Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

El Teatre Principal es rehabilitarÓ i acollirÓ usos culturals

21 de desembre de 2021

L’Ajuntament i els grup promotor han acordat un pla urbanístic i un conveni que preveuen la remodelació integral d’aquest edifici històric, actualment en desús, per convertir-lo en un espai dinamitzador de La Rambla

El Teatre Principal acollirà  un projecte cultural centrat en l’àmbit audiovisual i l’art immersiu, i tindrà sis sales amb una capacitat d’unes 2.520 persones que es comunicaran a través d’un espai interior que farà de passatge obert i unirà La Rambla amb el carrer de Lancaster

La recuperació del Teatre Principal se sumarà a la transformació de La Rambla, que començarà obres durant l’any que ve, i contribuirà a reactivar-la i consolidar-la com a eix central i cultural de la ciutat

El Teatre Principal es rehabilitarà i acollirà usos culturals. El Govern municipal i els promotors d’aquest edifici històric, ubicat a la part baixa de La Rambla i actualment en desús, han arribat a un acord que permetrà recuperar-lo i destinar-lo a un projecte cultural centrat en l’àmbit audiovisual i l’art immersiu. La Comissió de Govern d’aquest dimecres donarà el vistiplau a un conveni i aprovarà inicialment un Pla Especial Integral i de Millora Urbana (PEIMU) per fer que la cultura torni al Teatre Principal i convertir-lo en un espai dinamitzador de la vida de barri.

El projecte preveu la remodelació integral de l’edifici, que anirà a càrrec dels promotors. El Teatre Principal, que té més d’11.000 m2 de sostre, mantindrà la façana i el seu caràcter patrimonial, i comptarà amb sis sales –Teatre Principal, Teatre Latino, Cúpula Venus, Espai Rambles, Jai Alai i Espai Lancaster-Petit Frontó–, amb una capacitat total d’unes 2.520 persones. Totes elles es comunicaran a través d’un espai interior que farà de passatge obert i unirà La Rambla i el carrer de Lancaster.

L’oferta cultural que impulsarà el privat no es limitarà només al teatre tradicional, sinó que el Principal serà un edifici obert i amb activitats durant moltes de les hores de gaudi de la Rambla. S’hi faran exposicions d’espais d’arts immersives de gran format i grans dimensions, que per les seves característiques no acostumen a poder formar part de col·leccions particulars. El Teatre Principal serà la primera instal·lació d’aquest tipus a Europa, de manera que entrarà en els circuits artístics internacionals i donarà suport a artistes locals i internacionals que creen en aquest format.

Pel que fa a l’oferta pròpiament teatral, se celebraran obres de teatre immersiu que aprofitaran la configuració i les característiques físiques de l’edifici. Les obres que es representaran desenvoluparan la seva acció de forma dinàmica amb el públic al centre, i no en un espai físic estàtic. Aquest format d’obres de teatre està actualment desenvolupant-se a Londres i Nova York.

En total, els promotors invertiran al voltant de 25 milions d’euros a la recuperació de l’emblemàtic edifici.

Un testimoni de la història de Barcelona

El Teatre Principal ha estat central en la vida dels barcelonins i barcelonines. Des de la seva inauguració, el s. XVII, ha estat testimoni i protagonista de molts esdeveniments de la història de la ciutat. De fet, la seva façana va arribar a canviar el traçat de La Rambla el s. XVIII. En el seu interior s’hi feien espectacles com òperes, concerts, balls i exhibicions de frontó i pilota basca, però també se celebraven actes de gran repercussió social i econòmica com l’acte de concurs de creditors de les primeres línies fèrries d’Espanya, reunions del POUM durant la guerra civil i espectacles de suport a les forces combatents. Va ser, fins i tot, seu de l’Ateneu Barcelonès.

Amb aquesta nova etapa, el teatre Principal mantindrà el seu ús cultural original i s’obrirà encara més a la ciutadania amb la voluntat de continuar sent part del dia a dia dels veïns i veïnes i del seu entorn.

Reforma de La Rambla

La recuperació del Teatre Principal se sumarà a les actuacions que està tirant endavant el Govern municipal per reactivar La Rambla i consolidar-la com a espai de trobada i eix central i cultural de la ciutat. L’Ajuntament ha anunciat que l’any que ve s’iniciaran les obres de la transformació urbanística, que convertiran La Rambla en un passeig més confortable, verd, amable i cultural, amb més espai per al vianant i una millor accessibilitat i ordenació dels usos.

A més, la futura Rambla tindrà tres nous espais singulars que posaran en valor els edificis patrimonials i històrics, i precisament un d’ells serà el del Pla del Teatre, just davant del Teatre Principal.

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla Ús un dels indrets de Barcelona on bull mÚs activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X