Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

L’Ajuntament destina 1.000.000 euros a subvencions per incentivar la rebaixa dels lloguers comercials arran la Covid-19

26 de maig de 2020

L’Ajuntament de Barcelona donarà 600 o 1.200 euros als propietaris de locals comercials que redueixin el lloguer als seus arrendataris entre un 25 i un 50% o més d’un 50% durant els 6 mesos posteriors a l’inici de l’estat d’alarma

La nova mesura està destinada a protegir i facilitar el manteniment del comerç de proximitat de la nostra ciutat i se suma a les mesures que el consistori ha anat introduint per pal·liar els efectes de la crisi en el sector comercial

L’ajut se centra en els locals comercials de menys de 300m2 que han hagut de tancar durant l’estat d’alarma i on el titular de l’activitat sigui autònom, microempresa o petita empresa

L’Oficina d’Atenció a les Empreses (OAE) de Barcelona Activa ha posat en marxa,  en col·laboració amb el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), un servei gratuït d’orientació jurídica per assessorar en la negociació temporal de les condicions dels contractes de lloguer de locals i oficines

L’Ajuntament de Barcelona donarà una subvenció per incentivar la rebaixa dels lloguers comercials arran la suspensió de l’activitat d’aquest sector durant l’estat d’alarma. La subvenció s’adjudicarà als propietaris de locals comercials de menys de 300 m2 que redueixin el lloguer als seus arrendataris de forma significativa durant un període mínim de sis mesos des de la declaració de l’estat d’alarma.

L’import de la subvenció serà de 600€ si els propietaris rebaixen la quantia entre un 25 i un 50% i de 1.200€ si la rebaixa és superior al 50%. El consistori destinarà un pressupost d’1.000.000 euros a la concessió d’aquestes subvencions que es transferiran en un pagament únic. El termini de presentació de sol·licituds serà de dos mesos i començarà el dia 25 de juny.

La nova mesura està destinada a protegir, donar suport i facilitar el manteniment del comerç de proximitat de la nostra ciutat que ha patit de manera més greu els efectes de la declaració de l’estat d’alarma. La manca d’ingressos d’aquests establiments durant el termini d’alarma els ha comportat serioses dificultats per poder fer front a les seves despeses fixes, singularment al pagament del lloguer. La subvenció per a la rebaixa dels lloguers comercials vol contribuir a incentivar els pactes de rebaixa del lloguer entre propietaris i llogaters, garantint la continuïtat dels negocis.

L’ajut està destinat a propietaris de locals comercials de menys de menys de 300m2, on es desenvolupin activitats que hagin estat suspeses per la declaració de l’estat d’alarma i la normativa que se’n deriva. Els destinataris han de ser persones físiques o jurídiques propietàries d’un immoble d’ús comercial a la ciutat de Barcelona que rebaixin de manera significativa el pagament de la renda del lloguer als titulars de les activitats que hagin estat afectades per la declaració de l’estat d’alarma derivat de a Covid-19. Els sectors en els quals han d’estar englobats els establiments són els següents, que han hagut de tenir tancat el negoci:

comerç al detall de productes no alimentaris en establiment permanent (excepte farmàcies),

serveis d’alimentació en restaurants, bars, etc.

serveis d’hospedatge

serveis de reparació

agències de viatges

Aquesta mesura se suma a les mesures que els consistori ha anat introduint des de el decret de l’estat d’alarma per tal de contribuir a pal·liar els efectes de la crisi en el sector comercial, com l’esponjament de les terrasses dels establiments de restauració i la reducció en un 75% de la taxa de terrasses, la possibilitat d’obrir espais de cara a vorera per a la resta de comerços, l’ajornament i reducció d’altres càrregues fiscals, el lliurament de 300 euros als autònoms per cobrir el 100% de la base de cotització mínima, la creació d’un fons de 25 milions d’euros per ajudar els sectors econòmics de la ciutat o l’ajornament dels lloguers per a aquells comerços, la propietat dels quals és municipal. En aquest cas,  l’Ajuntament no cobra les quotes de lloguer ni tampoc les quotes d’altres formes de tinença d’habitatges o locals comercials del seu parc públic durant els mesos d’abril, maig, juny i juliol.

Quant al lliurament de 300 euros als autònoms per arribar a cobrir el 100% de la base de cotització mínima, des que es va iniciar el període de sol·licituds el passat 20 de maig fins el 25 de maig s’han presentat 8.900 sol·licituds que suposen 2.670.000 €, el 52% del pressupost previst (5M€).

Requisits per als ajuts als lloguers comercials

Perquè els propietaris dels locals comercials puguin acollir-se a aquesta mesura, els contractes de lloguer hauran d’estar vigents des d’abans de l’estat d’alarma i la rebaixa que els propietaris facin als comerciants haurà d’estar vigent com a mínim durant 6 mesos des de la declaració de l’estat d’alarma. Per fer el càlcul, es tindrà en compte el conjunt de tot el que el comerciant arrendatari ha hagut de pagat per lloguer en els sis mesos següents a la declaració de l’estat d’alarma. En base a aquest càlcul, l’Ajuntament adjudicarà una subvenció de 600 euros si la rebaixa del lloguer és d’entre el 25% i el 50%, i de 1.200 euros si la reducció és de més del 50%. Aquestes quanties s’han fixat tenint en compte que el preu mitja del lloguer de locals comercials a Barcelona és de 1.200 euros mensuals d’acord amb la darrera enquesta municipal de Comerç.

Les persones físiques o jurídiques que vulguin presentar la sol·licitud ho podran fer a qualsevol oficina del registre municipal o de forma telemàtica a través del Portal de Tràmits, a l’adreça https://seuelectronica.ajuntament.barcelona.cat/oficinavirtual i els ajuts s’atorgaran segons l’ordre cronològic d’arribada. D’acord amb la mesura aprovada fa dues setmanes per l’Ajuntament per accelerar el màxim possible l’arribada de liquiditat a empreses i autònoms, el consistori pagarà anticipadament els ajuts i subvencions als beneficiaris una vegada s’aprovi la resolució provisional sense esperar a la resolució final, condicionats a la comprovació conforme la persona beneficiària compleix amb els requisits.

Servei d’orientació jurídica per trobar solucions als lloguers de locals comercials i oficines

L’Oficina d’Atenció a les Empreses (OAE) de Barcelona Activa ha posat en marxa,  en col·laboració amb el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), un servei gratuït d’orientació jurídica per assessorar en la negociació temporal de les condicions dels contractes de lloguer de locals, amb l’objectiu d’arribar a solucions viables per a propietaris i llogaters davant la complexitat del moment actual.

En els casos en què no s’assoleixi un acord, per donar resposta a les empreses que hagin de buscar una nova oficina, l’OAE amplia el seu servei de localització empresarial per ajudar a trobar un nou local i mantenir-ne l’activitat.

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X