L’edifici també comptarà amb un magatzem central de distribució i logística per al processament i l’enviament de documentals i altres materials a les biblioteques de la xarxa. El projecte contempla una superfície aproximada de 900 m² per a aquests usos.
Un edifici amb història
El Capitol va obrir com a cinema l’any 1926 i va ser reconvertit en teatre el 1997. El 3 de juliol de 2019, una inundació a l’Hotel Continental adjacent va obligar a suspendre les funcions, i es va anunciar la clausura definitiva al final de la temporada. La darrera funció es va celebrar el 12 de març de 2020, coincidint amb l’esclat de la pandèmia de la Covid-19 i l’inici del confinament. Durant la seva trajectòria, el teatre va acollir un total de 379 espectacles, amb més de 14.000 funcions i una assistència acumulada de més de 2,7 milions d’espectadors.
Amics de La Rambla ha demanat sempre la continuïtat de l’activitat cultural en aquest espai. Amb aquest anunci fet avui per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, es garanteix que un dels espais culturals més estimats de La Rambla, primer com a cinema (conegut popularment com a “Can Pistoles”) i després com a Teatre (amb una de les sales dedicades a Pepe Rubianes) mantingui la seva activitat i el seu atractiu.
El Consorci de Biblioteques, motor del sistema bibliotecari barceloní
Creat l’any 2001, el Consorci de Biblioteques de Barcelona és un ens local amb personalitat jurídica pròpia, constituït per l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. Està adscrit a l’Ajuntament i subjecte al dret públic. Entre les seves funcions principals hi ha la gestió i coordinació de les biblioteques públiques de la ciutat, així com la garantia de serveis bibliotecaris de lectura pública d’acord amb la normativa vigent.
Des de la seva creació, la xarxa de biblioteques de Barcelona ha passat de 25 a 41 equipaments en funcionament. Els Serveis Centrals del Consorci aglutinen àrees com gerència, administració, recursos humans, serveis tècnics, projectes, innovació, comunicació, i programació cultural, educativa i social, donant suport a tota la xarxa de biblioteques de la ciutat.