Els dies 2 i 3 de juliol: Vila del Llibre a La Rambla
29 de juny de 2022
- Joaquim Carbó, Eduardo Mazo, Vázquez Montalbán i Domingo Villar, quatre grans homenatges a la Vila del Llibre de La Rambla
- Jordi Basté i Marc Artigau, Magí Camps i Clara Queraltó, caps de cartell del festival que reivindica el protagonisme literari d’un dels passeigs més visitats del món
La Rambla de Barcelona i en concret el seu tram baix, a més del passatge Bacardí, es convertirà els dies 2 i 3 de juliol en l’epicentre literari del país gràcies a la celebració de la Vila del Llibre que, per primera vegada aterra a la capital catalana en el que serà el trentè festival de la Xarxa i el primer de La Rambla. Organitzada per la Vila del Llibre, coorganitzada per Amics de la Rambla i amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, el festival transformarà aquest espai urbà en una gran festa de la literatura.
El festival neix amb l’ambició de tornar a la Rambla el protagonisme literari i cultural que va tenir durant els segles XIX i XX. Des de l’obertura de la Llibreria Verdaguer el 1835 va haver-hi a la Rambla fins a 12 llibreries. Actualment únicament resisteixen Casa Beethoven, especialitzada en música, i la petita llibreria Pompeia que acaba de complir 100 anys.
És per aquest motiu que els organitzadors del festival s’han plantejat que cada edició pugui recuperar un espai emblemàtic del passeig per a la literatura. Aquest 2022 serà el Passatge Bacardí, que acollirà taules i debats, i que compartirà protagonisme amb altres espais privats i de titularitat pública que s’obren per acollir activitats literàries
–les cotxeres del Palau Güell, els Jardins del Museu Marítim, el taller de figures del Museu de Cera, o el Tablao Flamenco Cordobés– i el mercat d’editorials que acollirà 18 segells i 2 llibreters de vell a la Rambla de Santa Mònica.
Per a Enric Bono, director de la Xarxa de Viles del Llibre, aquest edició representa una l’inici d’un ambiciós projecte que persegueix canviar dinàmiques culturals del Passeig amb la complicitat del sector editorial: “Per a les Viles del Llibre és una edició 0 que vol demostrar a tothom que la Rambla pot tornar a ser un passeig literari. La Rambla, Vila del Llibre es celebrarà tot i la complexitat que comporta desenvolupar un projecte d’aquest tipus, amb el convenciment que és el que necessita la ciutat i el sector del llibre”. Per a Fermin Villar, president d’Amics de La Rambla, “La Vila del Llibre a La Rambla ens ajuda a difondre l'àmplia oferta cultural que ofereix La Rambla i és una oportunitat per conèixer millor la seva relació amb la literatura i els seus atractius”.
Grans noms i grans debats
Obrirà foc l’incombustible Joaquim Carbó, que als seus noranta anys es troba en plena forma i acaba de publicar Sense futur (Destino). La seva conferència serà un homenatge en vida a un dels fundadors de Cavall Fort i a un dels homes que més ha fet per a la recuperació cultural i lingüística del país i per a la creació d’una pedrera lectora.
Com no podia ser d’una altra manera, la Rambla havia de retre homenatge també a alguns dels seus personatges més populars. Manuel Vázquez Montalban, pare del detectiu Pepe Carvalho, va tenir el bon gust de col·locar el seu despatx en aquesta via i per això diumenge al matí es farà una taula rodona sobre novel·la negra gallega amb la presència de Diego Ameixeiras i Francisco Castro. Castro és editor de Galaxia, l’editorial més important en aquests moments a Galícia i editor de les obres originals de Domingo Villar, a qui també es retrà homenatge. A més a més, en el mateix acte s’anunciarà un fet molt especial: l’extensió del projecte vila del llibre fora del domini lingüístic català. Si el mes de maig es va viatjar fins a Manacor, l’any 2023 es farà la vila del llibre a Pontedeume, Galícia.
Un escenari infantil a la plaça del Teatre farà les delícies dels més menuts amb una programació de primer nivell on destaca l’espectacle de poesia infantil ideat per Andreu Galán o un contacontes amb textos d’arreu del món.
Com no podia ser d’una altra manera, altres grans noms també seran presents a la programació de la Vila del Llibre de la Rambla. Així les coses, el periodista Jordi Basté i el dramaturg Marc Artigau repassaran la trilogia de novel·les negres que han escrit amb Albert Martínez com a protagonista. Per la seva banda, el periodista de La Vanguardia i membre de l’Institut d’Estudis Catalans, Magí Camps, conversarà amb la filòloga i escriptora Clara Queraltó sobre la importància de la llengua catalana per a la creació literària, partint de les seves darreres novetats editorials.
Una Vila del Llibre molt Ramblera
Eduardo Mazo era un dels personatges més estimats de la Rambla. El poeta formava part del paisatge d’aquesta via i per tant és de justícia que l’escenari poètic dugui el seu nom i que se li faci un recordatori tal i com pertoca. Així mateix, la Vila donarà importància especial als creadors que s’hi han mogut al voltant o hi han creat les seves obres, com per exemple Tona Pous o Alfred Bosch, entre d’altres.
Les escriptores i veïnes de La Rambla Tona Pous i Alicia Berlanga conversaran sobre “Viure i escriure a La Rambla” i Manuel Montobbio i la cantant Silvia Comes recitaran, acompanyats al piano per Ignasi Terraza, el llibre “Rambles de la vida”, un cant espiritual escrit pel Manuel després dels atemptats del 17 d’agost de 2017.
La Vila del Llibre a La Rambla permetrà descobrir la relació que aquest carrer sempre ha tingut amb la literatura gràcies a les rutes que, de la mà de Maria Nunes i Rafa Burgos ens endinsaran en “La Rambla de les lletres”, en “La Rambla dels anys 30” i en els “Visitants il·lustres” que han visitat La Rambla al llarg de la seva llarga història. Totes les rutes són gratuïtes, amb aforament limitat i inscripció prèvia.
Mercat editorial
Per descomptat, la Vila del Llibre de la Rambla comptarà amb un mercat d’editorials on més d’una quinzena d’empreses mostraran i vendran els seus llibres al públic interessat en una literatura de qualitat imprescindible per poder gaudir d’unes bones vacances que ja són a tocar. I què millor per a celebrar-ho que algunes de les nostres activitats lúdiques, com una proposta ben singular que ajuntarà l’Ernest Hemingway al Bosc de les Fades amb algun dels famosos còctels que va ingerir i degustar al llarg del temps, i que complementarà per la part lúdica amb les rutes que s’organitzaran per aquest carrer totalment universal, o un taller de creació de personatges literaris allà on es realitza la reparació de les figures que llueixin al Museu de Cera.
Teatre popular
Així mateix, cal recordar la gran diversitat i importància que ha tingut al teatre al llarg del temps a La Rambla, amb una figura imprescindible com és la de Serafí Pitarra. La professora de la Universitat de Barcelona i escriptora, Anna Maria Villalonga, ens farà una conferència sobre el teatre popular, des dels sainets fins a l’època de Josep Maria de Sagarra, un teatre popular on la Rambla va ser-ne escenari privilegiat. Com també seran privilegiats els assistents al Palau Güell a l’espectacle de cloenda de la Vila del Llibre, un homenatge de Lluís Anton Baulenas a Boris Vian i al teatre de cabaret.
Sobre la Xarxa de Viles del Llibre
La Xarxa de Viles del Llibre (www.viladelllibre.cat) agrupa municipis i barris que creuen en el poder dels llibres per engegar noves dinàmiques de turisme i desenvolupament per als seus territoris. Impulsada per VilaDelLlibre.CAT, la Xarxa neix per convertir-se en motor social, econòmic i cultural per generar un impacte positiu en la vida dels ciutadans.
Després d’una primera iniciativa a Bellprat (Anoia), són territoris que promouen el turisme cultural des de la Xarxa de Viles del Llibre L’Escala, Sitges, Cabrils, Manacor (Mallorca), La Rambla de Barcelona i Malgrat de Mar aquesta primera meitat del 2022.
Amb la seva activitat, els municipis de la Xarxa de Viles del Llibre promouen l’accessibilitat a la cultura de qualitat fora dels grans circuits ja establerts i prop dels ciutadans i ciutadanes, i aposten por un turisme sostenible en què la literatura permet descobrir i redescobrir el patrimoni del territori de manera respectuosa i sempre a escala humana.