Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

La segona edició de La Rambla Vila del Llibre tornarà a omplir La Rambla de literatura

28 de juny de 2023

El dissabte 1 i el diumenge 2 de juliol, La Rambla torna a convertir-se en l’epicentre literari de Barcelona amb la segona edició de La Rambla Vila del Llibre

Les literatures dels escriptors d’origen divers que viuen i escriuen a Barcelona i la història de La Rambla, protagonistes principals del programa

Una trentena d’editorials independents i llibreters de vell oferiran les seves novetats en la fira que s’ubicarà a la Rambla dels Estudis i la Rambla de Sant Josep

La Rambla Vila del Llibre torna, de la mà d’Amics de La Rambla i la Xarxa de Viles del Llibre, a La Rambla durant el primer cap de setmana de juliol. Una proposta transversal, per a tota la família, per tornar a omplir La Rambla de llibres i barcelonins, i reconquerir el passeig mitjançant la cultura. Més d’una trentena d’editorials independents i de llibreries de vell ocuparan el centre de La Rambla, La Rambla dels Estudis i de Sant Josep, entre l’Hotel 1898 i el pla de l’Os.

El programa d’aquesta segona edició pivotarà sobre dos eixos: els autors d’orígens diversos que viuen i escriuen a Barcelona i la història de La Rambla. Barcelona sempre ha estat una ciutat oberta a les noves idees i a les cultures de fora i La Rambla Vila del Llibre donarà veu a una mostra representativa d’autors de diversos orígens instal·lats en la nostra ciutat.

La literatura llatinoamericana està estretament lligada a Barcelona. Des de l’explosió del boom llatinoamericà dels 70, amb García Márquez i Vargas Llosa com a puntes de llança, la ciutat ha estat un imant per a autors i editorials de l’altre costat de l’Atlàntic. Això ha creat un flux continu d’escriptors llatinoamericans que han passat èpoques o s’han instal·lat a Barcelona. Fins a dia d’avui, en què hi trobem autors de totes les generacions possibles i especulacions periodístiques sobre un nou boom a la ciutat. En parlarem en dues taules intentant discernir l’atracció de la ciutat i si és possible encara, en una societat tan atomitzada, parlar de generacions o grups literaris. Hi seran Rodrigo Fresán, Ale Oseguera, Constanza Ternicier, Edgardo Dobry i Matías Néspolo, que en parlaran amb Jorge Carrión i Elena Hevia.

El Raval també és font de literatura i també tindrà la seva veu al festival. Ho explicarà Salem Zenia, escriptor, poeta i periodista de la Cabília, que va haver de marxar d’Algèria perseguit per les autoritats i pels grups islàmics, i es va refugiar el 2007 al Raval, a l’empara del programa d’Escriptor Acollit del PEN Català. També sentirem al festival representacions de literatura oral i de contes de les diferents cultures que viuen al barri. Contes xinesos, pakistanesos, àrabs, de les Filipines, russos..., dits en les seves llengües d’origen i traduïts mercès a una iniciativa de la Fundació Tot Rav.

La Rambla, escenari i protagonista

L’any passat, que el festival es va celebrar a la part baixa de La Rambla, el passatge Bacardí es va convertir en un espai actiu i de memòria del passeig, albergant una exposició sobre les

antigues llibreries de La Rambla i recuperant, mitjançant un espai de poesia en viu, l’antiga vida que havia tingut com a galeria comercial durant el XIX i part del XX. Aquest any, en la mateixa línia, recuperem dos espais i moments icònics del passeig.

Per una banda, les cadires de lloguer de La Rambla, una estampa que ara seria difícil d’entendre, però que va ser clàssica a Barcelona des del segle XVIII fins l’any 2000, quan s’acabà la concessió a la Casa Gay, que era qui gestionava els seients. Farem una intervenció de record, reproduint-ne l’escena a La Rambla de Canaletes i contextualitzant-la amb les explicacions del periodista Lluís Permanyer, cronista oficial de la ciutat. En el mateix lloc, recordarem dues figures que van passar-hi. D’una banda Albert Einstein, que fa cent anys trepitjava La Rambla convidat a Catalunya a fer-hi diverses conferències, com explica el professor Antoni Roca a “Quan Albert Einstein passejà per la Rambla”. I de l’altra, l’escriptor xilè Roberto Bolaño, que va viure al carrer Tallers i que aquest any, el 15 de juliol, en farà 20 que va morir. L’escriptor Sebastià Bennasar el recordarà amb una lectura de “Sensini”, un dels mítics contes de Bolaño.

Un altre espai que recuperarem, en aquest cas durant tot el cap de setmana, són els quioscs de floristes que han quedat en desús a La Rambla de Sant Josep, coneguda popularment com La Rambla de les Flors. Tornarem a dotar-los de vida, tot i que efímera, com les mateixes flors. Els omplirem de cultura i els transformarem en una llibreria; un espai obert de poesia dedicat a Eduardo Mazo, “poeta de La Rambla”, per on passaran Mireia Calafell, Odile Arqué, Anna Gas i Josep Cuello a recitar-hi versos; un espai infantil, per tal que la canalla hi pugui jugar; un espai de tallers per a totes les edats; i una parada editorial.

La Rambla també tindrà protagonisme al programa amb el record, a partir de publicacions recents, d’espais i personatges que li segueixen donant vida i que són emblemàtics del passeig. Com els escenaris musicals del Liceu, a partir d’”El Gran Teatre del Liceu desaparegut” d’Albert Torras; i del Sidecar, que fa 40 anys, del qual ens en parlarà el seu fundador, Roberto Tierz, que ha escrit el llibre “Este no es el libro del Sidecar”, en una taula amb Alfred Crespo “Coco” i el músic Josele Santiago, que hi posarà la banda sonora. També parlarem del Pinotxo i la Boqueria, aquest any que estem de dol, a partir del llibre “La Boqueria del Juanito”, que ha publicat Genco Editorial, amb escrits de diversos autors i fotografies de Josep Rodenas. I del Raval, a partir de la novel·la “Ravals” de Montserrat Morera, que retrata un segle de vida, amb tots els canvis que hi ha hagut, al barri barceloní. Un altre espai mític de La Rambla, la Compañía General de Tabacos de Filipinas, actual Hotel 1898, reobrirà la seva històrica porta, la que dona a la Rambla dels Estudis, per acollir els visitants que vulguin sentir versos de Jaime Gil de Biedma en una antologia comentada pel també poeta Jordi Llavina, premi Carles Riba d’enguany.

Rutes culturals per La Rambla

Durant el festival, les oportunitats per conèixer La Rambla com no l’hem vist mai són diverses. Fins a cinc rutes culturals i literàries, gratuïtes però amb inscripció prèvia ens duran a descobrir aspectes i llocs insospitats i desconeguts per davant dels quals hem passat milers de cops. Una pels palaus de la família Güell, una altra a partir del que els literats n’han dit, una de la mà dels seus visitants il·lustres, una pels festius i convulsos anys 30 i una altra pel patrimoni literari invisible del passeig.

Altres espais i col·laboradors

La Rambla Vila del Llibre no seria possible sense l’ajuda de diferents entitats i associacions que hi col·laboren, la fan possible i l’engrandeixen. Entre elles l’ONCE, referent inclusiu, que tindrà protagonisme en el festival literari amb diversos tallers que acosten la realitat de les persones que viuen amb discapacitats visuals al públic general. Tallers per aprendre nocions bàsiques de Braille; per aprendre a expressar-nos i identificar mitjançant el tacte; i per aprendre a jugar, fins i tot amb Legos, sense l’ajuda dels nostres ulls. Així mateix, proposa la presentació de tres autors que, tot i les dificultats, no han deixat d’escriure i han publicat diversos llibres com Ramón Gironés, Marta Estrada i Iyanga Ndjoli que seran diumenge al festival per explicar les seves experiències.

Cal mencionar, també, el Museu de Cera, que col·labora amb la cessió de diferents figures de la seva col·lecció, figures que tenen protagonisme al programa d’enguany, com Albert Einstein, i figures que tenen una relació històrica amb La Rambla com Federico García Lorca.

L’Ateneu Barcelonès, temple de literats, també jugarà un paper, doncs serà l’amfitrió de la inauguració oficial del festival, divendres 30 de juny, amb un recital, acompanyat d’arpa, de la poesia de Víctor Català, “Tot canta o brunz en el món”. Un espectacle amb música de la compositora i pedagoga Narcisa Freixas, contemporània i amiga de Caterina Albert, interpretat per la rapsoda Anna Casas i l’arpista Carme Ubach.

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X