Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

La Mercè 2023 a La Rambla

16 de setembre de 2023

Arriba la Festa Major de Barcelona i, amb ella, moltes activitats de cultura popular i música a La Rambla o molt a prop de La Rambla.

Aquí teniu les activitats més destacades:

Del 16 al 25 de 10 a 20 h.

Exposició del Seguici Popular. Palau de la Virreina. La Rambla, 99

Divendres 22

De 10 a 20 h. Jornada de portes obertes a:

La Virreina Centre de la Imatge. La Rambla, 99

Santa Mònica. La Rambla, 7

17 h. Repic de campanes de Festa Major.

Basílica de Santa Maria del Pi.

Antònia, Andreua, Maria, Vicenta (o Esquella Gran), Josepa (o Esquella Xica) i Esquirol: són els noms de les campanes actuals de Santa Maria del Pi, un conjunt amb molta història (n’hi ha que consten en inventaris del 1508) que sentirem repicar la tarda del 22 de setembre per anunciar que la Festa Major de Barcelona està a punt de començar. El Repic de campanes de Festa Major ressonarà pel barri Gòtic gràcies a una iniciativa de l’Associació d’Amics i Amigues del Campanar del Pi, que ha recuperat el toc tradicional de campanes (la boga manual catalana) i l’ofici de campaner, amb la voluntat de retornar a la ciutat un patrimoni immaterial desaparegut. Les campanes de la basílica de Santa Maria del Pi són considerades el conjunt més important de la ciutat, tant per la seva antiguitat com per la quantitat i qualitat dels seu bronzes. Hi ha altres esglésies que conserven campanes més antigues, però en alguns casos no són operatives, i en d’altres, pertanyen a petits conjunts sonors sense gran entitat. D’aquí que les del Pi siguin les escollides per saludar la Mercè. Un privilegi merescut. 

19 h. Seguici Inaugural de Barcelona

Recorregut: Palau de la Virreina, La Rambla, Ferran i Plaça Sant Miquel.

La Festa Major de Barcelona comença sempre amb el pregó al Saló de Cent de l’Ajuntament i la desfilada solemne del Seguici Popular de Barcelona: és el Seguici Inaugural, tret de sortida de la Mercè tradicional i la primera cercavila dels dies de festa; la més diversa de totes. Perquè en el Seguici Inaugural participen l’Àliga de la Ciutat, el Lleó, la Mulassa, el Bou, la Víbria, el Drac, la Tarasca, els Gegants del Pi, els Gegants de la Ciutat, els Capgrossos Macers, els Cavallets Cotoners, els Gegants de Santa Maria del Mar, els Falcons de Barcelona i el Ball de Bastons del Seguici, acompanyats dels Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda, diables de les colles barcelonines i els Ministrils del Camí Ral, que posen la música a aquesta processó festiva. Enguany, el Seguici Inaugural comptarà també amb la presència de l’Olga i el Volodymyr, la parella de gegants que Kíiv ha regalat a Barcelona. Les figures i la resta de participants en el Seguici Inaugural es concentren al vestíbul de la Virreina, buit de públic i amb les portes tancades. A les set en punt s’obren les portes del Palau i s’inicia l’acte, amb la desfilada de tots els grups i amb els diables tancant la comitiva. Foc, diversió, color i solemnitat per donar el tret de sortida a la festa gran de la ciutat.

20 h. Concert “Anika”

Plaça Reial

21:30 h. Concert “Belgrado”

Plaça Reial

22:30 h. Concert “Simona

Moll de la Fusta

23 h. Concert “Shego”

Plaça Reial

23:45 h. Concert “Maricas invites jovendelaperla & GGT”

Moll de la Fusta.

1:30 h. Concert “Luna Ki”

Moll de la Fusta

Dissabte 23

8:30 h. 5è TICB Aigües Obertes – 95a Travessia al Port de Barcelona

Moll de la Fusta

De 10 a 20 h. Jornada de portes obertes a:

La Virreina Centre de la Imatge. La Rambla, 99

Santa Mònica. La Rambla, 7

10 h. Visita a L’Aquàrium de Barcelona.

S'aplicarà un descompte de 5€ per entrada a una visita lliure tot dient a les taquilles "Promoció Mercè".

11:30 h. Cercavila Castellera

Inici: Palau de la Virreina. Recorregut: la Rambla, Boqueria, Avinyó, Ferran i pl. de Sant Jaume. El dia 23 tindrà lloc a la plaça de Sant Jaume la Diada Històrica Castellera, l’exhibició de castells de gamma alta a càrrec dels Castellers de Barcelona i de dues colles convidades, els Minyons de Terrassa i la Colla Jove Xiquets de Valls. Ara bé, abans no arribarà el moment de construir les seves torres, caldrà establir l’ordre de les rondes i el lloc que cada agrupació ocuparà a la plaça.Així, doncs, les tres colles participants es reuniran de bon matí al Palau de la Virreina i allà, a porta tancada, les persones responsables de cada grup faran el sorteig que decidirà l’ordre i l’espai de cada actuació. Una vegada establertes aquestes coordenades, i resolta una incògnita determinant per a les castelleres i els castellers, serà el moment de fer via cap a Sant Jaume: a la Cercavila Castellera, les i els integrants de les colles marxaran de manera festiva, acompanyades per la música dels seus grups grallers.De ben segur, hi haurà nervis i, potser, replantejament de les figures; per sobre de tot, però, serà un moment de concòrdia entre les colles que després rivalitzaran per aixecar el castell més extraordinari. I, també, una oportunitat perquè petits i grans puguin saludar-les a peu pla.

20 h. Concert “Divide and Dissolve”

Plaça Reial

20:30 h. Concert “Jaune Emma”

Moll de la Fusta

21: 15 h. Concert “Mad Cartridge”

Moll de la Fusta

21:30 h. Concert “Heatrher”

Plaça Reial

22:30 h. Concert “Mushkaa”

Moll de la Fusta

23 h. Concert “The Notwist”

Plaça Reial

00 h. Concert “Mercury”

Moll de la Fusta

1:30 h. Concert “Anier”

Moll de la Fusta

Diumenge 24

8:30 h. Ofrena floral dels Trabucaires

Plaça de la Mercè, 1

Abans d’anar cap a Canaletes, on a les 9.15 h començaran la seva popular Galejada, les colles trabucaires faran una parada a la plaça de la Mercè. I és que el matí del 24 de setembre serà el moment d’ofrenes i actes protocol·laris a la plaça i la basílica de la Mercè. Com fan cada any, les i els trabucaires s’hi acostaran de bon matí per dipositar la tradicional ofrena floral als peus de la patrona de la ciutat. Serà un acte senzill, gairebé íntim; res a veure amb el que tindrà lloc a la Rambla i a la plaça de Sant Jaume una hora més tard.

9:15 h. Galejada de Trabucaires

Font de Canaletes

Inici a la Font de Canaletes. Recorregut: la Rambla, Ferran i plaça de Sant Jaume.                          A la Galejada de trabucaires hi participen les sis colles de trabucaires de la ciutat: la d’en Perot Rocaguinarda, la de Sant Andreu del Palomar, la de Gràcia, la de Sant Antoni, l’Escamot Trabucaire de la Santíssima Trinitat i la colla de Sant Martí de Provençals. L’acte començarà a Canaletes amb una galejada de lluïment, i tot seguit els grups faran una cercavila espetegant els seus trabucs des de la Rambla fins a la plaça de Sant Jaume. Ja en aquesta plaça hi haurà noves galejades de lluïment. La tradició no escrita diu que les i els trabucaires faran coincidir la seva tronadora arribada amb la sortida d’autoritats cap a la plaça de la Mercè, l’Anada a ofici. Els trabucaires són grups armats amb trabucs sense munició que intervenen en seguicis, cercaviles i actes d’homenatge. La seva acció consisteix a galejar o fer gala, és a dir, llançar trets a l’aire per anunciar un fet festiu. L’origen d’aquesta activitat l’hem de cercar en el bandolerisme del segle XVII, tot i que la primera referència coneguda sobre trabucaires festius a Catalunya és de la mateixa època. A Barcelona, no va arribar fins al 1982, en una efervescència de recuperació festiva que mai més no ens ha deixat.

De 10 a 20 h. Jornada de portes obertes a:

La Virreina Centre de la Imatge. La Rambla, 99

Santa Mònica. La Rambla, 7

Museu Marítim de Barcelona. Av Drassanes, s/n

MUHBA – Via Sepulcral Romana. Plaça Vila de Madrid

Palau Güell

10 h. Visita a L’Aquàrium de Barcelona.

S'aplicarà un descompte de 5€ per entrada a una visita lliure tot dient a les taquilles "Promoció Mercè".

10 h. Festa Fitnes 2023

Moll de la Fusta

11:45 h Passada de Nans i Gegants

Inici: pl. de Sant Jaume. Recorregut: Ferran, la Rambla, Cardenal Casañas,pl. del Pi, pl. de Sant Josep Oriol, Portaferrissa, la Rambla, Pintor Fortuny, Àngels, Montalegre i Pati Manning.

Després del Ball de gegants, toca l’activitat gegantera més antiga de les Festes de la Mercè. Se celebra des dels anys quaranta del segle passat i consisteix a desfilar per diversos carrers del barri Gòtic i del Raval fins al Pati Manning de la Casa de la Caritat, on gegantes, gegants, nans i capgrossos esperaran el moment de sortir cap al punt d’inici de la Cavalcada de la Mercè.

La Passada de Nans i Gegants és una gran celebració de la cultura popular. Hi participen les figures humanes més majestàtiques i les més divertides, els nans, entre les quals sobresurt el nan Cu-cut de la Plaça Nova, un camperol murri amb barretina que té ball propi, inspirat en uns compassos de La flauta màgica de Mozart. Des de 2011, però, li ha sortit un rival quant a guanyar-se l’afecte de la canalla: el nan del General Lagarto, un general francès que acompanya el canó de la Barceloneta... que dispara caramels en comptes de bales! El nan Manolito, homenatge a un veí del barri de Sant Just molt implicat en les activitats i iniciatives del seu barri, els nans del Poble-sec (l’escura-xemeneies Aquilino, la modista Palmira i la Mariví, la nena) i els singulars de la Pedrera són altres nanes i nans que ballaran en aquesta passada.

12 h. Repic de campanes i seguici de la Mercè

Plaça de la Mercè, 1

Inici: pl. de la Mercè. Recorregut: Ample, Regomir, Ciutat, pl. de Sant Jaume, interior de l’Ajuntament, Pas de l’Ensenyança, Ferran, la Rambla, Portaferrissa i Palau de la Virreina

El dia 24 tornaran a sentir-se les campanes al barri Gòtic, i se sentiran, de nou, gràcies a l’Associació d’Amics i Amigues del Campanar del Pi, entitat que treballa per la recuperació de l’ofici de campaner i del toc manual de les campanes. En aquesta ocasió, escoltarem les de la Basílica de la Mercè, a l’antiga i a la catalana. És a dir, aixecant-les i posant-les a “seure”, de cap per avall, sense que facin la volta completa.  Mentrestant, tots els components del Seguici Popular faran els seus balls alhora davant del temple; i, tot seguit, es posarà en marxa el Seguici de la Mercè, comitiva formada per la Banda Municipal de Barcelona i el Seguici Popular, amb els Capgrossos Macers al capdavant, seguits dels Gegants de la Ciutat, els Cavallets Cotoners de Barcelona, l’Àliga de la Ciutat, el Lleó, la Mulassa, el Bou, el Drac de la Ciutat Vella, la Víbria, la Tarasca, els Gegants del Pi, els de Santa Maria del Mar, els Falcons de Barcelona i el Ball de Bastons del Seguici, amb els seus respectius grups musicals, cobles o formacions de gralles, dolçaines, cornamuses, flabiols i percussió. El Seguici de la Mercè acompanya les autoritats de la ciutat des de la plaça de la Mercè a la de Sant Jaume.

18 h Cavalcada de la Mercè

Inici: Pelai (cantonada Gravina). Recorregut: pl. de Catalunya, la Rambla, Ferran, pl. de Sant Jaume i Ajuntament

Barcelona té una llarga tradició de celebració de tota mena de desfilades solemnes i festives, autèntics espectacles itinerants. Aquest és el cas de la Cavalcada de la Mercè, l’acte de la Festa Major que, al llarg dels anys i des dels inicis del segle passat, ha estat més constant i vistós.

Les gegantes i els gegants, pràcticament els únics elements festius sempre presents en les celebracions barcelonines, són l’eix central d’aquesta cavalcada alegre i festiva organitzada per la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona. El seu potencial escènic i interdisciplinari, la seva gran capacitat de convocatòria i reconeixement ciutadà i la seva condició, mai perduda, d’espectacle i d’acte central de la festa, li han conferit una gran fortalesa per aixoplugar tota mena de manifestacions festives populars, tradicionals, artístiques i innovadores. L’inici de la Cavalcada 2023 serà a les sis de la tarda, al carrer de Pelai; una hora més tard viurà el seu final a la plaça de Sant Jaume, amb l’actuació d’algun dels elements més simbòlics i espectaculars que hi hauran participat. L’últim acte geganter de la Mercè (abans del Toc a plegar del dia 25) s’acabarà a les 20.30 h.

20 h. Concert “Sa Pena”

Moll de la Fusta

20 h. Concert “Amas”

Plaça Reial

20:45 h. Concert “D’Marius”

Moll de la Fusta

21 h. Concert “SOSUN.dance”

Moll de la Fusta

21:30 h. Concert “Maestro Espada”

Plaça Reial

22:30 h. Concert “Flamenco Queer – Travesti”

Moll de la Fusta

23 h. Concert “Etran de L’Air”

Plaça Raial

00 h. Concert “La Cebolla i Negro Jari

Moll de la Fusta

1:30 h Concert “Baiuca”

Moll de la fusta

Dilluns 25

De 10 a 20 h. Jornada de portes obertes a:

La Virreina Centre de la Imatge. La Rambla, 99

Santa Mònica. La Rambla, 7

Museu Marítim de Barcelona. Av Drassanes, s/n

MUHBA – Via Sepulcral Romana. Plaça Vila de Madrid

Palau Güell

10 h. Visita a L’Aquàrium de Barcelona.

S'aplicarà un descompte de 5€ per entrada a una visita lliure tot dient a les taquilles "Promoció Mercè".

12 h. Concert “La gira dels 25. Dàmaris Gelabert & the Grow Up Singing Band”

Moll de la Fusta

13:45 h. Concert “Sant Andreu Dixie Band”

Moll de la Fusta

15:30 h Concert “The Big Easy’s Crew”

Moll de la Fusta

17:15 h Concert “Raul Rodríguez 3f Power Trio”

Moll de la Fusta

19 h. Concert “Liceu BLAM Collective

Moll de la Fusta

20:45 h. Concert “MUV

Moll de la Fusta

21:30 h. Toc a Plegar

Inici: pl. de Sant Jaume. Recorregut: Llibreteria, Veguer, pl. del Rei, Baixada de Santa Clara, Pietat, Bisbe, pl. Nova, Boters, pl. del Pi, pl. de Sant Josep Oriol, Cardenal Casañas, la Rambla i Palau de la Virreina

La Mercè 2023 s’acomiada de la ciutadania a l’avinguda de Maria Cristina amb un gran espectacle de focs artificials i música, però abans que aquest festival pirotècnic doni inici, encara podrem assistir a un altre acte igual de comunitari i festiu. Estem parlant del Toc a plegar, l’última rua dels Gegants de la Ciutat. La Violant i en Jaume s’acomiadaran de totes i tots en una cercavila que els portarà des de la plaça de Sant Jaume fins al Palau de la Virreina, on es retiraran després d’uns dies d’intensa activitat. Des del Toc d’Inici, la parella de gegants haurà ballat a la Nit de Vigília, l’Anada a Ofici, el Seguici de la Mercè i la Cavalcada de la Mercè, i ara li tocarà recórrer diversos carrers del barri Gòtic fins al palau de la Rambla, acompanyada de la música d’Els Perdigots.

En aquesta ocasió, però, no els veurem executar el seu ball característic, interpretat a la Mercè en tres ocasions: el Toc d’Inici, el Seguici de la Mercè i la Cavalcada. El Toc a plegar té un altre ritual que commourà i divertirà, a parts iguals, el públic que els escorti fins a les portes de la Virreina. Un acte que posarà el punt final a la Mercè gegantera (Vegeu ‘Contradansa dels Gegants de Barcelona’).

22 h. Contradansa dels gegants de Barcelona

Palau de la Virreina. La Rambla, 99

Quan arribin a la Virreina, després d’acomiadar-se del públic barceloní en el Toc a plegar, la cercavila que els haurà portat des de la plaça de Sant Jaume fins al palau de la Rambla, la Violant i en Jaume, els Gegants de la Ciutat, donaran per finalitzada la Mercè 2023. Ara bé, abans d’entrar a l’edifici i descansar de tants balls i itineràncies, s’ho rumiaran una mica. I és que la parella sembla que mai no en té prou, i es resistirà a deixar els carrers i retirar-se a soles, lluny de la ciutadania amb què ha compartit la festa. Per aquest motiu, executarà l’anomenada Contradansa dels Gegants de Barcelona, un divertit ritual que retardarà el moment del recolliment. A les portes de la Virreina, la parella ballarà una dansa de comiat, però quan semblarà que l’acaben... tornaran a començar. I així ho faran, una vegada i una altra, fins que el cos no pugui més i accedeixin a entrar al palau i a tancar les seves portes al darrere. ‘Els Perdigots’, grup que treballa per a la recuperació de melodies històriques barcelonines per a tamborí i flabiol, tocarà durant tota l’estona. A la fi, un petit castell de focs artificials posarà fi a la Mercè tradicional.

Les cavalcades i altres activitats de cultura popular poden provocar talls de trànsit.

Més Informació

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X