Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

La plaça Catalunya tornarà a ser l'epicentre de la celebració nadalenca de Barcelona

16 de novembre de 2023

El Barcelona Festival de Nadal que tindrà lloc entre el 16 i el 29 de desembre, amb l’epicentre a plaça Catalunya i plaça Universitat, oferirà un ampli programa d’activitats familiars, música, arts de carrer i espectacles

Dins el Festival, la plaça Catalunya serà cada vespre l’escenari del gran format Una Taula, un espectacle de teatre, música i arts visuals, d’Agrupación Señor Serrano  

A la plaça Universitat hi haurà una instal·lació artística digital, Analema, ideada per Sónar que celebra els seus 30 anys, i desenvolupada per Glasswork i l’espai sonor de Tarta Relena

La 9a Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària torna a la plaça de Catalunya del 15 al 30 de desembre amb la participació de 50 empreses i organitzacions

S’il·luminarà per primera vegada el Passeig de Sant Joan -en el tram entre l’Avinguda de Vilanova i la Gran Via de les Corts Catalanes-, i se suma així a l’enllumenat de la Plaça d’Urquinaona, l’Avinguda del Paral·lel -entre el carrer de Margarit i el carrer de Cabanes-, Via Laietana -entre Plaça Antoni Maura i Plaça Urquinaona-, i la Rambla, -entre el Portal de la Pau i la Plaça de Catalunya-

Barcelona Festival de Nadal

Durant catorze dies la plaça de Catalunya i la plaça de la Universitat seran l’escenari d’una programació atractiva i extensa per a tot tipus de públics, ja siguin infants, joves, adults, ciutadania local o visitants d’arreu. Les arts de carrer, la música, les instal·lacions o les arts digitals donaran forma al Barcelona Festival de Nadal a través de llenguatges universals diversos i accessibles per a tothom els matins, tardes i vespres d’entre el 16 i el 29 de desembre de 2023. I tot plegat, sota el fil conductor del Nadal de la ciutat i l’esclat de l’energia propi d’aquestes festes estimades.

El Barcelona Festival de Nadal vol ser un regal a la ciutat de Barcelona, una festa amb mirada cultural i cosmopolita, una finestra de les arts, la cultura i la creativitat fetes a la ciutat, un programa de promoció de ciutat i una autèntica celebració nadalenca.

PLAÇA CATALUNYA

Full en blanc. De les mans de l’arquitecte i escenògraf Juli Sanjuan Palma, la plaça de Catalunya esdevé un espai on aturar-se, observar i reflexionar. Un emplaçament on projectar aquells somnis que el Nadal ens permet viure.

El repte és guiar als visitants del Barcelona Festival de Nadal per la plaça i acompanyar-los, d’una forma lúdica i interactiva, a acollir les diverses propostes artístiques que desfilaran per aquest espai tan emblemàtic. Una proposta escenogràfica inspirada amb el fet de començar de nou i a partir de tot allò que ha absorbit el nostre imaginari poder estrenar el propi full en blanc.

Marc Salicrú amb el disseny d’il·luminació, FRAU. recerques visuals amb la proposta videogràfica i Aina Roca Mora amb col·laboració a la conceptualització espacial, complementen i enriqueixen aquesta escenografia urbana.

MATINS: NADAL EN FAMÍLIA

De 11:00 hores a 14:00 hores

Als matins, la plaça serà l’escenari de propostes familiars que recorreran la literatura, la creació artística, l’aprenentatge i el joc. Seran dues hores de propostes culturals participatives on el paper en serà protagonista i fil conductor: Nadal SuperVeloz, un homenatge a la impremta; el fotomaton analògic, Face-o-mat; Paisatges, un espai de joc i experimentació artística; Barcelona, una postal de Nadal, un clàssic del Festival de Nadal per crear i enviar la teva nadala personalitzada; La màquina dels records, on construirem records amb una màquina d’escriure; La Capgrossada, que transformarà la plaça en un bosc d’animals fantàstics i La Fanzinoteca, on crearem la nostra primera revista d’aficionats.

El duet de dj’s Ssissterss realitzarà sessions musicals chill mentre es desenvolupin les estacions familiars matinals.

A partir de les 13:00 hores, petits i grans gaudiran de la música, l’alegria i la disbauxa de Reggae per xics amb el seu espectacle Nadal a bord!

TARDES D’ARTS DE CARRER I MÚSICA

De 16:30 hores a 20:00 hores

A partir de les 16:30 hores arrenca la programació de tardes amb una sessió diària de Miqui Puig DJ on punxarà les seves músiques seleccionades. I tot seguit The Gramophone All Stars Big Band, disset músics a peu de plaça que toquen soul, jazz i ritmes jamaicans com l’ska, el boogaloo o el calypso. The Gramophone All Stars Big Band actuaran també fora de la Plaça Catalunya per apropar la seva música a tres districtes de la ciutat.

Els espectacles d’arts de carrer com la dansa, el circ, el funambulisme i fins i tot el parkour seran presents durant a la plaça Catalunya a càrrec dels artistes i companyies: LaSala, Eléctrico 28, Companyia de circ “eia”, Lezards bleus, Quim Bigas i Silvia Batet.

A continuació arribarà el temps de la música, amb concerts d’artistes i formacions musicals que posaran en relleu el talent local: Mazoni, Tarquim, Saphie Wells, Alba Armengou, Dani Nel·lo, Magalí Datzira, La Maria i Núria Graham.

VESPRES

A les 20:00 hores arriba el moment del gran format. Un espectacle de teatre, música i arts visuals, acomiadarà cada dia el Barcelona Festival de Nadal de la millor manera possible.

Enguany, Agrupación Señor Serrano són els encarregats de crear l’espectacle de gran format que tancarà la programació diària de Plaça Catalunya. Sota el títol Una taula, es plantegen preguntes al voltant dels àpats de les festes de Nadal: és sempre arreu tot igual? Com deu ser un àpat de Nadal fora de convencions i estereotips? Quina és la banda sonora que marca la diferència? Com s’hi dona la volta a una taula de Nadal?

L’única possibilitat de conèixer-ne la resposta és provar d’unir-nos entorn d’una taula i veure si quelcom diferent pot succeir. Deu ser que sí.

PLAÇA DE LA UNIVERSITAT

Escenari d’arts digitals Instal·lació audiovisual interactiva cada dia d’11:00 hores a 23:00 hores

Analema, una idea original de Sónar desenvolupada per Glassworks i l’espai sonor de Tarta Relena

Sónar, el festival de música, creativitat i tecnologia de Barcelona ha ideat una monumental instal·lació audiovisual interactiva inspirada en el recorregut anual del Sol i en la celebració del solstici d’hivern. La ciutadania, a través dels seus moviments, serà la generadora d’una coreografia urbana que cada nit emetrà una majestuosa torre de llum, producte de les interaccions diürnes amb els vianants.

L’analema és la corba en forma d’infinit que descriu el Sol si en capturem la posició cada dia al llarg d’un any des d’un mateix punt. Arts digitals, interacció, so immersiu, tòtem urbà, connexió universal, solstici d’hivern i una aliança de tres agents de referència. Una experiència única, un espai de ciutat.

Els dies 16 de desembre a les 21:00 hores i el 21 de desembre a les 20:00 hores, el duo vocal Tarta Relena interactuarà en directe amb la instal·lació. Aquesta peça s’emmarca en les celebracions pel 30è aniversari de Sónar.

9a Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària

Del 15 al 30 de desembre, la plaça de Catalunya serà l’escenari de la 9a edició de la Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària. La Fira té com a objectius donar a conèixer i facilitar el consum responsable i l’Economia Social i Solidària, oferint productes de qualitat, de proximitat i elaborats amb condicions respectuoses amb les persones i el territori.

La Fira s’ubicarà a la corona exterior de la plaça Catalunya, i estarà oberta en horari habitual d’11:00 hores a 20:30 hores, excepte els dies de Nadal i Sant Esteve, que romandrà tancada.

El dia d’obertura, el divendres 15 de desembre, començarà a les 16:00 hores. El dilluns 18, dimarts 19, dimecres 20 i dijous 21 de desembre no obrirà portes fins 16:00 hores (als matins escoles i instituts estaran encara en dies lectius) i el diumenge 24 tancarà a les 18:00 hores.

Es preveu la participació de 50 empreses i organitzacions, algunes intercooperant i compartint espais, en carpes i casetes grans. S’oferiran productes d’artesania, roba i altres complements tèxtils, cultura, llibres, alimentació envasada, joguines i productes de petit regal.

Enguany la Fira comptarà de nou amb l’esfera d’activitats de sensibilització pel públic familiar, un espai per jugar, informar-se i relaxar-se; l’espai d’informació especialitzada sobre les opcions de consum responsable i economia social i solidària; i uns espais específics (connectats amb el centre de la plaça) amb oferta de tèxtil responsable i alimentació sostenible i saludable.

L’enllumenat Nadalenc

Enguany s’il·luminarà per primera vegada el Passeig de Sant Joan -en el tram entre l’Avinguda de Vilanova i la Gran Via de les Corts Catalanes-, i se suma així a la Plaça d’Urquinaona, l’Avinguda del Paral·lel -entre el carrer de Margarit i el carrer de Cabanes-, Via Laietana -entre Plaça Antoni Maura i Plaça Urquinaona-, i la Rambla, -entre el Portal de la Pau i la Plaça de Catalunya-.

Calendari de l’enllumenat de Nadal

La il·luminació́ nadalenca s’exhibirà̀ als carrers entre el 23 de novembre de 2023 i el 6 de gener de 2024. Es mantenen els mateixos horaris que l’any passat. De diumenge a dijous, l’horari d’encesa serà de les 17:30 hores a les 22:00 hores, i divendres i dissabte, s'allargarà fins a les 23:00 hores. La Nit de Cap d’Any, el 31 de desembre, i la Nit de Reis, 5 de gener, els llums es mantindran encesos fins a la 1:00 de la matinada. 

Tota la informació i les imatges es poden trobar al web de nadal: barcelona.cat/nadal

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X