Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

La Rambla als c˛mics

24 de febrer de 2021

La Rambla apareix com a escenari o, inclús, com a personatge, en molts còmics. És gairebé impossible fer un recull d’aparicions sense deixar-se moltes. Així i tot, hem volgut recomanar-vos alguns còmics a on surt La Rambla.

 “Rambla Arriba, Rambla Abajo”. Carlos Giménez

 El dibuixant madrileny Carlos Giménez va venir a Barcelona per treballar a Selecciones Ilustradas, una agencia de representació artística que treballava per diferents editorials internacionals com Fletway o Warren Publishing.

L’any 1981, Giménez va recollir l’ambient i les històries dels dibuixants a “Los Profesionales”. “Rambla Arriba, Rambla Abajo” (1985) tenia que ser un episodi de la sèrie però el projecte va anar creixent fins a convertir-se en un àlbum amb entitat pròpia amb La Rambla com a escenari i protagonista. El llibre és un homenatge a La Rambla de finals dels 60 i principis dels 70.

Carlos Giménez recull diferents històries de La Rambla, els seus personatges habituals, l’ambient de la Barcelona dels anys finals del franquisme... i molt amor per la ciutat i pel carrer que és el seu millor aparador. ”Rambla Arriba, Rambla Abajo” és una fantàstica novel·la gràfic, un homenatge a Barcelona i a La Rambla, un clàssic atemporal que cal llegir i gaudir. 

“Homenaje a Cataluña”. Andrea Lucio i Jordi de Miguel

El periodista barceloní Jordi de Miguel i la il·lustradora colombiana Andrea Lucio van portar al còmic, l’any 2019, l’Homenatge a Catalunya de George Orwell. L’adaptació incorpora fragments de la vida d’Orwell a Barcelona  i, sobretot, dels episodis que va viure a La Rambla. Una bona manera de introduir-se en l’obra de George Orwell i de conèixer un episodi fonamental de la història de La Rambla.

“Carvalho: Tatuaje” / “Carvalho: La soledad del Manager”. Hernán Migoya i Bartolomé Seguí

El personatge de Manuel Vázquez Montalban és un ambaixador literari de La Rambla. La seva oficina, les seves històries i la seva passió per la gastronomia, tenen a La Rambla com a epicentre. L’any 2017, Hernán Migoya i Bartolomé Seguí van adaptar la segona novel·la protagonitzada per Pepe Carvalho, “Tatuaje”,  al còmic. Dos anys després van tornar a la càrrega amb la tercera, “La Soledad del Manager”. 

Aquestes són únicament tres dels còmics que tenen a La Rambla com a protagonista, però són moltes les aparicions de La Rambla en el còmic. Un recorregut per La Rambla dibuixada no pot deixar de banda els fantàstics dibuixos plens de detalls d’Opisso i de Josep M. Blanco per TBO. També personatges internacionals com Jan Europa (Edmond Fernandez Ripoll), Eric Castel (Raymond Reding i Françoise Hugues) o la protagonista de Taxi (Alfonso Font) han passejat per La Rambla.

Finalment, parlarem de Rambla. Rambla va ser una revista de còmics publicada a Espanya des de 1982 fins a 1985, que va formar part de l'anomenat boom del còmic adult a Espanya difonent exclusivament material d'autors autòctons, però molt variat. Tot i la seva vida efímera, la publicació és encara avui recordada amb molta estima entre els aficionats al còmic.

 

 

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla Ús un dels indrets de Barcelona on bull mÚs activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X