Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

La Fundació Conservatori Liceu ret un homenatge a les víctimes de la pandèmia

5 de juny de 2020

Ara que finalitza el període de dol oficial, la Fundació Conservatori Liceu vol retre un homenatge a totes les víctimes de la pandèmia, amb la interpretació per part de l’Octet de Violoncels del Conservatori Liceu d’El Cant dels Ocells, que va popularitzar un dels seus més il·lustres professors, Pau Casals.

Pau Casals, que va ser professor al Conservatori Liceu a finals del Segle XIX, és reconegut com un dels més grans músics de tots els temps, creador de la tècnica i expressió del violoncel modern, i model del compromís ètic de la Música. Com és prou sabut, Casals va fer d’una melodia tradicional catalana la seva insígnia com a intèrpret. El gran violoncel·lista va portar El Cant dels Ocells a tot el món, fent-ne un emblema del seu art extraordinari i convertint aquesta bellíssima cançó nadalenca en símbol dels seus ideals, de la lluita per la Pau i de l’amor a la seva terra.

Ara fa un any que vam poder escoltar commoguts com Yo-Yo Ma interpretava aquesta melodia a l’Auditori del Conservatori Liceu, expressant la seva emoció per fer-ho a “la casa de Pau Casals”.

Tots sabem que amb el temps, El Cant dels Ocells s’ha transformat també en la música ideal per al comiat d’aquells que ens deixen per sempre. I amb aquesta funció ha sonat i segueix sonant, en la incomparable versió de Casals, o en moltes d’altres, en els minuts de silenci dedicats als que han traspassat.

Durant el confinament d’aquest 2020, tota la gran comunitat que és la Fundació Conservatori Liceu ha volgut continuar fent Música per més difícils que siguin les circumstàncies. Però per més que hem viscut aquesta situació amb el consol de poder seguir fent i compartint el nostre treball, no podem oblidar el que han estat aquests darrers temps: l’horror que representa haver-nos pràcticament acostumat a rebre amb normalitat les xifres de centenars de morts diaris. Hem sentit el just lament dels que pensen que hem estat injustos amb els que han mort i amb els seus éssers estimats, tendint més aviat a oblidar-los i a ocultar-los, potser per protegir-nos de l’espant d’aquesta tragèdia.

Al Conservatori no volen continuar fent Música sense recordar les víctimes de la pandèmia com es mereixen. I la millor manera de fer-ho és amb El Cant dels Ocells i amb l’instrument de Pau Casals: l’Octet de violoncels del Conservatori Liceu, encapçalats per la professora Amparo Lacruz toca, des de diversos punts de Catalunya, Espanya i del món, un arranjament elegíac d‘El Cant dels Ocells, fet expressament per a aquesta ocasió pel compositor Víctor Estapé, professor i director acadèmic del Centre Superior de la Fundació Conservatori Liceu.

Amb aquesta melodia meravellosa que, com més s’escolta, més preciosa i perfecta resulta, diguem un sentit adéu a aquells que ja no tornaran a estar amb nosaltres. Que sigui també un cant a l’esperança en un futur millor, en el que triomfi allò en què creia Pau Casals.

 

#EnElNostreRecord #SomLiceu

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X