Intervenció d'Amics de La Rambla al debat “Les identitats de La Rambla”
13 d'abril de 2016
Aquí teniu la intervenció que Fermín Villar, vocal de la Junta d'Amics de la Rambla va fer en el debat “Les identitats de La Rambla” que es va fer dissabte, 9 d'abril, al Foyer del Gran Teatre del Liceu.
“La Rambla és sense cap mena de dubtes, el passeig de Barcelona. El passeig històric per excel·lència, el passeig referent com a identitat i el passeig central i absolutament més popular en tots el sentits. A més, el que passa a la Rambla és sempre un preludi i un avançament del que acaba passant a Barcelona.
Una ciutat com la nostra, que s’ha convertit en una referència mundial com a destí turístic, i ho ha fet en un període de temps comparativament curt, te en el nostre passeig un avís—que és gairebé un senyal d’alarma—d’una preocupant massificació.
El moviment turístic, a més de ser una realitat que evidentment es mantindrà, és una conquesta social i un acte de llibertat individual. Però quan el turisme es massifica entra en conflicte amb les persones que viuen al lloc visitat; i a la Rambla, més que a cap altra zona de Barcelona, és on aquesta realitat es manifesta més clarament.
La tendència a que tot allò que passa al nostre passeig sigui orientat a i condicionat pel turisme deriva en un monocultiu perillós; pel turista perquè perd el referent, però molt en especial pel veïnat, que acaba marxant. La diversitat comercial es redueix, l’oferta cultural en queda ressentida i espais emblemàtics com la Boqueria o les parades de flors perden el seu motiu d’existir, que no és altre que l’ús d’un espai públic a canvi d’un retorn qualitatiu pel veïnat i la ciutadania.
A Amics de la Rambla, conscients i amoïnats per aquesta deriva, no ens hem quedat pas amb una única visió del nostre passeig. Tant per la varietat i diversitat de la nostra associació com per la importància de la Rambla per a Barcelona, hem buscat aplicar una mirada ciutadana i col·lectiva pel damunt de l’interès únicament privat.
Amb aquest compromís, hem treballat de la ma amb l’ajuntament i amb el districte de Ciutat Vella, per tal d’aconseguir un seguit de millores.
Una, ha estat un nou Pla d’Usos limitat a la Rambla que regula els establiments de pública concurrència. Aquest Pla ja està vigent i ha servit per canviar la inèrcia pel que fa a noves llicències i, poc a poc, reequilibrar els usos del passeig.
Però l’eina que serà més efectiva serà el Pla Especial de la Rambla. Està comprovat que la Rambla es visitada i transitada per més de 100 milions de persones l’any. I aquestes persones es troben una Rambla per la qual passejar-hi és difícil, i no només per la massificació. La presència d’elements físics, ja siguin activitats comercials autoritzades com els quioscos o terrasses, o instal·lacions de serveis com papereres, fanals o cabines telefòniques, converteixen la Rambla en una cursa d’obstacles.
El Pla Especial ens ha de permetre endreçar l’esperit de la Rambla, que és tot allò que succeeix al damunt de la Rambla. Caminar per la Rambla ha de ser-ne la prioritat. I no només per a la Rambla: també està comprovat que la Rambla és el pas natural entre Raval i Gòtic i hem de fer que la Rambla no es vegi com una frontera sinó com una frontissa.
La mobilitat serà un altre aspecte fonamental en el desenvolupament del Pla Especial, tot i que lògicament no es pot modificar d’avui per demà. Però el vehicle privat que no doni cap servei al passeig o als barris veïns no te sentit- ni que passi per la Rambla ni que aparqui a la Rambla. A més, la mobilitat serà una immillorable excusa- per una banda per refermar el lligam històric de la Rambla amb el port però, sobre tot, per a atrevir-se d’una vegada per totes amb la Plaça de Catalunya, reivindicant un urbanisme que faci de la plaça un lloc de connexió i no pas el que és ara.
Tot i això, aquest Pla Especial només tindrà sentit si ve acompanyat d’una voluntat clara per part de l’ajuntament pel que fa a inspecció i control posterior. Ja sigui de tot allò que estigui permès en normativa—tant negocis privats com concessions públiques—com també la continua ocupació de la via pública en forma de venda il·legal de tota mena. No te cap lògica alliberar espais si han de ser automàticament ocupats.
Un altre aspecte també necessari, i no menor, serà implementar les partides econòmiques necessàries, ja que és un pla força ambiciós.
En resum: el Pla Especial és una aposta valenta però de ben segur vencedora. Per a Amics de la Rambla és una fita històrica, ja que, dels 54 anys que porta viva l’associació, portem més de la meitat del temps somiant-lo. I el Pla Especial és un pas cap al futur que acabarà afavorint tothom; perquè qui estima la Rambla, per força, estima Barcelona.”
Fermín Villar. Vocal de la Junta Directiva de l'Associació d'Amics de La Rambla
En aquest enllaç la podeu veure en vídeo:
https://youtu.be/av8nlcdp40E?t=21m29s
I aquí teniu el debat sencer: