Amics de la Rambla

Amics de la Rambla

Maremagnum col·labora en un estudi sobre els microplàstics al mar de Barcelona

4 d'abril de 2023

El Centre Comercial Maremagnum ha anunciat la posada en marxa del Projecte aMAR que servirà de plataforma per a crear, secundar, difondre i col·laborar en iniciatives mediambientals l’objectiu de les quals sigui cuidar del present i el futur del mar.

En concret, la primera iniciativa d’enguany serà donar suport a un estudi de la contaminació per microplàstics de la Surfrider Foundation España i la Universitat de Barcelona a l’interior del Port de Barcelona.

Sota el paraigua de la seva política de sostenibilitat Act For Good, el Centre Comercial Maremagnum, una de les entitats associades a Amics de La Rambla que compta amb la certificació Biosphere,  ha creat el projecte aMAR (Amor per la Mar) amb l’objectiu de donar suport i visibilitat a diferents iniciatives mediambientals que lluitin per la protecció del planeta.

Com a punt de partida, el Centre Comercial col·labora amb una recerca pionera a càrrec de la Surfrider Foundation España i la Universitat de Barcelona que avaluarà la contaminació per microplàstics (fragments de plàstic d’una mida inferior a 5 mm). El Punt Maremagnum se suma a altres 11 punts d’estudi repartits per diverses zones de la costa del Mediterrani i el Cantàbric. L’estudi compta també amb la implicació del Reial Club Marítim de Barcelona.

Cada 15 dies i durant tot l’any 2023, l’equip de rem de banc fix Reial Club Marítim de Barcelona remen durant, aproximadament, una milla nàutica mentre arrosseguen una xarxa dissenyada per la Universitat de Barcelona amb una grandària de malla de 330 micres. Tots els microplàstics que queden atrapats en la xarxa es duen al laboratori de la Universitat de Barcelona per a ser analitzats (abundància, grandària, forma, color, origen).

Maremagnum, propietat de Klépierre, contribueix a més amb una beca per a aquesta recerca duta a terme per científics oceanògrafs de la Universitat de Barcelona. La responsable de Màrqueting de Maremagnum, Paula Borrás, ha subratllat la importància d’aquest projecte l’objectiu del qual és conscienciar a la societat, però també analitzar la situació actual dels nostres mars. Existeix la necessitat de trobar una solució abans d’arribar a aquest punt de no retorn que, lamentablement, anuncien els experts”.

Per la seva banda, Mª Àngles Gallisà, delegada de rem del Reial Club Marítim de Barcelona, ha posat l’accent en la importància d’aquestes iniciatives mediambientals. “El Marítim col·labora en el projecte d’acord amb els nostres valors de responsabilitat social. Posar la recerca en el focus per a saber la quantitat i el tipus de plàstic que hi ha en les aigües de la ciutat comtal és imprescindible per a abordar el problema amb coneixement i eficàcia”.

Maremagnum i Klépierre estan sensibilitzats amb les diferents problemàtiques ambientals que afecten l’oceà i al medi ambient, per això ofereixen suport i recursos a projectes com aquest que busca avaluar la contaminació per microplàstics en la zona costanera. Aquesta primera col·laboració del Projecte aMAR té un doble objectiu: d’una banda, es pretén determinar l’abundància i les característiques dels microplàstics amb la finalitat de donar l’oportunitat de dissenyar estratègies de futur que evitin la contaminació. I, d’altra banda, conscienciar a la societat sobre la contaminació produïda per aquesta mena de materials.

Web del Proyecto aMAR

LA RAMBLA DE BARCELONA
La Rambla és un dels indrets de Barcelona on bull més activitat, una ciutat dins d'una altra ciutat.
Carregant...
x
X