Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

La Cultura és Segura

20 de juliol de 2020

La Rambla és i serà sempre Cultura. A La Rambla i al seu voltant tenim la major concentració d’equipaments, actes i institucions culturals de la ciutat.

És per aquest motiu que Amics de La Rambla vol donar suport al manifest La Cultura és Segura.

DEURES FETS

Amb molta dificultat, esforç, il·lusió i sense cap ajut a hores d’ara (després de 3 mesos tancats), el sector cultural ha anat obrint les seves portes a l’activitat cultural dirigida a la ciutadania. Ho ha fet complint totes les normes dels protocols acordats amb el PROCICAT (en tenim un d’aforaments i registres d’usuaris, tan necessaris com inexistents en moltes altres activitats. Els resultats són aclaparadors: cap dels 140 brots actius a Catalunya té el seu origen en un acte cultural. Aquestes activitats culturals són la base de confiança pels espectadors que són corresponsables de l’èxit de les mesures gràcies a la seva actitud cívica, però també són la base de la reconstrucció de la certesa per a una inversió futura que permeti assolir l’obertura al 100%.

PERPLEXITAT

El “premi” a aquesta actuació responsable avalada pels resultats va ser la decisió -primer a Lleida i després a Barcelona i àrea metropolitana- d’aplicar una resolució de manual d’instruccions d’etapes superades i insegures, on es comença a entreveure el nivell de desgavell per part dels màxims responsables encarregats de fer-nos sortir de la crisi.

Esperàvem una fase 2 flexible, però la realitat a hores d’ara és que ens han tancat la cultura.

INDIGNACIÓ

 Tots els agents del sector cultural s’activen al voltant de la campanya CULTURASEGURA perquè no és acceptable, ni cert, ni just que es projecti el missatge a la ciutadania de que la cultura és una activitat contagiosa i se’ns privi de la viabilitat econòmica que podem tenir després de 4 mesos de crisi. Platges obertes, activitats obertes, el carrer obert, i les vacances a tocar, i la única ocurrència és tancar els espais segurs on la gent s’ho passa bé, gaudeix, reflexiona, riu i plora..., en condicions de màxim control, higiene i distància, homologades pel propi PROCICAT.

Desproporcionalitat: Com es pot tancar tot un sector d’activitat que representa gairebé un 4% del PIB directe, sense cap argument sòlid ni causa justificada? En base a quin dret, a quina llei? Qui respon dels danys causats?

COMPROMISOS

Ahir diumenge, a les 9 del matí, després de llargues negociacions, trucades, gestions, - que van començar amb el tancament al Segrià i s’han intensificat amb la resolució dictada divendres- representants dels cinc sectors culturals (música, editorial, arts escèniques, arts visuals i audiovisual) es van reunir amb el Departament de Cultura i representants del Departament de Salut i d’Interior. Davant d’una manca d’arguments creïbles per decidir tancar tota una activitat segura i deixar-ne moltes sense control al lliure albir de la ciutadania, les parts de la taula vam assumir uns compromisos:

• Per part del sector, reiterar la nostra voluntat de ser part de la solució, oferint una gestió corresponsable en la gestió de la seguretat dels espais. El virus estarà amb nosaltres molt temps i no es pot tancar un país indefinidament, i molt menys de manera intermitent, perquè es acabar amb la seva salut anímica i econòmica.

Per tant, caldrà buscar espais de seguretat on les persones puguin ocupar el seu temps lliure.

• Per part de la Secretaria de Salut i d’Interior, gestionar amb caràcter urgent les peticions d’obertura d’activitats prohibides amb la resolució, a partir d’enviar documentació als ajuntaments per ser validada pel PROCICAT.

El sector va preparar la documentació. El govern encara no s’ha pronunciat sobre les activitats culturals que ahir ja es van celebrar, augmentant encara més la seva imatge de desbordament, descontrol, incoherència i incapacitat per rectificar una norma totalment equivocada que ha fet un mal irreparable a un sector ja de per sí molt damnificat.

RIDÍCUL

Ahir vam assistir a un espectacle polític grotesc, que ens avergonyeix a tots, fruit d’una errada de dimensions no creïbles, que no s’esmena sinó que es reforça, i es dóna la següent situació:

• La norma PROHIBEIX fer actes culturals.

• Però TÉ UNA EXCEPCIÓ: si es demana permís al PROCICAT, a través dels ajuntaments, hi ha la possibilitat d’obrir. Aquesta mesura que tots creiem que era a mida del Festival Grec, ens diuen que és l’escletxa per obrir l’activitat cultural que encara no ha decidit anul·lar-se definitivament.

Resultat: a partir d’ara, si ningú no rectifica, hi haurà un allau de peticions per fer activitats culturals obertes al públic, des de Festes majors, fins a activitats en espais tancats. I el PROCICAT les ha d’estudiar totes. Activitats municipals realitzant-se sense permís ahir, incertesa fins l’últim moment, descrèdit del Govern, baralla i soroll polític, públic desinformat i desorientat, i tot un sector ESTIGMATITZAT, ARRUÏNAT i INDIGNAT.

DEMANDES

El sector ha demostrat amb fets una clara consciència i reconeixement de la difícil tasca que els nostres governants han d'afrontar en una gestió extremadament complicada i que sempre ha estat al seu costat amb voluntat d'ajudar i de sumar. Som i volem ser part de la solució. Però actius, segurs i amb tot el recolzament del Govern i de la resta d’administracions al món de la cultura.

Per tot això, DEMANEN:

• Que es rectifiqui immediatament la decisió sobre el tancament dels espais i activitats culturals, donat que estem complint amb totes les mesures i no hi ha cap cas de contagi, i que no es suspengui l’activitat cultural segura de l’estiu (festes majors, etc).

• Que d’ara en endavant s’escolti al sector en la gestió de les decisions que li afecten tan essencialment.

• Que la gestió de la crisi tingui fases de restriccions és lògic, però els espais culturals ja no són els capdavanters en el tancament, ja que són els espais més segurs. Per tant, que els espais culturals estiguin al final de les fases de tancament davant de qualsevol futura gestió de la crisi.

• Que la cultura sigui considerada pel Govern com un dels valors que ha ajudat a suportar la crisi i se la tracti amb la justa correspondència (cap homenatge des del Govern, ni cap altra administració, als artistes que ens han consolat desinteressadament, per cert). LA CULTURA ÉS UN BÉ DE PRIMERA NECESSITAT.

• Que es generin campanyes de confiança entre el públic, tan malmesa per les imprudents declaracions emeses des del Govern.

Són demandes assumibles, justes i la rectificació honora a qui l’exerceix especialment quan l’error és tan flagrant. Malgrat tot, el descrèdit és tan gran que li ha tret categoria d’estigma a la cultura i ara qui la ostenta és el Departament de Salut. En cas contrari, en cas que es bunqueritzi la decisió i no es comprengui que estem en una fase nova on moltes empreses de tots els sectors som segures i estem preparades per continuar obertes convivint amb la crisi, es fa absolutament necessària la dimissió dels responsables.

Cultura a La Rambla o a la seva zona d’influència

La cultura és l’element principal per entendre La Rambla. Tot i que això sempre ha estat així, no és la imatge de La Rambla fixada en l’imaginari popular i tampoc és l’element que més es promociona des de les institucions públiques.

La Rambla, la ciutat, necessita una cultura forta i que rebi l’atenció que mereix per part de les institucions i també una major visibilitat.

Amb una cultura més forta, reforçant i recolzant la cultura ja present a La Rambla, tindrem una Rambla millor, una ciutat millor.

Entitats culturals, equipaments culturals i comerç cultural

Amics del Liceu

Amics dels Museus de Catalunya

Aquàrium de Barcelona

Arts Santa Mònica

Ateneu Barcelonès

Biblioteca de Catalunya

Biblioteca del Gòtic Andreu Nin

Casa Beethoven

Casa Piera

Centre d’Artesania de Catalunya

Centro Galego de Barcelona

Cercle del Liceu

Cercle Maldà

Cinema Maldà

Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya

ELISAVA

Escola Massana

Floristes de La Rambla

Fundació Enric Miralles

Fundació Setba

Gran Teatre del Liceu

ICUB

Jamboree

La Virreina Centre de la Imatge

Los Tarantos

Moog

Museu de Cera de Barcelona

Museu de l’Eròtica

Museu Marítim de Barcelona

Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona

Sala Parés

Sidecar

Tablao Flamenco Cordobés

Teatre Biblioteca de Catalunya-La Perla 29

Teatre Poliorama

Teatre Romea

 

Monuments, edificis destacats i punts d’interès

 

Mirador de Colom

Monument als Santpere

Monument Pitarra

Mosaic Joan Miró

Palau Moja

Palau Marc

Palau de la Virreina

Foneria de Canons

Casa Bruno Cuadros

L’Antifaç. Joan Brossa. Premi FAD a La Rambla

Memorial de l’atemptat del 17A

Església de Betlem

Mirastels. Robert Llimós

Fanal de Canaletes

Rellotje Il·lusori. Joan Brossa. Vestíbul Poliorama

Farmàcia Nadal

Hotel 1898

Sant Antoni de Padua (Rambla 123)

Mare de Déu del Roser

Casa Genove

Escribà Rambla

Plaça Reial

Las Golondrinas

Santa Maria del Pi

Palau Güell

Mural dels Gats

Font Wallace (original) a La Rambla Santa Mònica

Font Wallace (replica) a La Rambla dels Caputxins

Font de Canaletes

Font de Porta Ferrissa

Font del Pla de la Boqueria

Placa en memòria de Josep Sunyol

Placa commemorativa Andreu Nin

Placa Sociedad Atracción de Visitantes

Placa Romulo Gallegos

Placa de la Font de Canaletes amb llegenda

Placa Mari SantPere

Vespa en honor a Miquel Pallés

Placa Pi i Sunyer

Placa Hans Christian Andersen

Placa Chopin

 

Esdeveniments culturals

 

Concurs Francesc Viñas

Maria Canals al Carrer

Nit dels Museus

La Plaça Dibuixa

Liceu a la Fresca

San Miguel Mas i Mas Festival

Suite Festival

Voll DammFestival

Festa del Roser

Sant Jordi

Festes de la Mercè

- Seguici inaugural

- Matí Bastoner

- Xambanga de gegants

- Matinada de grallers

- Galejada trabucaire

- Cercavila de gegants

- Cavalcada de la Mercè

- Concerts

Festa de Santa Eulàlia

                - Mostra de bestiari festiu

                - Mostra de gegantes “Les Laies”

                - Cercavila de gegantins

                - Cercavila de tabalers

                - Correfoc de Santa Eulàlia

                - Matinada de Grallers

                - Seguici de Santa Eulàlia

                - Desfilades musicals

                - Passejada de Les Laies

Festa de Sant Josep Oriol

Carnaval

  - Arribo el Rei Carnestoltes

- Ravalstoltada

Festa de Santa Madrona

Festa Major del Raval

Raval (s)

Fira de Sant Ponç

Processons Setmana Santa

- Divendres Sant. Processo de Jesús del Gran Poder i Maria Santísima de la Esperanza Macarena

-  Divendres Sant. Processó de Jesus Nazareno, Cristo de la Bona Mort i Nuestra Señora de las Angustias

- Diumenge de Rams. La Borriquita

Santa Rita

Fira de Nadal al Port Vell

Maremagnum Fest

Nadal a La Rambla - concert de Nadal i Xocolatada Popular

 

Art de Carrer

 

Pintors i caricaturistes de La Rambla

Estàtues humanes

Fira de Nova Artesania – Artesans de La Rambla

Pintors plaça Sant Josep Oriol

 

Gastronomía

 

Mercat de la Boqueria

Tast a La Rambla

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X