Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Ha mort Colita

1 de gener de 2024

Amics de La Rambla vol manifestar el seu dolor per la mort de Isabel Steva “Colita”.

Colita va rebre el guardó de Ramblista d’Honor l’any 2018.

Colita ha estat un dels referents més importants de la fotografia catalana i espanyola de l'últim quart del segle XX. S'inicià en el món de la fotografia de la mà d'Oriol Maspons i Xavier Miserachs, de qui fou assistenta; aquests primers anys, fou seguidora i deixebla de Francesc Català-Roca i Julio Ubiña. Des del 1963 fins al 1975 es dedicà a realitzar una sèrie de retrats de ballarins i cantants del món del flamenc.

Vinculada a moviments culturals catalans de l'època, és considerada la fotògrafa de la Gauche Divine barcelonesa, moviment format per escriptors, fotògrafs, models, arquitectes, cineastes i molts professionals que començaven a perfilar-se en aquella època com a referents culturals.

Entre el 1967 i el 1979 va fer una sèrie de treballs com a foto fixa amb directors com Jacinto Esteva, Vicente Aranda o Jaime Camino, enquadrats en l'Escola de Cine de Barcelona, corrent cinematogràfic que sorgí amb l'ambició de realitzar un cinema europeu i progressista en contraposició a la cinematografia oficial del franquisme; col·laborà en la promoció de la Nova Cançó retratant els cantants del moviment.

Els seus treballs per a la premsa la van portar a publicar a revistes com Siglo XX, Destino, Fotogramas, Interviú, Boccaccio, Primera Plana o Mundo Diario. Al llarg de la seva carrera va realitzar més de quaranta exposicions i va publicar una cinquantena de llibres amb les seves fotografies. Estilísticament, la seva fotografia,  és propera als plantejaments de l'Escola de Barcelona, tot i que es considera una fotògrafa tot terreny. La seva obra figura a les col·leccions del Museu Nacional d'Art de Catalunya

Ha rebut, entre altres distincions, la Medalla al mèrit artístic de l’Ajuntament de Barcelona (1998), la Creu de Sant Jordi (2004) i el Premi FAD Sebastià Gasch (2008). El 2014 va rebre el Premio Nacional de Fotografía, al qual va renunciar en desacord amb la política cultural del govern.

Colita va rebre el guardó de Ramblista d’Honor 2018 en reconeixement a la seva trajectòria professional i al retrat que al llarg de la mateixa ha fet de la ciutat i de la seva gent.

Des d’Amics de La Rambla volem fer arribar el nostre condol a familiars i amics.

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X